• Äldre 23 Apr 06:54
    41461 visningar
    716 svar
    716
    41461

    Brudöverlämning på prinsessbröllop - ja eller nej?

    Jag röstade ja, eftersom jag anser att var och en måste få sitt bröllop som de vill ha det. Det är ju ändå en av de absolut största dagarna i ens liv och något man förhoppningsvis bara gör en gång i sitt liv. Gifter sig alltså..

  • Äldre 23 Apr 06:56
    #93
    fruis skrev 2010-04-22 21:56:43 följande:
    Nej, nej, nej! Är man svensk kronprinsessa får man nog vackert foga sig och gifta sig enligt svensk tradition och svenska kyrkans ordning. Jag blev faktiskt riktigt sur när jag läste om det.
    Var är det att bli sur över?? Det är väl inte du som blir drabbad.
  • Äldre 23 Apr 06:58
    #94
    Lady Namárië skrev 2010-04-22 22:00:41 följande:
    Ett bröllop med a) ett enormt symbolvärde som b) hålls i svenska kyrkans lokaler och c) inte bekostas av brudparet eller deras familjer...
    Så då är det inte deras bröllop tycker du?
  • Äldre 23 Apr 10:40
    Lady Namárië skrev 2010-04-23 08:02:54 följande:
    Nix. Se bl a Tjohalia29s inlägg (#98). Kungahuset säger sig vara symboler och representanter för folket - "för Sverige i tiden" - och därför ha rätt att bekosta sina liv med allmänna medel. Man kan inte både ha kakan och äta den. Vill Vickan snöa in på anglosaxiskt romantikfjoll kan hon vackert tjäna lite egna pengar och gifta sig borgerligt. UTAN att via TV-skärmarna förmedla till tusentals småflickor (och kvinnor) världen över att ett "riktigt princessbröllop" [sic!] innebör att man böjer sig för förtryckande könsmaktstrukturer. Ja, eftersom det ÄR precis vad som symboliseras. Oavsett vad man själv tycker kan man inte ändra symbolvärdet med ett "JAG tycker faktiskt inte att...". Jaså, när gick den överstyr då? På medeltiden, när de svenska lagarna som dagens kyrkoceremoni tar avstamp i gav svenska kvinnor större rättigheter än vad t. ex engelska kvinnor hade? Mig veterligt brukar vi inte vara så snabba på att införa nya traditioner som stinker patriarkat och förtryck, faktiskt.
    Ja, gud vad jag skulle vilja haft ett riktigt prinsessbröllop!! OCh vilken tur då att ingen tvingar dig att titta på bröllopet! Och det är visst DERAS bröllop, vad du än tycker. Förresten, tycker du det är förlegat med bröllop överhuvudtaget? Vad är det för fel att hålla kvar åtminstone några gamla traditioner?
  • Äldre 23 Apr 10:47
    Lady Namárië skrev 2010-04-23 09:23:52 följande:
    Men absolut. Tänk om de kunde sluta dilla om den där Gud också, och fatta att kyrkobyggnaden bara är en trevlig kuliss för MITT "princessbröllop" [sic]! Är det så du menar? Jag har för övrigt inte träffat en enda manlig präst som tycker att brudöverlämning är något bra och eftersträvansvärt. Tvärtom. Sassy: Jodå, jag kan försäkra dig att jag ogillar om någon av mina vänner väljer att ha en brudöverlämning. Jag kan ju inte direkt förbjuda det, men jag kan definitivt ta upp diskussionen och fråga om de är medvetna om vad de förmedlar.
    Och då skulle jag svara dig att det ska du skita fullständigt i, för det är mitt bröllop som jag kanske kan få ha som JAG vill. Inte som DU tycker det ska vara. Herregud, låt folk få gifta sig på det sätt de vill, det har väl inte du ett jota med att göra?? Varför i helsike skulle du ta upp en sån diskussion, finns ju ingen som helst anledning. Eller får inte folk tycka annorlunda än dig??
  • Äldre 23 Apr 11:34
    Lady Namárië skrev 2010-04-23 10:51:11 följande:
    Tvingar mig att titta? Det har väl inte med saken att göra. Problemet med just mediaexponeringen är ju att Victorias val kablas ut till tusentals stjärnögda små barn som helt okritiskt kommer att tycka att det är såååååå romantiskt med en vuxen kvinna som leds fram och ges bort som någon slags avelsko från en ägare till en annan. Vad innebär ett "prinsessbröllop" för dig, förresten? Jag har förstått att det för många verkar handla om att det enbart är brudens dag, då hon skall beundras som en påfågel under sin sista dag som ljuv oskuld. Jag är gift, men för mig kändes det bra mycket trevligare att jag och min man gick fram till vigseln som jämlikar, tillsammans.
    Ja, du verkade ju inte speciellt impad över bröllopet och att du dessutom störde dig på att det visas i teve. Vad är det för fel med att tycka att något är romantiskt?? Avelsko, ja det är ju också ett sätt att uttrycka sig på. Prinsessbröllop för min del, är väl ett riktigt stoort bröllop, en underbar brudklänning, där brudparet beundras av alla och får stå i centrum en hel dag! Alltså inte bara bruden.
  • Äldre 23 Apr 11:42
    Joual skrev 2010-04-23 11:36:35 följande:
    Av ren nyfikenhet: hur skulle du se på brudgumsöverlämning? (både i det aktuella fallet och rent generellt)
    Ja, du det vet jag faktiskt inte, lite svårt va, eftersom det aldrig förekommit. Hur skulle du själv se på det?
  • Äldre 23 Apr 15:13
    Lady Namárië skrev 2010-04-23 10:55:24 följande:
    Jag skiter högaktningsfullt hur du väljer att utforma din vigsel. Jag skiter däremot inte i vad dina val förmedlar för syn på kvinnan, även om du gör det. Jag skulle ifrågasätta dina val om du kom och sade att du tyckte att det verkade jätteromantiskt med brudrov också. "Tänk, att få kidnappas mitt i natten av min blivande man och hans vänner, och sedan hållas inlåst och våldtas tills jag blir gravid. Gud vad gulligt, liksom. För för MIG symboliserar det faktiskt bara bra saker, så det så." 
    Så du anser alltså att du har rätt göra dig själv till någon sorts taleskvinna för hur alla kvinnor ska göra på sina bröllop för att det du tycker är det enda rätta?? Om din bästa kompis kom och talade om för dig att hon jättegärna ville bli överlämnad av sin pappa på sitt bröllop, då skulle du alltså göra allt för att förhindra hennes önskning? Din andra kommentar om brudrov är inte värt att kommentera, det är alldeles för löjligt.
  • Äldre 23 Apr 16:22
    Rockan skrev 2010-04-23 16:15:22 följande:
    Om min bästa kompis uttrycke en önskan om brudöverlämning skulle jag utan att tveka ifrågasätta hennes, undra om hon hade kunskap om traditionen bakom förfarandet & om hon verkligen tänkt igenom det.
    Varför inte bara låta henne få ha sitt bröllop som hon vill?
Svar på tråden Brudöverlämning på prinsessbröllop - ja eller nej?