Inlägg från: Kokomo |Visa alla inlägg
  • Kokomo

    Brudöverlämning på prinsessbröllop - ja eller nej?

    Men nej! Inte nog med att det är en jävligt sunkig, omodern och på alla sätt larvig tradition, det passar väl dessutom osedvanligt dåligt med brudöverlämning på just detta bröllop? Victoria är ingen blyg liten viol som behöver sin pappas och mans "stöd", hon är Sveriges blivande regent för tusan! Om någon skulle bli överlämnad på detta bröllop så är det väl Daniel som är den som verkligen gifts in till en ny position i livet. Dessutom har Victoria och Daniel väl så vitt jag förstår valt varandra på lika villkor och att då välja en tradition som så tydligt speglar hur det brukade vara förr i tiden där kungen valde lämplig gemål åt sina barn känns bara jävligt ogenomtänkt.

  • Kokomo
    Rockan skrev 2010-04-23 10:00:13 följande:
    Det stora problemet med det tänket är ju att man ger ett indirekt godkännande till de platser i världen där brudöverlämnande fortfarande har mer än en symbolisk innebörd. Man erkänner en tradition som ger kvinnan en lägre position & tar ifrån henne sitt egenvärde. Är det okej?
    Ett av de klokaste inläggen i debatten hittills.
  • Kokomo

    "För mig var det ett sätt att visa att min pappa betytt mycket för mig under min uppväxt"
    Varför måste det prompt visas genom brudöverlämnande? Varför är det så få som vill visa att deras mamma betytt mycket under uppväxten? Varför är det så få brudgummar som vill visa att någon av hans föräldrar också betytt mycket under uppväxten?
    Nä, det hela känns bara ogenomtänkt och som att man tycker att det SER fint ut med brudöverlämning och sedan passar man på att ge det en dåligt konstruerad betydelse i efterhand.

