• Äldre 29 Apr 18:21
    17662 visningar
    191 svar
    191
    17662

    Leksaker

    adrift skrev 2010-04-28 22:42:55 följande:
    Har läst lite i tidningar om barn och deras leksaker att många tycker man ska låta sina barn få leka med vad dem vill och inte dela in dem i "könsroller". Flickor med dockor och köks saker och pojkar med bilar mm. Mkt snack om att man ska inte heller låta färgen få bestämma, så pojkar kan ha flickfärger så att säga. Undrar bara om det verkligen stämmer där ute; vad tycker ni ? Jag och min sambo har pratat om detta då vi väntar vårt första barn nu och jag tycker personligen att pojkar inte ska leka med dockor,barbie mm. Det är min åsikt och undrar nu vad ni andra tycker eller har gjort med era barn. TIllägger att detta är inget påhopp utan min åsikt och en fråga om vad ni andra tycker.
    Jag undrar varför du ska bestämma vad ditt barn "ska" leka med. Kan inte barnet bestämma det själv? Eller väger din åsikt tyngre än barnets?
  • Äldre 29 Apr 18:47
    #10
    adrift skrev 2010-04-29 18:41:32 följande:
    jag kan ju aldrig bestämma eg, men vill inte å tänker inte köpa dockor om jag får en son. jag tycker det e fint på killar som är lite äldre om dem kanske har något tufft med lite rosa på det stör mig inte, men just leksakerna gör. jag lekte sj med bilar som mkt mkt liten, men de va ju syskonens gamla. sen var det bara barbie som gällde.
    Men vad DU tycker om dockor etc är ju oväsentligt. Det är ju sonen som själv måste få välja efter intresse. Varför inte dockor? Vad är det som är så fel, farligt och förfärligt?
  • Äldre 2 May 10:33
    #79
    Jhd skrev 2010-05-02 00:45:44 följande:
    Sandra: Varför ska man utforska "dockvärlden" mer än att visa att det alternativet finns för barnet? Det vi gör och leker med uppfattar vi olika, har olika syften och orsak beroende på kön. Ett exempel är filmen Titanic. Både män och kvinnor tyckte om filmen. Kvinnor tyckte om filmen då dom SÅG en romans och drama i filmen. Män tyckte om filmen då dom SÅG en action film. Samma film! Med andra ord så ser könen olika på saker och ting, uppfattar olika och har olika syften/orsaker trots att de gör samma sak. Detsamma gäller leksaker och varför dom leker just med det dära leksaken. En annan undersökning är att man gjorde en studie av de mer kända porrstjärnorna i USA. Det dom hade gemensamt är att många av de gick i strikta kristna skolor där sex och dylikt var förbjudet. Saken är ju att sex är så grundläggande inom biologin, men detta dämpades, vilket givetvis inte funkar. Istället kom dessa kvinnor ut som porrstjärnor som en "kompensation" eller "behandling". Så att förneka biologin (det barnen vill ha) kan ge motsatt effekt. Det är inget fel att barnet leker med det de vill. Att tvinga barnet, undvika "könskodade" leksaker (eller annat trams) kan riskera barnets psykiska hälsa. Barnet vill något, men ni vill något annat. Vill också tilläga att psykologer har bevisat att föräldrars påverkan på barnets beteende är en stark överdrift.
    Nu drar du slutsatser baserade på tolkningar och generaliseringar.Du säger att något ÄR på ett visst sätt, presenterar det som fakta, baserat på några undersökningar (källa, tack!) som lika gärna kan tolkas på ett annat sätt, med en annan synvinkel. Tester a la Titanic-grejen kan lika gärna bero på att män och kvinnor uppfostras olika, som att män ock kvinnor är olika. Och oavsett om det gäller arv eller miljö i sådana fall, är det fortfarande bara generaliseringar, eftersom det säkert finns många, både män och kvinnor, som avviker från den norm som presenteras.

