• Lady Namárië

    Brudöverlämning på prinsessbröllop - ja eller nej?

    Om man får tro dagens Aftonbladet vill Victoria bli ledd till altaret av kungen i sommar, trots att det strider mot svensk tradition.

    www.aftonbladet.se/brollopet/article6999626.ab

    Vad tycker du? Skall Victoria få som hon vill? Motivera gärna!


    So say we all
    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-04-22 23:03
    Svenska Kyrkans syn på brudöverlämning:

    "Denna sed finns inte i vår tradition och är något som de flesta präster i Svenska kyrkan avråder från."

    www.svenskakyrkan.se/default.aspx
    Omröstning
    Du måste logga in för att rösta eller se resultatet av omröstningen.
  • Svar på tråden Brudöverlämning på prinsessbröllop - ja eller nej?
  • BaraCarolina
    rednose skrev 2010-04-23 21:26:55 följande:
    jag tycker det är lite sjukt att folk ens ska ha en åsikt om andras viljor vad gäller DERAS vigsel.
    Håller me
  • Lejonninnan

    Tycker det är tramsigt överlag att anamma alla seder från USA. Det räcker med Halloween!

    Sen tycker jag Viktoria och Daniel får göra som de vill, men tramsigt är det. Sen är det så att det är svenska folket som bekostar kalaset, då kan det ju vara på plats att följa de svenska traditionerna...men men!

  • Denebola
    giftgrodan skrev 2010-04-23 18:44:52 följande:
    Är det inte märkligt att i trådar om i stort sett vilka traditioner som helst skriks det mycket högt om hur viktigt det är att värna svenska traditioner, men här är det helt plötsligt inte alls viktigt?
    Återigen: Brudöverlämning är ingen svensk tradition!
  • Rockan
    rednose skrev 2010-04-23 21:26:55 följande:
    jag tycker det är lite sjukt att folk ens ska ha en åsikt om andras viljor vad gäller DERAS vigsel.
    Victoria är inte vem som helst, hon är en offentlig person & hennes bröllop bekostas till största del med offentliga medel. Hon & kungahuset är av lag bundna till den Svenska kyrkan & till att upprätthålla dess traditioner, hon får inte gifta sig borgerligt & kungafamiljen är obligerade att fira högtider i kyrkan.

    "Deras" bröllop är den största mediacirkusen på 30 år. Det finns all anledning att ha åsikter om att hon (kanske, vi vet inte om ryktet är sant) vill använda sig av ett förfarande som inte är förenligt med svensk sed samt står för kvinnoförtryck i stora delar av världen.
  • Rockan
    BaraCarolina skrev 2010-04-23 21:17:35 följande:
     Jag ser det inte som att man blir överlämnad från en man till en annan.
    Fast det är ju precis det du blev. Om någon som inte känner dig eller eran situation tittar på ert bröllop så ser den personen dig bli lämnad från en man till en annan, symboliken är övertydlig.
    Jag förstår verkligen att du inte upplever det så eller tänker så, & jag förstår också önskan om att inkludera föräldrar i vigselakten men jag kan önska att man hittar andra sätt att göra det istället för att använda sig av en sed med en sån hemsk historia, & som fortfarande är en stark symbol världen över för kvinnans lägre värde.
  • CallGirl
    Miss Maya skrev 2010-04-23 21:12:54 följande:
    Eh ja, för att det är för skojs skull det är så att PAPPAN lämnar över kvinnan till hennes blivande MAN och att kvinnan först får PAPPANS namn och sedan får ta över MANNENS namn. Samma sak. Annars skulle det väl varit så att kvinnan tagit över mannens man?
    Ser man till Sverige så är det en ny tradition att kvinnan tar mannens efternamn och den verkar ha liknande bakgrund som vit brudklänning dvs. att det var något som överklassen tog från kontinenten och det spred sig sedan till de lägre klasserna. Från mitten av 1800-talet och frammåt ökade detta för att bli lagstadgat omkr 1920. Från 1920 till 1960-70 talet var man således tvungen att ta mannens efternamn. 1982 ändrades namnlagen ytterligare och öppnade även för att man kunde ta kvinnans efternamn

    Det handlar således inte om samma symbolik som vid brudöverlämnande.
  • CallGirl
    Stinky skrev 2010-04-23 21:22:33 följande:
    Ja, därför att det är prinsessans bröllop, och det är hon och hennes blivande man som bestämmer hur de vill ha sitt bröllop. Folk får tycka vad fan de vill, men det viktigaste är att de får som de vill ha det.
    Nej det viktigaste är att de är företrädare för den rätta tron (vilket även står i grundlagen). Då får man inte göra som man vill. Vill man bestämma fritt får man ta en borgerlig ceremoni
  • Rockan
    CallGirl skrev 2010-04-23 21:54:26 följande:
    Nej det viktigaste är att de är företrädare för den rätta tron (vilket även står i grundlagen). Då får man inte göra som man vill. Vill man bestämma fritt får man ta en borgerlig ceremoni
    Vilket Victoria inte heller får välja, just eftersom hon är kunglig
    Avsäger hon sig ämbetet däremot kan hon välja helt fritt!
  • BaraCarolina
    Rockan skrev 2010-04-23 21:51:20 följande:
    Fast det är ju precis det du blev. Om någon som inte känner dig eller eran situation tittar på ert bröllop så ser den personen dig bli lämnad från en man till en annan, symboliken är övertydlig. Jag förstår verkligen att du inte upplever det så eller tänker så, & jag förstår också önskan om att inkludera föräldrar i vigselakten men jag kan önska att man hittar andra sätt att göra det istället för att använda sig av en sed med en sån hemsk historia, & som fortfarande är en stark symbol världen över för kvinnans lägre värde.
    Vad folk som inte känner mig tycker, spelar mig ingen roll. Det viktigaste den dagen är att jag och min man va nöjda och det va vi {#lang_emotions_tongue_out} Bästa dagen i mitt liv än så länge.

    Sen tror jag inte så många ser det på det gamla sättet länge, iaf inte bland mina vänner och bekanta.

    Men som jag skrivet innan, de är brudparets dag de bestämmer, hur , var och när.

    Ha en fin kväll
  • nollåtta
    BaraCarolina skrev 2010-04-23 22:00:53 följande:
     Hur kände din man när du var överlämnad?

    Jag ska gifta mig i sommar och frågade min blivande man på skämt hur han skulle reagera om jag ville att min farsa skulle leda fram mig. Han sa fullt allvarligt att han skulle överväga att göra slut. Han menade på att jag flyttat hemifrån och skaffat barn utan att konsultera mina föräldrar, och varför skulle jag då vilja bli överlämnad som ett stycket kött? Jag förstår honom och skulle aldrig drömma om att bli överlämnad. Vi är jämlikar i vårt förhållande.
Svar på tråden Brudöverlämning på prinsessbröllop - ja eller nej?