  • Kokomo
    Jordgubbsmuffins skrev 2010-04-23 11:53:26 följande:
    Jag tycker inte det är fel att bli "överlämnad" av sin pappa. Jag vet att det är många som tycker det är fel osv. Har inte läst tråden.. Men iallafall så gick min pappa fram med mig och det betydde väldigt mycket för både mig och han. Prästen gillade inte idén först men när vi pratat om det och han förstod hur vi tänkte så gillade han det. För det handlade inte om att min pappa "gav bort mig" till min man utan att han stöttade mig och min man. Ja det är väldigt svårt att förklara..
    Hans föräldrar då, stöttade inte de er? Eller din mamma? (Förutsatt att de finns i livet och är närvarande)
  • Kokomo
    enlitenbitkaka skrev 2010-04-23 13:13:25 följande:
    Nej  och i Sverige symboliserar inte överlämningen kvinnofötryck
    Men exakt vad är det det symboliserar i Sverige då? Att man tycker om sin pappa?
  • Kokomo
    enlitenbitkaka skrev 2010-04-23 13:21:22 följande:
    behöver det symbolisera något? det är en fin gest bara :)
    en gest till/mot vem/vadå?
  • Kokomo
    enlitenbitkaka skrev 2010-04-23 13:25:43 följande:
    Sin pappa. Mamman har oftast en given del i bröllopet/planeringen. Självklart är det ett fritt val, men man borde inte haka upp sig på de som väljer att göra så.
    Men alltså, vad är det man vill säga med denna gest då? Att man tycker om sin pappa? Isåfall, varför måste man prompt passa på att göra det i samband med att man ska gifta sig? Jag tycker bara hela grejen är så ologisk. Varför vill inte brudgummen visa med en gest att han tycker om sin pappa?
    Å jag tycker absolut inte det är särskilt självklart att mamman har en given del i bröllopsplaneringen. Men isåfall sänder det ju ut ännu bättre signaler, mamman får göra jobbet och pappan får stråla sig i glansen av det jobbet... Eller?
    Åååååh jag förstår bara inte detta och det irriterar mig att ingen verkar kunna ge mig ett logiskt svar angående varför man valt att göra så.
  • Kokomo
    enlitenbitkaka skrev 2010-04-23 13:50:51 följande:
    Måste man vilja säga något? Måste det ha ett syfte annat än att man vill? Om prästen som individ tillåter det så finns det absolut inga fel. Sverige är inte längre ett kristet land, vi får göra som vi vill så länge ingen blir kränkt. Så trött på folk så alltid känner behovet att analyser sönder allting.
    Men jösses, man gör väl allt av en anledning? Känner ingen och går omkring i livet utan att tänka på VARFÖR man gör de val man gör. Du bjuder väl de gäster du vill av en anledning inte bara för att det liksom slumpade sig så? Du väljer bort att komma ridande in på en åsna i kyrkan av en anledning liksom...
    Förefaller oerhört märkligt i mina ögon att välja en sån tradition som brudöverlämning utan att ha en tanke bakom det. Enda tanken är att det är en odefinierad gest mot sin far, som alla andra ska få gissa sig till vad den betyder?
  • Kokomo
    rasajj skrev 2010-04-23 14:01:59 följande:
    Och jag tycker brudoverlamningen ar en fin symbol da den visar att den nya unionen mellan brud och brudgum inte startat forran EFTER ceremonin. Det ar just ceremonin, vigseln, som ar borjan av aktenskapet, inte nar de gar in i byggnaden dar ceremonin tar plats. Jag tycker den svenska ordningen forminskar betydelsen av att ha en vigsel alls.
    Kan inte bruden isåfall gå in ensam? Varför måste pappan gå vid hennes sida?
  • Kokomo
    Kokomo skrev 2010-04-23 14:07:27 följande:
    Kan inte bruden isåfall gå in ensam? Varför måste pappan gå vid hennes sida?
    too late. :)
  • Kokomo
    Dreamis skrev 2010-04-23 14:33:39 följande:
    Jag anser att Viktoria ska få som hon vill ha det på sin stora dag. Jag vet massor av folk som i svenska kyrkan har pappan som går fram med dottern. Jag tror det är mer tradition att man gör det än inte. Vet själv den dag det blir aktuellt för mig att jag vill gärna ha pappa gå fram med mig, under förutsättning att han fortfarande lever, annars får det bli bror eller gudfar eller liknande.
    Varför måste det vara en man vid din sida när du går fram till altaret?
  • Kokomo
    Rockan skrev 2010-04-23 22:21:15 följande:
    Ärkebiskopen har inte godkänt det än, som jag förstår det. Dessutom ska hon vigas i Sthlm:s stift & Caroline Krook som är biskop där är starkt emot brudöverlämning, så förhoppningsvis ska det mycket till om det ska bli godkänt. Personligen skickar jag ett mail till Konstitutionsutskottet om det blir det eftersom det strider mot successionsordningen.
    Lite OT kanske men det är Eva Brunne som är diskop i Sthlms stift sedan 2009. Vigseln kommer dock inte ledas av henne utan av ärkebiskop Anders Wejryd och tre övriga officianter.
  • Kokomo
    rasajj skrev 2010-04-24 00:15:05 följande:
    Precis, sa redan dar har ju det svenska samhallet helt gjort vigseln omintet. Helt galet att ha en vigsel da paret redan bott ihop och har barn, villa och hund redan.. Som att ta examen efter att ha arbetat halva livet innom yrket man nu ska ta examen innom.. -" jojo mensan, nu surru sa ska jag ta examen som lakare och antligen fa lakarlegetimationen.." -"men... du har ju jobbat som lakare i 15 ar?" -"Ja, men jag har inte haft rad att fira ordentligt innan.." ja, du ser ju.. Helt galet. Svensk vigseltradition ar helt galen.
    Uhm, du inser att äktenskap i första hand är ett juridiskt avtal va? Inte ett bevis på att man är vuxen eller nått liknande.
  • Kokomo
    EmmaOh skrev 2010-04-28 14:09:32 följande:
    Jag rehabiliterar hellre brottslingar än betalar kungahuset. man borde göra som med kyrkoskatten, låt dem som vill betala för kungahuset.
    Spännande förslag. Men de som inte betalar, vilken statschef ska representera dem...?
  • Kokomo
    MissMurrig skrev 2010-04-28 16:08:27 följande:
    Öhh.. som alla andra länder som inte har en kung, typ en VALD president? Eller stadsministern...?
    StaDsminister... intressant. :) Statsminister = regeringschef inte statschef.
    Men min poäng var iallafall att det lät intressant att alla skulle kunna välja individuellt om man ville att kungen skulle vara ens statschef eller någon annan och att de på nått sätt skulle existera sida vid sida, som kyrkan och staten gör.
Svar på tråden Brudöverlämning på prinsessbröllop - ja eller nej?