• Anonym
    Äldre 26 May 22:26
    5725 visningar
    35 svar
    35
    5725

    Hur tackar man nej på ett fint sätt?

    Det är så att jag håller på att gå ner i vikt. Har hittills tappat ca 15-16 kg på 2 månder men jag är inte klar än. 5 kg till.
    Dessa kilon vill jag gå ner snarast och tänker fortsätta mitt race.

    Svärmor förstod i början att jag viller ner i vikt och "håll igen lite" som hon kallar det. Sen började kalasen ramla in och jag tackade nej för jag ville inte frestas. Detta har varit hos släktingar på längre håll, med närliggande släktingar som haft kalas så har jag ändå gått men inte ätit något.

    Men för 2-3 veckor sedan tyckte svärmor att nu är jag nog klar med viktnedgången och satte därför fram tårta även till mig på ett kalas, som jag inte åt upp.
    Sedan kom hon och några andra hem till oss och hade med sig fika och valde att lämna en stor tårta till oss (skiter jag i för jag faller inte för frestelser hur gott det än må va) och satte även då fram en tallrik och undrade om jag inte skulle ha.

    Då sa jag att återkom till midsommar för då är tårta okej. För till midsommar är jag förhoppningsvis klar med viktnedgången och kan börja äta lite gott ibland igen.

    Nu har hon åter igen gjort det och bestämde att hon ska bjuda på kinamat i helgen för att fira mors dag tillammans allihopa.
    Å jag vill inte ha!
    Men hur tackar men åter igen nej utan att låta avig?
    Å varför kan hon inte bara förstå att jag inte vill äta skitmat innan jag är klar?

    Nu håller jag en stenhård diet och vill bli av med dom sista kilona. Varför fattar hon inte?
    flera gånger har jag sagt i hennes närvaro att till midsommar är det mer tillåtet med gottesaker igen. Men absolut inte innan dess.

    Så vad ska jag göra denna gången? Skita i att åka dit eller ta med en egen middag som hon kommer tolka helt fel? Som att jag inte tar emot när hon vill bjuda.

    Är det verkligen så att andra vill göda en när man vill gå ner i vikt? för det känns så just nu...

  • Svar på tråden Hur tackar man nej på ett fint sätt?
  • Anonym
    Äldre 26 May 22:34
    #2

    Varför kan du inte äta kinamat? Finns ju  nyttig sån?

    Hur gick du ner så mycket på så kort tid?

  • Anonym Trådstartaren
    Äldre 26 May 22:38
    #3
    Anonym skrev 2010-05-26 22:34:45 följande:
    Varför kan du inte äta kinamat? Finns ju  nyttig sån?Hur gick du ner så mycket på så kort tid?
    Vet du hur mycket kalorier en kinamiddag innehåller?...
    Vill inte ens tänka på det!

    Blir det kinamat så blir det garanterat 4 små rätter som vanligt med både jordnötssås, friterade räkor, ris och annat gott...

    Jättegott, men nu funkar det inte.

    Hur jag gått ner så snabbt? Enkelt-ät mindre och motionera mera.
    Jag räknar kalorier och äter oftast inte över 1000 kal per dag.
  • Anonym
    Äldre 26 May 22:41
    #4
    Anonym skrev 2010-05-26 22:38:14 följande:
    Vet du hur mycket kalorier en kinamiddag innehåller?...Vill inte ens tänka på det!Blir det kinamat så blir det garanterat 4 små rätter som vanligt med både jordnötssås, friterade räkor, ris och annat gott...Jättegott, men nu funkar det inte.Hur jag gått ner så snabbt? Enkelt-ät mindre och motionera mera.Jag räknar kalorier och äter oftast inte över 1000 kal per dag.
    Fast man kan ju välja vad man ska äta. Behöver inte vara friterat och kaloririkt.

    Vad äter du under dagarna?
    Hur mycket motionerar du?
  • Anonym Trådstartaren
    Äldre 26 May 22:42
    #5
    Päron1986 skrev 2010-05-26 22:32:50 följande:
    "Tack så mycket men jag äter inte ** jsut nu, men jag tar gärna en smörgås" eller liknande. "Tack för omtanken men jag har tagit med mig en sallad eftersom jag drar ned lite på kalorierna just nu - men på midsommar då ska jag be att få bjuda på kalas för då tillåter jag mig själv att äta gott igen" eller nåt liknande.Prata med henne i enrum, innan mors dag!Googla ribbling etikettblogg, hon är bra på just sånt här och har bra tips!
    Ska googla, tack för tipset!

