• Stinky
    Äldre 5 May 22:22
    2943 visningar
    25 svar
    25
    2943

    Vad har jag för rättigheter gentemot fsk?

    Jag har hamnat i en liten konflikt med min sons förskola. En riktig skitgrej egentligen, som blivit ren principsak för dem. 


    Det är så att de vägrar att använda haklappar på barnen. Jag har hela tiden tyckt att det varit konstigt. Jag frågade dem redan vid inskolningen varför barnen inte använde haklapp ( barnen är 1-3 år), då det blir så kladdigt, i alla fall för de minsta. Svaret jag fick, var "ja, det bara är så. Vi har helt enkelt beslutat att barnen inte ska ha haklappar".
    Nåväl, ok, tänkte jag, lite smutstvätt dör man inte av. En påse smutstvätt per dag har det blivit hittills därifrån.
     
    En dag fick jag nog. Det var när min sambo var och hämtade sonen, och barnen hade käkat smoothie på gården. Min grabb var helt nedkletad med smoothie. Sambon frågade lite skämtsamt om de hade vattenslang så han kunde spola av sonen innan de skulle gå hem, och personalen hade skrattat bort det hela. 
    Jag ringde till fsk i måndags och meddelade att på tisdagen skulle min son få ha haklapp med sig till skolan, och att jag vill att han använder den när han äter för att undvika så mkt smutstvätt. Pedagogen svarade att de tagit beslutet att barnen inte ska ha haklappar, men jag kontrade med att jag tycker att jag inte fått några bra skäl till varför de vill ha så. Grabben fick med sig haklappen till skolan igår, tisdag, och de hade använt. Resultat = ingen smutstvätt hem. Glädjande! 
    Men den glädje som varar länge... Idag var jag och lämnade sonen på dagis. Barnskötaren försökte lite försiktigt ta upp det där med haklappen, men jag hade bråttom iväg och hon blev avbruten av andra barn så jag fick aldrig veta vad hon skulle säga.
    När jag väl hämtade sonen, så såg jag att det låg smutstvätt i en påse i hans låda. Jag frågade personalen om de inte använt haklapp på sonen. Nej, det hade de inte gjort. Varför? Jo, för att de bestämt att barnen inte ska ha haklappar... Pedagogerna menar på att ungarna lär sig att äta "snyggt" snabbare med denna metod, och det var absolut inte för att det skulle vara bekvämt för personalen. Jag blir riktigt irriterad och sa att jag vill uttryckligen att min son använder haklapp! Personalen sa att hon tog emot min önskan, och att de lyssnar på föräldrars önskemål. Jomen hej, du...
    Ska det verkligen få gå till såhär? Har jag ingen rätt som helst som förälder när det gäller sådana här regler? Jag är så flyförbannad just nu, så jag känner att jag behöver kloka råd ur andras perspektiv i det hela. HJÄLP!
    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-05-06 13:09
    Dags för en positiv uppdatering!:

    Min sambo var och lämnade sonen på fsk idag, och de sa att det hade haft ett litet möte. De hade kommit fram till att de vill tillgodose våra önskemål till viss del, så det inte behöver bli en större konflikt av det hela. De kommer i fortsättningen använda handduk på sonen när han äter istället för haklapp. Men bättre det än inget, anser jag.
    Personalen hade också sagt att den här frågan ska tas upp på ett större föräldramöte i framtiden för att föra en vidare diskussion om det hela.
    Så just nu är läget som så att båda parterna är nöjda, och det är just det jag efterlyst: samarbete och dialog och inte vara enkelspåriga. Skönt!
  • Svar på tråden Vad har jag för rättigheter gentemot fsk?
  • Äldre 5 May 22:25
    #1

    Jag har aldrig hört nåt liknande, alla förskoleavdelningar jag vet (iofs kanske max tio) använder haklappar?

    Har de nåt vetenskapligt belägg för det där påståendet, undrar forskaren i mig?

