• Äldre 22 Apr 21:50
    41556 visningar
    716 svar
    716
    41556

    Brudöverlämning på prinsessbröllop - ja eller nej?

    Om man får tro dagens Aftonbladet vill Victoria bli ledd till altaret av kungen i sommar, trots att det strider mot svensk tradition.

    www.aftonbladet.se/brollopet/article6999626.ab

    Vad tycker du? Skall Victoria få som hon vill? Motivera gärna!


    So say we all
    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-04-22 23:03
    Svenska Kyrkans syn på brudöverlämning:

    "Denna sed finns inte i vår tradition och är något som de flesta präster i Svenska kyrkan avråder från."

    www.svenskakyrkan.se/default.aspx
    Omröstning
    Du måste logga in för att rösta eller se resultatet av omröstningen.
  • Svar på tråden Brudöverlämning på prinsessbröllop - ja eller nej?
  • uniMog
    Äldre 23 Apr 08:34
    sasssyy skrev 2010-04-23 08:31:51 följande:
    inte fasen reagerar ni om en kompis väljer att bli överlämnad av sin far. Det är ju inte så att det är något som rör oss egentligen. Hon får gärna gifta sig naken med en orgie efteråt vad mig anbelangar, det är HENNES bröllop, HENNES val och HENNES önskningar som gäller denna dagen (tillsammans med Daniels så klart) Det här snacket att det skulle vara ojämnlikt är bara bullshit för det är pressen som behöver något nytt att skriva om som tagit upp det, och vi människor som är så dumma att vi hänger på debatten.
    Jo Det skulle jag absolut. Dessutom är jag med och betalar prinsessans bröllop, aldrig/oftast inte mina kompisars. Och jag säger det igen- gift dig borgeligt så kan du utforma din ceremoni hur sjutton du vill.
    I won't turn my life around. Cause I like it upside down
  • Denebo­la
    Äldre 23 Apr 08:36
    logg81 skrev 2010-04-23 08:09:19 följande:
    Ja... hon får göra som hon vill. Det är ju hennes bröllop. Traditioner och seder är till för att brytas. Formas och göras till ens egna. Jag tror inte heller att hon tänkte, "åh... jag vill bli förtryckt på bröllopet. Pappa får ge bort mej". Det är väl jättefint att pappa stöttar sin dotter på den vägen. Hon lär ju ha en bit att gå med hela världen stirrandes. Jag skulle oxå behöva en pappa med mej om jag stod i hennes skor... Ibland undrar jag om det inte är så att svenskar i allmänhet är livrädda för nytt. Jag hoppas hon står på sig emot förstoppade fanatiker som inte har något annat för sig än att kritisera och leta fel. Ska de gifta sig ska de göra det på sitt sätt. Tradition är inte alltid rätt. För att vara ärlig är tradition urtrist....
    Alternativet är inte att gå in ensam, utan naturligtvis att gå in med sin blivande make vid sin sida. Som sig bör i enlighet med svenska traditioner och framför allt när det handlar om en vigsel i Svenska kyrkan.

    Om du menar att hon inte skulle känna sig trygg med att gå längs kyrkogången med Daniel vid sin sida, så bör hon nog fundera på om han i så fall verkligen är den person hon vill gifta sig med.
  • uniMog
    Äldre 23 Apr 08:37
    Zizzla skrev 2010-04-23 08:32:57 följande:
    Det överlämnas brudar till höger och vänster i Sveriges kyrkor och det brukar inte nämnas i tidningarna men nu är det Kungahuset det handlar om och helt plötsligt tror vi att vi och kyrkan äger dom och dom ska minsann rätta sig efter vad vi tycker! Trams tycker jag att det är. DEt finns jäkligt mycket viktigare saker att fokusera på som är orättvist här i världen.
    Ja, men fortfarande står det varje präst fritt att säga nej. Och det görs så hela tiden. Och tro mig, jag argumenterar lika mycket när folk i min närhet tar samma beslut, med skillnaden att det inte är mina pengar som betalar och att det kanske är en handfull små flickor som blir hänförda av DET bröllopet medan en uppsjö små blivande brudar kommer titta på prinsessans.

