Inlägg från: Rockan |Visa alla inlägg
  • Rockan

    Brudöverlämning på prinsessbröllop - ja eller nej?

    Primrose skrev 2010-04-23 14:13:28 följande:
    Jag korrigerar mig själv: jag skrev att det var en amerikansk tradition. Det förekommer, naturligtvis, i många delar av världen. Jag är dock övertygad om att trenden att vilja ha det så i Sverige kommer av att tjejer har tittat på amerikanska filmer och TV-filmer och blivit inspirerade därav.
    Framförallt så tror jag många tror att det är traditonen i Sverige också!
    & Sen blir förvånade när de får veta att så inte är fallet.
  • Rockan
    mirre67 skrev 2010-04-23 15:13:26 följande:
    Om din bästa kompis kom och talade om för dig att hon jättegärna ville bli överlämnad av sin pappa på sitt bröllop, då skulle du alltså göra allt för att förhindra hennes önskning?
    Om min bästa kompis uttrycke en önskan om brudöverlämning skulle jag utan att tveka ifrågasätta hennes, undra om hon hade kunskap om traditionen bakom förfarandet & om hon verkligen tänkt igenom det.
  • Rockan
    dessdess skrev 2010-04-23 15:58:10 följande:
    Självklart om hon vill det! Måste allting analyseras så hela tiden? Som det är nu tillhör kungafamiljen svenska folket vad det verkar och får över huvudtaget inte göra ngt som de själva vill. Det är så fånigt att det finns folk som blir så upprörda över ngt så litet, det är iofs fantastiskt roligt att folk inte har egna, större problem. Victoria är sin egen och tillsammans bestämmer hon och hennes blivande man över deras bröllop! Vill hon att pappa lämnar över henne så blir säkert det perfekt för just henne!!!
    Jag tycker inte man behöver analysera för att se vad brudöverlämning representerar.

    Sen är inte Victoria sin egen på samma sätt som vilken Svensson som helst. Hennes bröllop betalas till största del med offentliga medel, hon är bunden av lag till Svenska kyrkan & ska upprätthålla dess traditioner. (Kungahuset är den enda statliga instutition som fortfarande är bunden till kyrkan.)
    Jag kan inte påstå att jag blir direkt upprörd, men jag tycker det är ett onkunnigt val.
  • Rockan
    mirre67 skrev 2010-04-23 16:22:07 följande:
    Varför inte bara låta henne få ha sitt bröllop som hon vill?
    För att jag, & mina vänner, tycker det är okej att ifrågasätta när någon gör något som inte känns helt genomtänkt? Jag skulle ifrågasätta om nån sa "Negerboll" eller ville bära en svastika också.
    enlitenbitkaka skrev 2010-04-23 16:28:43 följande:
    Är din syn på kvinnoförtryck viktigare än att din bästa vän får bröllopet hon drömmer om? Så fint av dig
    Jo för det var ju precis så jag skrev... Var stod det att hon inte skulle "få ha" det?
    Jag skrev att jag skulle ifrågasätta varför, något som bland mina vänner & min familj är helt okej att man gör.
  • Rockan
    rednose skrev 2010-04-23 21:26:55 följande:
    jag tycker det är lite sjukt att folk ens ska ha en åsikt om andras viljor vad gäller DERAS vigsel.
    Victoria är inte vem som helst, hon är en offentlig person & hennes bröllop bekostas till största del med offentliga medel. Hon & kungahuset är av lag bundna till den Svenska kyrkan & till att upprätthålla dess traditioner, hon får inte gifta sig borgerligt & kungafamiljen är obligerade att fira högtider i kyrkan.

