• Lady Namárië

    Brudöverlämning på prinsessbröllop - ja eller nej?

    Om man får tro dagens Aftonbladet vill Victoria bli ledd till altaret av kungen i sommar, trots att det strider mot svensk tradition.

    www.aftonbladet.se/brollopet/article6999626.ab

    Vad tycker du? Skall Victoria få som hon vill? Motivera gärna!


    So say we all
    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-04-22 23:03
    Svenska Kyrkans syn på brudöverlämning:

    "Denna sed finns inte i vår tradition och är något som de flesta präster i Svenska kyrkan avråder från."

    www.svenskakyrkan.se/default.aspx
    Omröstning
    Du måste logga in för att rösta eller se resultatet av omröstningen.
  • Svar på tråden Brudöverlämning på prinsessbröllop - ja eller nej?
  • vaniljbullen

    Jag kan tycka att det, eftersom det dröjt bra länge innan det blev klart att hon fick gifta sig med Daniel överhuvudtaget, borde vara en självklarhet att efterfölja den svenska vigseltraditionen och inte blanda in pappan i det hela. Problematiken ligger ju just i det faktum att den här traditionen bygger på en väldigt föråldrad syn på kvinnan som en omyndig person. Det kan vara hur gulligt, mysigt och trevligt som helst - men jag tycker det skulle kännas pinsamt att ta mig an en handling som grundar sig i att jag inte kunde bestämma någonting utan att min make skulle föra min talan (visserligen är väl kungahuset och alla dess regler och traditioner inte helt up to date, men det verkar ju onödigt att lägga till ytterligare en föråldring med en tradition som varken är, var eller kommer att bli svensk, anammad ja, ursprunglig nej. 

  • Tinnys

    Jag anser att det är Viktorias och Daniels dag och de får göra hur de vill på denna dag. Även om det inte är en svensk tradition så är det väldigt vanligt i sverige och många anser att det är romantiskt. Jag tycker inte det ger en förlägen bild, det är ju bara en detalj i det stora hela. Det finns viktigare kvinnoförnedrande saker i detta land som är viktigare att jobba emot.

  • Maggis

    Jag brukar vara ganska ointresserad av sådant här men för att svara på frågan; Nej, jag tycker faktiskt inte det. Av flera skäl.

    1. Hon gifter sig i kyrkan och ska följa vigselordningen.
    2. Hennes bröllop är sponsrat med skattepengar och betydligt mer offentligt än ett vanligt bröllop och då kan hon inte "göra precis som hon vill".
    3. Hon representerar Sverige, även på sin bröllopsdag, och ska väl kanske gifta sig på ett "svenskt" sätt. Mig veterligen är detta att överlämna bruden inte rådande här idag.

    Med det intrycket jag alltid har haft av Victoria så gör det mig faktiskt mycket förvånad att hon vill bli överlämnad. Så förlegat och märkligt. Tilltalar mig inte alls. En starkare symbolik vore/är absolut detta att tillsammans gå uppför altargången. Som två individer som påbörjar ett liv tillsammans. Det är vackert så.


    //Maggis
  • CallGirl
    Maggis skrev 2010-04-23 17:23:12 följande:
     Med det intrycket jag alltid har haft av Victoria så gör det mig faktiskt mycket förvånad att hon vill bli överlämnad. Så förlegat och märkligt.
    Ja det är därför jag har en konspirationsteori om att det är ett utspel för att flytta fokus från Madelene och Jonas {#lang_emotions_cool}
  • Maggis
    CallGirl skrev 2010-04-23 17:26:06 följande:
    Ja det är därför jag har en konspirationsteori om att det är ett utspel för att flytta fokus från Madelene och Jonas
    Låter inte helt omöjligt, är klart. Så långt tänkte jag inte.
    //Maggis
  • Angy87
    Joual skrev 2010-04-23 17:03:33 följande:
    Det är väl inte hennes dag utan deras dag?  För övrigt får man göra som man vill om man väljer borgerlig vigsel, men Vickan och Daniel ska gifta sig kyrkligt. Då är det kyrkan/prästen som bestämmer. 
    Okidoki om du säger så :) för mig spelar det ingen roll eftersom jag bor i england och här är det tradition att bli "överlämnad" och skulle det nu vara som så att man inte vill bli överlämnad utav någon anledning så det är det helt ok också.. det tycker jag är jämnställdhet, men enligt FL så har jag förstått jämnställdhet heeelt fel. Jobbigt detta här! :P
  • Miss Maya
    CallGirl skrev 2010-04-23 16:51:14 följande:
    Eftersom att många reagerar så är det ju uppenbarligen många, inklusive kyrkans representanter, som tänker på det.
    Varför tänker man inte och ojar sig över det här med att kvinnan först har sin pappas efternamn och sedan tar mannens då? Det är fortfarande det vanligaste. Och det står för precis samma sak som överlämning!

    Tycker det är fjantigt att tycka en sak är okej, som är samma sak, men en annan tittar man ner på.
  • susannemalmö

    Jag tycker att det är precis lika sjukt när man tar mannens efternamn utan att reflektera över varför.


    Miss Maya skrev 2010-04-23 17:37:56 följande:
    Varför tänker man inte och ojar sig över det här med att kvinnan först har sin pappas efternamn och sedan tar mannens då? Det är fortfarande det vanligaste. Och det står för precis samma sak som överlämning! Tycker det är fjantigt att tycka en sak är okej, som är samma sak, men en annan tittar man ner på.
  • Joual
    Miss Maya skrev 2010-04-23 17:37:56 följande:
    Varför tänker man inte och ojar sig över det här med att kvinnan först har sin pappas efternamn och sedan tar mannens då? Det är fortfarande det vanligaste. Och det står för precis samma sak som överlämning! Tycker det är fjantigt att tycka en sak är okej, som är samma sak, men en annan tittar man ner på.
    Nu tycker jag väl inte att överlämning och namnbruk symboliserar exakt samma sak...
    Däremot tror jag att det blir allt vanligare att man inte tar mannens efternamn. Många väljer det ovanligare efternamnet, eller hittar på ett helt nytt. Själv tog både jag och maken min svärmors flicknamn. Jag vet inte om jag känner mig varken förtryckt eller frigjord bara för den sakens skull. 
Svar på tråden Brudöverlämning på prinsessbröllop - ja eller nej?