    Men, oavsett om män och kvinnor ÄR olika eller BLIR olika, så skadar generaliseringar och indelningar  i könsstereotypa fack whatsoever mer än det gör nytta, då så många hamnar utanför normen. Pojkflickor, flickpojkar, pojkpojkar, flickflickor, alla har samam rätt att vara de de är utan att någon trycker upp i ansiktet på dem hur de "ska" vara.
  • Äldre 2 May 15:46
    Jhd skrev 2010-05-02 15:31:30 följande:
    Tillåt mig att småle, då det hon skrev är sant. Det finns biologiska grunder till att pojkar (i större usträckning) gillar blått, tekniska leksaker etc. och att flickor gillar rosa (och mänskliga ansikten etc). Läs de senaste psykologi rapporten från Harvard. Deras resultat visar att även pojkapor och pojkflickor visar samma beteende. Det är ingen slump att välrdens män i större utsträckning gillar blått, teknik etc, medans världens kvinnor tycker mer om mänskliga ansikten, rosa etc. Ja, det må uppfattas konstigt, men så är det. Vi som människor ska inte tro att vår vardagslogik räcker för att förstå naturlagarna. Evolutionen är inte dum.
    Jag undrar hur långt de där Harvardproffesorerna är ute och cyklar (vill gärna ha länk till undersökningen). Vill man hitta skillnader hos pojkar och flickor, så gör man säkert det. Generella skillnader, åter igen. Men som jag tidigare nämnde torde det vara svårt att avgöra i tester om det är arv eller miljö som ger resultatet, eftersom miljöpåverkar börjar direkt från födseln. Testar du tre veckor, tre månader eller tre år gamla barn så har de blivit påverkade av sin uppväxtmiljö just den tiden också.Psykologi som vetenskap är i större mån än biologi summan av kardemumman av mer eller mindre kvalificerade gissningar och tolkningar.

    Jag ställer mig också skeptisk till just detta kring färger, då rosa-blått som flickigt kontra pojkigt är en väldigt ny företeelse, tidigare i västerländsk kultur (och kanske även annan) var rött och röda nyanser sammakopplade men män, manlig styrka, hetta, kraft och mod, medan blått  och blåa nyanser stod för kvinnligt, lugn, kyla osv. Sådana "skillander" som ksiljer sig så passa mycket åt i tid och rum kan inte vara annat än miljörelaterade.

    Sen att det finns genrella skillnader i manliga och kvinnliga hjärnor (?) är en sak, men vad betyder i så fall detta? Att alla flickor är annorlunda i sina hjärnor än alla pojkar och alla skillnader är genetiska? Knappast. Du skulle inte synen på  vad som är manligt och kvinnligt variera så, som exemplet blått och rosa (och det finns fler) över tid och geografisk plats. Och återigen, eftersom det ändå alltid rör sig om generaliseringar (alla flickor ÄR inte lika, alla pojkar ÄR inte lika) begränsar det mer än det hjälper att dela in mänskligheten i manligt-kvinnligt/pojkigt-flickigt, så varför göra det? Vad spelar det för roll om pojkar och flickor är olika elelr inte olika, vi är alla individer med samma rättighete och möjligheter ändå...
  • Äldre 2 May 16:33

    Tja, min son föredrar rosa, glitter och bilar och robotar. Han måste vara könsförvirrad, stackars liten. Ingen riktig man kan det bli det av honom. Eller?

  • Äldre 2 May 16:44
    Jhd skrev 2010-05-02 16:34:00 följande:
    Nej, bebisarna (skriver igen) från harvards forskning var under ett år, och harinte varit påverkade från utåmstående retningar. Samma resultat visade även apbarn. Men visst grundas vårt beteende på sociologi men det är främst biologin som styr.
    Självklart har bebisar under ett år påverkats av sin omgivning! Viket kosntigt påstående. Barnpåverkas från sitt första andetag, i annat fall skulle de inte utvecklas till de kompetenta individer som de är redan vid året. I annat, om de inte fullkomligt sög åt sig av sin omgivning, skulle de inte lära sig den otroliga mängd kunskap och färdigheter de har vid bara ett års ålder...

    Och, ang ditt långa inlägg ovan, psykologisk forskning, nja, mycket vetenskap öht  är fortfarande en produkt av mer eller mindre kvificerade gissningar. Psykologi handlar om att tolka beteenden, och man kan mycket väl ha ett biologiskt perspektiv, men det handlar ytterst ändå om tolkningar och inte så mycket om mätbara, "stapelbara" fakta.
    Och, när vi ändå är inne på biologi, Generellt finns det biologiska skillnader mellan man och kvinna (men sen kan man ju ta exempelt Caster Semenya- där fanns det ingen som klart kunde definiera hennes kön), men, återigen vad i våra personligheter som är arv och milj, vad som påverkas av att vi är kvinna respektive man och vad som påverkas av de individer vi är - det är inte självklart! Därom tvistar de lärde, och det finns minst likam ånga undersökningar sov visar det motsatta än det du här presenterar som fakta. Så, jag skulle råda dig detsamma som du råder mig men med en annan formulering: lägg lite tid på att vidga dina vyer.
Svar på tråden Leksaker