    "Deras" bröllop är den största mediacirkusen på 30 år. Det finns all anledning att ha åsikter om att hon (kanske, vi vet inte om ryktet är sant) vill använda sig av ett förfarande som inte är förenligt med svensk sed samt står för kvinnoförtryck i stora delar av världen.
  • Rockan
    BaraCarolina skrev 2010-04-23 21:17:35 följande:
     Jag ser det inte som att man blir överlämnad från en man till en annan.
    Fast det är ju precis det du blev. Om någon som inte känner dig eller eran situation tittar på ert bröllop så ser den personen dig bli lämnad från en man till en annan, symboliken är övertydlig.
    Jag förstår verkligen att du inte upplever det så eller tänker så, & jag förstår också önskan om att inkludera föräldrar i vigselakten men jag kan önska att man hittar andra sätt att göra det istället för att använda sig av en sed med en sån hemsk historia, & som fortfarande är en stark symbol världen över för kvinnans lägre värde.
  • Rockan
    CallGirl skrev 2010-04-23 21:54:26 följande:
    Nej det viktigaste är att de är företrädare för den rätta tron (vilket även står i grundlagen). Då får man inte göra som man vill. Vill man bestämma fritt får man ta en borgerlig ceremoni
    Vilket Victoria inte heller får välja, just eftersom hon är kunglig
    Avsäger hon sig ämbetet däremot kan hon välja helt fritt!
  • Rockan
    nollåtta skrev 2010-04-23 22:04:47 följande:
    Hur kände din man när du var överlämnad? Jag ska gifta mig i sommar och frågade min blivande man på skämt hur han skulle reagera om jag ville att min farsa skulle leda fram mig. Han sa fullt allvarligt att han skulle överväga att göra slut. Han menade på att jag flyttat hemifrån och skaffat barn utan att konsultera mina föräldrar, och varför skulle jag då vilja bli överlämnad som ett stycket kött? Jag förstår honom och skulle aldrig drömma om att bli överlämnad. Vi är jämlikar i vårt förhållande.
    Hennes man ville också ha det så tror jag det stod högre upp.

    Min man hade nog sagt nåt liknande det där om jag frågat honom
    Min pappa är visserligen död, men tanken på att gå fram till vigselförättaren (I vårt fall borgerlig) med nån annan än min blivande make & att dessutom bli överlämnad var & är så absurd för mig.
  • Rockan
    Tottelina skrev 2010-04-23 16:50:02 följande:
    Ska jag gå till bibblan och läsa en hel bok för att förstå hur du drar paralleller mellan islamiska vigslar-kvinnoförtryck-Victorias bröllop? Aha.
    Fast det där var inte riktigt den parallellen jag drog. Jag menade på att brudöverlämning, som kan ske på många olika sätt, fortfarande är förekommande som mer än en symbolisk handling i många delar av världen där det finns ett starkt kvinnoförtryck, varav jag nämnde vissa islamska kulturer som ett exempel. Då blir det lite fel att påstå att parallellen skulle vara islamska vigslar i stort, för det var inte det jag skrev.

    Det är en bra bok
  • Rockan
    rednose skrev 2010-04-23 22:13:02 följande:
    suck...

    flytta då om du inte trivs med hur vårt land fugerar?

    Vaddå flytta?
    Det är det väl ändå de som anser att hon ska få göra lite som hon vill som borde göra, jag anser att hon bör följa lagen, eller avsäga sig sitt ämbete. Brudöverlämning är inte en del av hur Sverige fungerar.
  • Rockan
    Glitter2 skrev 2010-04-23 22:17:43 följande:
    Nej, eftersom det är vår blivande drottning det handlar om. Att hon som ska symbolisera Sverige och dessutom gifter sig i Svenska kyrkan skulle bli överlämnad som en avelsko gör mig mycket upprörd! Jag kan inte fattar att ärkebiskopen godkäner det. Att hon dessutom sätter en trend för massa brudpar som man sen ska behöva tjafsa med framöver får mig att sucka högt
    Ärkebiskopen har inte godkänt det än, som jag förstår det. Dessutom ska hon vigas i Sthlm:s stift & Caroline Krook som är biskop där är starkt emot brudöverlämning, så förhoppningsvis ska det mycket till om det ska bli godkänt.
    Personligen skickar jag ett mail till Konstitutionsutskottet om det blir det eftersom det strider mot successionsordningen.
  • Rockan
    rednose skrev 2010-04-23 22:20:54 följande:
    Men sen när då? Det är väl ett fritt land och som nån sa, vill inte prällen viga så så kan man ju gå till en annan.
    Ungefär på samma sätt som en del präster vill viga homosexuella eller inte...
    En annan grej... Alla vigs inte på samma sätt bara för att man vigs i sverige. Vi har katolska kyrkor även här och fler religioner accepteras mellan religionsgränserna så vem är DU att tycka att någon inte har rätt att göra som de vill?

    Sen när då vad?

