• Äldre 22 apr 21:50
  39430 visningar
  716 svar
  716
  39430

  Brudöverlämning på prinsessbröllop - ja eller nej?

  Om man får tro dagens Aftonbladet vill Victoria bli ledd till altaret av kungen i sommar, trots att det strider mot svensk tradition.

  www.aftonbladet.se/brollopet/article6999626.ab

  Vad tycker du? Skall Victoria få som hon vill? Motivera gärna!


  So say we all
  TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-04-22 23:03
  Svenska Kyrkans syn på brudöverlämning:

  "Denna sed finns inte i vår tradition och är något som de flesta präster i Svenska kyrkan avråder från."

  www.svenskakyrkan.se/default.aspx
  Omröstning
  Du måste logga in för att rösta eller se resultatet av omröstningen.
 • Svar på tråden Brudöverlämning på prinsessbröllop - ja eller nej?
 • Äldre 23 apr 14:13

  Jag korrigerar mig själv: jag skrev att det var en amerikansk tradition. Det förekommer, naturligtvis, i många delar av världen. Jag är dock övertygad om att trenden att vilja ha det så i Sverige kommer av att tjejer har tittat på amerikanska filmer och TV-filmer och blivit inspirerade därav.

 • Äldre 23 apr 14:14
  Umbrageous skrev 2010-04-23 14:12:13 följande:
  Var inte STorbrittannien först med anglosax..mojset. Sorry, stavning och minne just nu.
  Det vet jag inte - men jag korrigerade just mitt påstående litet grann.
 • Äldre 23 apr 14:15

  Alltså även om jag menar något helt annat än prostituerad (vilket jag faktiskt gör) med mitt nickname så kan jag ju inte påstå att alla som kopplar ihop "callgirl" med prostitution har fel, baserat på att det betyder något annat för mig.

 • Äldre 23 apr 14:18
  Primrose skrev 2010-04-23 14:13:28 följande:
  Jag korrigerar mig själv: jag skrev att det var en amerikansk tradition. Det förekommer, naturligtvis, i många delar av världen. Jag är dock övertygad om att trenden att vilja ha det så i Sverige kommer av att tjejer har tittat på amerikanska filmer och TV-filmer och blivit inspirerade därav.
  Framförallt så tror jag många tror att det är traditonen i Sverige också!
  & Sen blir förvånade när de får veta att så inte är fallet.
 • Äldre 23 apr 14:18
  enny signatur skrev 2010-04-23 14:13:04 följande:
  Ja, hon bör få ha samma val som resten. Men däremot tycker jag brudöverlämning är kasst, men det är en annan fråga.  Å andra sidan så är ju victrora en av de få som faktiskt står under kungen
  Det sistnämnda tycker jag är en poäng i sammanhanget, just när det gäller Victoria. Hon måste ju enligt lag fråga både kungen och statsministern om lov innan hon gifter sig. Då bör ju rimligtvis både kungen och Reinfeldt leda henne fram i kyrkan.
 • Knugen­2010
  Äldre 23 apr 14:23
  Joual skrev 2010-04-23 14:18:26 följande:
  Det sistnämnda tycker jag är en poäng i sammanhanget, just när det gäller Victoria. Hon måste ju enligt lag fråga både kungen och statsministern om lov innan hon gifter sig. Då bör ju rimligtvis både kungen och Reinfeldt leda henne fram i kyrkan.
  Med tanke på att vår statsminister dessutom gav Viktoria 7,8 hektar mark i Hagaparken med bästa vattenläge så lär han få hedersplatsen vid middagen.
 • kokula­n
  Äldre 23 apr 14:26

  Det är en tradition också i Finland att bruden överlämnas av pappan till brudgumen vid altaret.

  Min åsikt är att brudparet ska få välja själva hur de vill göra, och även pappan ska få säga sitt om valet faller på överlämning. Jag har varit med om ett par som absolut ville gå in i kyrkan tillsammans, brudens far var grundligt besviken över detta, men det var bara för honom att acceptera.

 • Äldre 23 apr 14:32
  sisterinlaw skrev 2010-04-23 14:10:18 följande:
  Och varför blir inte båda personerna överlämnade då? Jag är egentligen sjukt less på den här diskussionen. Åtskilliga argument har nötts till ve och förbannelse på BT och det slutar i princip alltid med att ingen på djupet kan motivera omdefinierandet av brudöverlämning. Här är några punkter med vilka man kan ifrågasätta poängen med brudöverlämning: 1. Det är emot svenska kyrkans vigselordning. Vill man gifta sig i svenska kyrkan vill man förhoppningsvis även följa vigselordningen. 2. Om det ska ses som en symbol där man lämnar sin gamla familj för att gå till den nya- varför lämnas inte mannen över av sin familj? Varför lämnas kvinnan över enbart av pappan? Och har inte en kvinna som bott ihop med en man/bott från sin familj/skaffat barn med mannen etc. redan lämnat föregående familj ganska mycket? 3. Vill man kopplas samman med en tradition som fortfarande har en högst verklig symbolik för ett stort antal kvinnor? Dvs. att man överlämnas som ett transaktionsobjekt från sitt tidigare överhuvud till sitt nästa? Och slutligen, vad är det som är så sjukt fint? Själv gick jag in i min man och grät mig igenom hela ceremonin och så gjorde också ett stort antal av våra ganska många gäster.  Det kanske är att överanalysera, jag har ändå en del högskolepoäng så jag kan inte bortse från att jag läst en del om filosofi, postmodernistisk tolkning, strukturalism etc. men ändå, hur kan man inte se den uppenbara symboliken i att ngt blir överlämnat från ngt annat?
  Word! De argument jag läst genom åren för brudöverlämning har alla återfunnits i någon av kategorierna:

  1) Jag vill hedra min lilla pappa som jag har en fin relation till .
  2) Någon i brudparet har rötterna i den anglosaxiska traditionen
  3) Det är fint just för mig, och vad det betyder för andra spelar ingen roll.

  Jag tycker att de argumenten står sig ganska slätt gentemot det du på ett bra sätt sammanfattade i ditt inlägg. Å andra sidan erkänner jag att jag också läst en del om postmodernism, historia och religionskunskap....
 • Äldre 23 apr 14:33

  Jag anser att Viktoria ska få som hon vill ha det på sin stora dag.
  Jag vet massor av folk som i svenska kyrkan har pappan som går fram med dottern. Jag tror det är mer tradition att man gör det än inte.
  Vet själv den dag det blir aktuellt för mig att jag vill gärna ha pappa gå fram med mig, under förutsättning att han fortfarande lever, annars får det bli bror eller gudfar eller liknande.

 • Äldre 23 apr 14:35
  Joual skrev 2010-04-23 14:32:00 följande:
  : 1) Jag vill hedra min lilla pappa som jag har en fin relation till .
  Jag håller med dig och, som jag skrev ovan, så tyckte min pappa att det var ganska underligt att min syster ville att han skulle leda fram henne. Så de "små" papporna kanske inte alls känner sig hedrade utan bara obekväma (åtminstone om de har en gnutta feministisk ådra i sig ).
Svar på tråden Brudöverlämning på prinsessbröllop - ja eller nej?
Logga in
Bli medlem
Medlemsregistreringen är tillsvidare avstängd mellan 00:00 och 07:00. Vänligen återkom senare.