    Ska försöka prata "vett" med henne igen. Grejen är att hon nyligen fått ta av sig sina vigselringar och ta en annan ring för hon sa hon hade för tjocka fingrar nu. Så jag vet att hon själv skulle vilja ner något kg, men att det är ett känligt ämne för henne. Å så ser hon mig lyckas nu igen (har gått ner gravidkilon tidigare) så jag vill inte göra det obekvämt för henne och få henne att känna sig misslyckad.
    Sen är hon inte stor heller för den delen, men jag vet att hon gärna hade gått ner ett kilo eller två...Men ska försöka säga till igen på ett snällt sätt.
  • Anonym Trådstartaren
    Äldre 26 May 22:50
    #8
    Anonym skrev 2010-05-26 22:41:07 följande:
    Fast man kan ju välja vad man ska äta. Behöver inte vara friterat och kaloririkt.Vad äter du under dagarna?Hur mycket motionerar du?
    javisst kan man välja och jag har valt att inte äta varken ris eller pasta (om det inte är en färdig rätt jag äter) under denna tiden, vilket gör kinamaten väldigt begränsad.

    Jag utesluter väldigt många födoämnen när jag håller på att viktminska och byter ut vissa mot andra.

    Jag motionerar med promenader varje dag, ca 1 timma och sedan lite cykling varje vecka med. Inget överdrivet. Jag drar hellre in på maten än motionerar som en idiot.
  • Anonym
    Äldre 26 May 22:51
    #9
    Anonym skrev 2010-05-26 22:50:03 följande:
    javisst kan man välja och jag har valt att inte äta varken ris eller pasta (om det inte är en färdig rätt jag äter) under denna tiden, vilket gör kinamaten väldigt begränsad.Jag utesluter väldigt många födoämnen när jag håller på att viktminska och byter ut vissa mot andra.Jag motionerar med promenader varje dag, ca 1 timma och sedan lite cykling varje vecka med. Inget överdrivet. Jag drar hellre in på maten än motionerar som en idiot.
    Berätta mer om vad du äter! Blir ju inspirerad!
    Hur ycket väger du och hur lång är du?

    Du är superduktig!
  • Anonym Trådstartaren
    Äldre 26 May 22:54
    #10
    Päron1986 skrev 2010-05-26 22:45:21 följande:
    Bor ni nära? Tänkte ifall ni kunde promenera tillsammans eller så :)
    Ja, vi bor ca 5 km från varandra och träffas flera gånger i veckan. Jag gillar svärmor men hatar trugandet.
    Promenader är inte hennes grej men jag kan alltid fråga, så kan hon själv får välja.
  • Anonym Trådstartaren
    Äldre 26 May 22:59
    #12
    NadiaMi skrev 2010-05-26 22:49:53 följande:
    Fråga om hon har tänkt ha med rätterna X och Y när det ska dukas fram kina-mat eftersom de är så pass goda. Eller säg att du vill ta med dig ett recept som du själv har hittat och tycker är gott, så de också får en chans att smaka. Äter ni ute så borde du kunna beställa själv och få ett nyttigare alternativ än något av detdär friterade och de feta såserna så då borde det ju inte bli något jättestort problem. Tyvärr är det ganska vanligt att det dukas fram och trugas för dem som har gått ner i vikt. Dels för att andra ska kunna se att man faktiskt äter något och inte svälter sig, som det för vissa är lätt att tro om någon har gått ner i vikt märkbart och så pass snabbt som du har. Och dels för att 'är det fest så är det och då hör det till'.
    Vi kommer att äta hemma hos svärföräldrarna för vi är ditbjudna.
    Alla röstar alltid för 4 små rätter och visst kan jag beställa en egen rätt, men det finns lixom inget på menyn jag faktiskt kan äta med gott samvete...
    Jag ska gå till restuarangen imorgon som jag vet dom beställer ifrån och ta med deras meny hem, så hinner jag kika igenom den hemma i lugn och ro innan fredag.
    Kanske kan man ändra lite på någon rätt så den blir "smalare".
  • Anonym Trådstartaren
    Äldre 26 May 23:06
    #13
    Anonym skrev 2010-05-26 22:51:30 följande:
    Berätta mer om vad du äter! Blir ju inspirerad!Hur ycket väger du och hur lång är du?Du är superduktig!
    Haha, det blir inte så varierande längre men det är bara jag som har brist på fantasi. Oftast blir det samma frukost och samma kvällsmat och bara själva middagen jag varierar.
    till frukost blir det oftast 2 dl låg kalori yoghurt. Blir bara 70 kcal.
    å till kvällsmat blir det havregrynsgrön med lågkalorisylt. 150 kcal.
    Blir ju bara 220 kcal vilket innebär att jag har massor med kcal att slösa på middagen och ett mellanmål.
    mellanmål idag fick blir 100 gram färska jordgubbar med 2 tsk lättströ. 53 kcal sammanlagt.