    Jag kan upprepa mig , Victoria är inte vem som helst. Vore hon nån Svensson som inte var bunden till Svenska kyrkans traditioner av lag & vars bröllop inte är den största mediecirkusen på 30 år så skulle jag visserligen sucka åt att personen inte gjort ett mer kreativt & informerat val, men inte mer än så.
  • Rockan
    rednose skrev 2010-04-23 22:24:02 följande:
    Ni som snackar om kvinnoförtryck och annat... Ni har inte tänkt på att ni oxå utövar visst kvinnofötryck genom att tycka att Vickan inte skulle få välja själv? Att NI skulle ha rätt att säga hur hon ska leva sitt liv?  double standards....?
    Jag vill inte förbjuda nån från att göra nånting, jag önskar bara människor kunde göra lite mer informerade val innan de tar till sig en sed som brudöverlämning.

    Jag säger ingenting om hon samtidigt avsäger sig sitt ämbete. Då kan hon få övertala en präst att göra på hennes sätt.
  • Rockan
    rednose skrev 2010-04-23 22:27:44 följande:
    varför stör det dig överhuvudtaget? Det finns ju jättemånga svenskar som viger sig i svenska kyrkan precis så som Vickan kanske vill. Att pappan lämnar över. Varför tycker du inte det hör dit? Uppenbarligen är det ju ok med väldigt många präster?

    Det stör mig därför att 70,000 kvinnor/flickor i världen gifts bort genom tvång varje dag, & brudöverlämning är då ofta en central del. Där är det inte bara en symbolisk handling & att ta till sig ett sånt förfarande är ett indirekt godkännande av den delen av kulturen.

    Att präster går med på det är inte så konstigt, Svenska kyrkan är beroende av vigslar för att överleva. Läs bara vad som skrevs här ovan, när en präst var negativ så hotar man med att byta kyrka, då ändrar de sig. Det betyder inte att det är "okej" med prästerna, de vill bara se en överlevnad av sin kyrka.

    & Återigen, alla Svenssons är inte lagbundna till Svenska kyrkan.
  • Rockan
    Stinky skrev 2010-04-23 22:52:32 följande:
    Du tycker inte att det är lite overkill att maila till konstitutionsutskottet för den här sakens skull?

    Nej, inte det minsta, men det hänger nog ihop en del med att jag inte är nån monarkianhängare överlag
  • Rockan
    Kokomo skrev 2010-04-23 22:53:40 följande:
    Lite OT kanske men det är Eva Brunne som är diskop i Sthlms stift sedan 2009. Vigseln kommer dock inte ledas av henne utan av ärkebiskop Anders Wejryd och tre övriga officianter.
    Tack för rättelsen, uppriktigt
    Jag var inte uppdaterad på att det blivit en ny, bara att hoppas att hon har samma inställning som Caroline Krook då.
  • Rockan
    rednose skrev 2010-04-23 22:38:45 följande:
    fattar inte att man orkar bry sig så mycket..

    nu är det helg för mig. ska faktiskt plåta ett bröllop imorgon där mamman överlämnar sin dotter. jämställt och bra? Eller är det oxå helknas?

    Just människoförtryck & hederskulturer intresserar mig & eftersom jag skiter i en hel massa annat så orkar jag bry mig

    För mig låter det lite knas det med faktiskt, men jag håller tummarna för fint väder åt brudparet ändå
  • Rockan
    Stinky skrev 2010-04-23 22:57:10 följande:
    Men du vill ändå lägga en massa tid på den svenska monarkin och hur de bör föra sig?

    Jag tänker inte att ett mail till KU tar så lång tid?
  • Rockan
    trädis skrev 2010-04-24 22:25:04 följande:
    jag kanske tycker fel. jag är inte särskilt kyrklig av mig. däremot ser jag inget fel i att man låter sin pappa föra in en till altaret. det behöver inte ligga förlegad kvinnosyn bakom en sån ceremoni, det kan bara vara så att paret tycker det är fint.sen håller jag med om att kungafamiljen får rätta sig efter svenska folket eftersom det är deras pengar. men vad jag vet så kommer det inte att bli någon omröstning i den här frågan?
    För paret kanske det bara är menat som en fin gest, ja, men för de hundratusentals kvinnor som gifts bort under tvång så är det så mycket mer.

    Om man som (eventuellt) blivande statsöverhuvud vars bröllop kommer visas över hela världen inte kan tänka bortom sin egen sfär & förstå att symboliken i brudöverlämning står för kvinnoförtryck så blir jag oroad.
Svar på tråden Brudöverlämning på prinsessbröllop - ja eller nej?