    Det är liksom dumt att hymla med att de där små flickorna kommer bli påverkade.
    I won't turn my life around. Cause I like it upside down
  • Äldre 23 Apr 08:37
    helenen skrev 2010-04-23 08:29:41 följande:
    Hur tänkte du nu? Det handlar inte om att ha makten i Sverige utan om att Svenska kyrkan borde ha rätt att bestämma över sina egna lokaler och vad som sker där. Du kan ju inte stövla in i en moské eller en synagoga t. ex. och bete dig hur som helst för att  "de inte har makten i Sverige" eller plocka upp din egen medhavda mat på en restaurang och hävda att du har rätt till det för att restaurangägaren "inte har makten i Sverige". Alltså bör väl samma sak gälla i kyrkans lokaler. Eller?  Om du tycker att jag har fel, får du gärna förklara, för jag förstår faktiskt inte riktigt hur du menar här.
    Jo jag menar som så att det finns ingen skrivelse eller liknande i Svenska kyrkan som säger att det är förbjudet för en far, eller vem som att föra fram en brud till sin blivande man, eller fru för den delen. Som jag skrev i förra svaret så sker det här runtomkring i landet att blivande bruden blir framförd och då är det inget som det skrivs i tidningar om. Mitt svar var till Pumpkin som hade skrivit att hon, Viktoria, får rätta sig efter kyrkans åsikter, som det faktiskt är i det här fallet. Åsikter, och inga bestämmelser.
  • Äldre 23 Apr 08:39
    Zizzla skrev 2010-04-23 08:32:57 följande:
    Det överlämnas brudar till höger och vänster i Sveriges kyrkor och det brukar inte nämnas i tidningarna men nu är det Kungahuset det handlar om och helt plötsligt tror vi att vi och kyrkan äger dom och dom ska minsann rätta sig efter vad vi tycker! Trams tycker jag att det är. DEt finns jäkligt mycket viktigare saker att fokusera på som är orättvist här i världen.
    Du har helt rätt i att det inte brukar nämnas i tidningar. Jag tror att det beror på att det inte anses ha något nyhetsvärde dels vad folk i gemen gör och dels vad svanska kyrkan står för.
    Däremot diskuteras det mycket om brudöverlämning och andra ritual internt i kyrkan, så visst är det en fråga som finns på agendan även om det inte syns i media.
  • sasssy­y
    Äldre 23 Apr 08:41
    Pejgan skrev 2010-04-23 08:34:51 följande:
    Jo Det skulle jag absolut. Dessutom är jag med och betalar prinsessans bröllop, aldrig/oftast inte mina kompisars. Och jag säger det igen- gift dig borgeligt så kan du utforma din ceremoni hur sjutton du vill.
    fast det FÅR hon inte.. hon får inte gifta sig borgerligt...

    Ska hon behöva säga upp sig från sitt jobb bara för att du hänger upp dig på en ynka liten detalj i hennes bröllopsceremoni.

    Ja du är med och betalar hennes bröllop, men var det inte uträknat att det handlade om ett par få kronor / person förutom att svenska staten faktiskt TJÄNAR på bröllopet i slutändan med all ökad turism och försäljning i anslutning till bröllopet, så ska man se det så så tjänar vi pengar på det och då borde vi inte säga något

    SKojar till det lite bara, men som sagt som prinsessa och framförallt kronprinsessa så har hon inget val, hon får inte gifta sig om inte kung OCH regering säger ja, vilket i förlägningen innebär att svenska folket måste godkänna hennes make, vilket jag tycker är betydligt mer rabiat än en fånig detalj som hon känner att hon vill ha med. Hon är sin far oerhört nära och känner väl att hon vill ha honom vid sin sida denna dagen, låt henne ha det och backa lite.