  • Stinky
    Äldre 5 May 22:27
    #2
    Themis skrev 2010-05-05 22:25:33 följande:
    Jag har aldrig hört nåt liknande, alla förskoleavdelningar jag vet (iofs kanske max tio) använder haklappar? Har de nåt vetenskapligt belägg för det där påståendet, undrar forskaren i mig?
    Jag har ingen aning. Det var det svaret jag fick idag, att barnen lär sig att äta "snyggt" snabbare om de dräller.
  • Äldre 5 May 22:30
    #3

    Låter helt otroligt ! Inte sjutton kan de ha rätt att bestämma nåt sånt ?
    Tänk om de får för sig att inga barn ska använda blöjor...{#lang_emotions_wink}
    Jag har jobbat på fsk, och där hade vi ett "tvärtemotproblem" faktiskt !
    En liten tjej på dryga året åt såklart med heeeela kroppen, men fsk FICK inte använda hakklapp för mamman...Ingen bra förklaring där heller, bara att hon inte ville det.
    *suck* Stå på dig !!

  • DuBBee­L
    Äldre 5 May 22:30
    #4

    Äta snyggt? Hahahaha! Jo speciellt 1-åringarna är superduktiga på att äta snyggt.... Eller det kanske bara är mina ungar som kletar?! :o

    Jag har ingen aning om vad du har för rättigheter osv men det låter korkat iaf att ungarna ska lära sig äta snyggt.

  • Äldre 5 May 22:31
    #5

    Hmm..låter ju konstigt..vår son på 2,5 år får ha hakklapp på sig till måltiderna på förskolan..det talade hans fröken om på utvecklingssamtalet i förra veckan. Låter ju konstigt att de inte får ha hakklapp om ni önskar!Förstår att det blir mkt tvätt!

  • morgis
    Äldre 5 May 22:31
    #6

    Tag kontakt med föreståndaren och ifrågasätt!
    Men får du inte smutstvätt varje dag ändå?

  • Stinky
    Äldre 5 May 22:32
    #7

    Jag fick också veta att jag var den första föräldern som tagit upp den här frågan. Kan det verkligen stämma? Är jag så konstig som tycker att min unge ska ha haklapp när han äter när han är så liten? Själv tycker jag att det är jättekonstigt att ingen annan förälder tagit upp det här tidigare. 

  • Äldre 5 May 22:33
    #8

    Jag kan tänka mig att det är upp till vilken personlighet man har. Jag tror aldrig att jag skulle ta konflikt över haklappar samtidigt som jag mycket väl kan förstå din irritation. Hur kul är det med smutstvätt egentligen liksom? Däremot kan jag tänka mig att om nu dessa stackars underbetalda kvinnor i offetlig sektor har tagit detta beslut i sin arbetsgrupp och vill testa det, kan de inte få göra det då? Till priset av intensivt tvättande, jag vet, men varför inte? Tänk på vågorna. Tänk på blomsterängarna. Allt flyter, snart är vi alla borta. Djupt andetag, släpp det....

  • Linda1­976
    Äldre 5 May 22:33
    #9

    Det var det absolut dummaste jag hört. Självklart kan du kräva att han har haklapp.


    EC:ar de 1åringar också, många mysiga kisstvättpåsar det blir då..
    Eller använder inte förkläde vid fingerfärg?
    and on and on and on....
    Säg ifrån på skarpen/prata med rektorn.
    Min smak är mycket enkel - jag nöjer mig bara med det bästa.
  • Stinky
    Äldre 5 May 22:35
    #10
    morgis skrev 2010-05-05 22:31:37 följande:
    Tag kontakt med föreståndaren och ifrågasätt! Men får du inte smutstvätt varje dag ändå?
    Under vinterhalvåret har det inte kommit mer smutstvätt än det som han blivit kladdig av vid matstunderna. Klart han kan ha smutsiga ytterkläder och så nu, men det är ju av helt ok skäl tycker jag. Det är ju matsituationen jag retar mig på.
Svar på tråden Vad har jag för rättigheter gentemot fsk?