• Äldre 2 May 22:19
    12402 visningar
    28 svar
    28
    12402

    Varning för salvor med jordnötsolja

    jordnöt är ingen nöt utan en baljväxt, dvs släkt med ärtor, bönor, linser mfl


  • Äldre 2 May 22:49
    #3
    Grizelda skrev 2010-05-02 22:22:31 följande:
    Det spelar väl ingen roll för den som är allergisk mot jordnötter?
    Nej, men TS skrev att man kanske inte tänker på att det finns nötter i salvor och det är ett väldigt vanligt misstag som ofta görs - att man sätter likhetstecken mellan jordnötter och andra nötter som hasselnöt, valnöt mfl.

    Det mesta i "personlig hygien-väg" kan innehålla olika allergener som mjölkprotein, ägg, soja, vete, havre, mandel etc, så som allergiker lär man sig att noga läsa på rubbet man kommer i kontakt med - om man reagerar på kontakt, för det är det inte alla som gör. Många reagerar enbart om de äter det.

    Sen är det också väldigt stor skillnad på oljor av olika allergener och de hela produkterna.
    Oljorna pressas, filtreras och raffineras så det är extremt liten proteinmängd kvar i de färdiga oljorna och det är proteinet som orsakar den allergiska reaktionen. I varmpressade oljor av tex soja kan man i princip inte uppmäta några halter av sojaprotein och de allra flesta sojaallergiker har inga problem med att klara av att äta produkter innehållande sojaolja. Tex Nutramigen (special-modersmjölksersättning) har indikation för såväl mjölkproteinallergi och sojaallergi - trots att den innehåller sojaolja.
  • Äldre 14 May 11:07
    #20

    Tidigare när det var AD-droppar så fanns det två olika varianter - en vattenbaserad (som var tvungen att stå i kylskåp) och en oljebaserad som kunde stå i rumstemperatur. På -90-talet (och troligtvis innan också) så innehöll den oljebaserade varianten jordnötsolja, men från 2000 så har den oljebaserade varit baserad på solrosolja - det har alla som jag fick till min stora tjej varit (hon är född -01).

    Härom året så fattades ett beslut att gå över till enbart D-droppar istället för AD-droppar och dessa finns enbart i en variant - oljebaserade och det är solrosolja som de innehåller.


  • Äldre 14 May 11:28
    #22
    La Lola skrev 2010-05-14 11:13:56 följande:
    Vattenbaserade finns fortfarande. www.apoteket.se/privatpersoner/common/search....
    Ok, då har den dykt upp relativt nyligen (dvs ngn gång under senaste året), för från början när de gick över till enbart D-droppar så fanns det bara oljebaserade och det var osäkert om de skulle tillverka en vattenbaserad variant.

    (men jag måste säga att innehållsförteckningen på oljebaserade är betydligt trevligare läsning än de vattenbaserade som innehåller konserveringsmedel och en massa annat)
  • Äldre 14 May 13:10
    #25
    Dr Mupp skrev 2010-05-14 12:57:12 följande:
    Antioxidationmedlet i de oljeaserade är allergiframkallande.
    Fast de vattenbaserade innhåller också butylhydroxianisol som är det de oljebaserade innehåller utöver d-vitamin & solrosolja.
    De vattenbaserade innehåller utöver butylhydroxianisol & d-vitamin även sorbinsyra, sorbitol, propylgallat, sackarinnatrium, dinatriumfosfatdihydrat, makrogolglycerolricinoleat samt pepparmintolja, citronsyra och renat vatten
Svar på tråden Varning för salvor med jordnötsolja