    Ni kan tycka att hon ska gifta sig borgerligt hur mycket ni vill, men det har vi faktiskt ingen rätt att kräva lika lite som vi kan kräva att hon ska utforma sin ceremoni på ett visst sätt, indirekt så betalar vi faktiskt för allas vigslar då det är gratis att gifta sig i svenska kyrkan och de allra flesta av oss betalar skatt, borgerligt är också näst intill kostnadsfritt och även det täcks av skatten, så det resonemanget håller inte.
  • Denebo­la
    Äldre 23 Apr 08:42
    Johan01 skrev 2010-04-23 08:30:52 följande:
    Det är klart det går att ändra symbolvärdet. Det är inte 1800-talets sverige idag. Hur man levde sitt liv då har inte så mycket med hur man lever sitt liv idag. Det hela har att göra med din egen syn på handlingen. Kyrkligt giftemål i stort är ju att vigas i kyrkans och herrens namn, hur många idag gifter sig mer av orsaken att det är fint och inte för att vigas i herrens namn? Kyrkligt giftemål är väl i såfall en mycket stor symbolhandling i sig, hur många icke-troende gifter sig i kyrkan? Många.
    Vad har 1800-talet med saken att göra? Det skulle vara snällt om du kunde vara mer specifik, för jag förstår inte hur du menar.
  • Denebo­la
    Äldre 23 Apr 08:44
    sasssyy skrev 2010-04-23 08:41:14 följande:
    fast det FÅR hon inte.. hon får inte gifta sig borgerligt... Ska hon behöva säga upp sig från sitt jobb bara för att du hänger upp dig på en ynka liten detalj i hennes bröllopsceremoni. Ja du är med och betalar hennes bröllop, men var det inte uträknat att det handlade om ett par få kronor / person förutom att svenska staten faktiskt TJÄNAR på bröllopet i slutändan med all ökad turism och försäljning i anslutning till bröllopet, så ska man se det så så tjänar vi pengar på det och då borde vi inte säga något SKojar till det lite bara, men som sagt som prinsessa och framförallt kronprinsessa så har hon inget val, hon får inte gifta sig om inte kung OCH regering säger ja, vilket i förlägningen innebär att svenska folket måste godkänna hennes make, vilket jag tycker är betydligt mer rabiat än en fånig detalj som hon känner att hon vill ha med. Hon är sin far oerhört nära och känner väl att hon vill ha honom vid sin sida denna dagen, låt henne ha det och backa lite. Ni kan tycka att hon ska gifta sig borgerligt hur mycket ni vill, men det har vi faktiskt ingen rätt att kräva lika lite som vi kan kräva att hon ska utforma sin ceremoni på ett visst sätt, indirekt så betalar vi faktiskt för allas vigslar då det är gratis att gifta sig i svenska kyrkan och de allra flesta av oss betalar skatt, borgerligt är också näst intill kostnadsfritt och även det täcks av skatten, så det resonemanget håller inte.
    Du har rätt i att svenska folket inte kan bestämma över vigseln. Men jag hoppas verkligen att vigande präst sätter ner foten, för en brudöverlämning vid det kungliga bröllopet skulle visa även Svenska kyrkan i dålig dager.
  • Johan0­1
    Äldre 23 Apr 08:44
    Denebola skrev 2010-04-23 08:42:02 följande:
    Vad har 1800-talet med saken att göra? Det skulle vara snällt om du kunde vara mer specifik, för jag förstår inte hur du menar.
    Vad jag menar är att samhället och symbolvärdet i denna sagda handling betydde en sak för länge sedan, exempelvis på 1800-talet. Vad säger att denna symbolhandling måste ha samma betydlese idag? Eftersom det är det som denna debatt huruvida kungen ska följa victoria i kyrkan handlar om. Är du med?
  • Äldre 23 Apr 08:45
    Pejgan skrev 2010-04-23 08:37:19 följande:
    Ja, men fortfarande står det varje präst fritt att säga nej. Och det görs så hela tiden. Och tro mig, jag argumenterar lika mycket när folk i min närhet tar samma beslut, med skillnaden att det inte är mina pengar som betalar och att det kanske är en handfull små flickor som blir hänförda av DET bröllopet medan en uppsjö små blivande brudar kommer titta på prinsessans. Det är liksom dumt att hymla med att de där små flickorna kommer bli påverkade.
    Påverkade till vaddå? Vad för hemskheter kommer hända dessa små flickor som ser en prinsessa bli förd till altaret? Och vad händer med dom små pojkarna? Kommer de växa upp till små mansgrisar allihop och slå sina kvinnor och förtrycka, dom? Och dom små flickorna kommer bli hemmafruar och sitta och gråta vid fönstret och längta ut till friheten?

    Ledsen att jag raljerar lite men blir faktiskt smått irriterad på sådant resonemang. Kan nästan garantera att flickorna växer upp till helt normala kvinnor i ett framstående västerländskt land som Sverige. Och gör dom inte det kan man ju alltid skylla på att Viktoria blev förd till altaret av Kungen.
Svar på tråden Brudöverlämning på prinsessbröllop - ja eller nej?