    Till middag en portion blomkålsmos med rostbiff och philadelphiaost. 208 kcal.

    Jag är 155 cm lång och vägrar vågen men enligt kläderna väger jag 60 kg. Tänker inte väga mig förrens på midsommar och hoppas då på 55 kg.
    När det var som värst så vägde jag 91 kg. Aldrig mer.
  • Anonym
    Äldre 27 May 09:22
    #20

    Har ej riktigt orka läsa tråden, en liten prins som håller mig sysselsatt mellan varven.

    Du kan säga att din magen skulle rasa och du skulle tillbringa resten av dagen på toaletten om du åt av kina maten. Om man ej är van vid fett eller kolhydrater, kommer det snabbt ut.{#lang_emotions_smile}

  • Anonym Trådstartaren
    Äldre 27 May 10:31
    #21
    Anonym (dietisten) skrev 2010-05-27 08:52:44 följande:
    Jag tycker du är jätteduktig som har minskat och som har så stark karaktär. Men jag vill ändå höja ett varningens finger här. Du säger att du håller stenhård diet nu och när du minskat allt till midsommar, då kan du äta annat ibland. Men just nu kan du inte ens äta en 1dl ris utan att få dåligt samvete? Du har bara 5 kilo kvar, det är nu det är dags att börja vänja sig vid att äta ok men ändå inte gå upp utan faktiskt gå ner i vikt. När du nått din målvikt och börjar äta mer än det du gör (vilket är i minsta laget) så kommer du att lägga på dig igen om du inte hittar något annat sätt att kompensera för att du äter mer mat. Träning kanske är en bra lösning för dig? Risken om du inte börjar träna på att leva mer normalt är att du 1) får äta som du gör idag resten av livet vilket är farligt för dig, 2) går upp i vikt igen, eller 3) att du utvecklar en ätstörning på grund av ditt dåliga samvete så fort du ätit något onyttigt. Jag tycker att du ska se kinamaten som en utmaning. Försök äta en liten portion av det som är nyttigast och träna bort det i stället för att hålla så stenhård diet som du gör idag.
    Nej, jag kan inte äta 1 dl ris utan att få dåligt samvete. Kan bara äta pasta eller ris om det är i en weight watchers färdig rätt.
    Äter inte heller bröd, såser och har uteslutit en hel del annan mat.

    Jag kommer inte gå upp i vikt sen, jag kommer att fortsätta räkna kalorier men på ett högre antal som passar bättre, runt 1500-1800 kcal per dag.
    Som det är nu så äter jag runt 800-900 kcal per dag och jag vet att det är i minsta laget även under en viktminskning. Tanken är att öka till 1300 kcal om 2 veckor och sedan köra så tills jag nått min målvikt och därefter lägga till ytterligare upp till 1500 kcal för att balansera upp kaloriintaget.
    Sedan kommer jag ha 1-2 dagar i veckan (fredag-lördag) som är mer frikostiga om jag så önskar. Får äta lite onyttigt inom rimliga gränser.
    Resten av veckan blir kaloriräknande men nu går det i huvudet, jag vet vad allt innehåller kalorimässigt. då kommer det även att vara okej med ris och pasta i viss mån igen.

    Träna gör jag i form av promenader med mina hundar samt så cyklar jag en del. Detta kommer jag ju fortsätta med även då jag inte viktminskar. Jag tänker även numera på vardagsmotionen- ta trapporna istället för hissen m.m.
    Jag hinner inte till gym eftersom jag har barn att ta hand om och en man som aldrig är hemma, men jag ska försöka införa simning 1 gång i veckan också.
  • Anonym Trådstartaren
    Äldre 27 May 10:34
    #22

    Tack för alla tips!

    Ska in till stan nu och hämta menyn så får jag se om det finns något till mig också.
    Återkommer.

  • Anonym Trådstartaren
    Äldre 27 May 23:34
    #24
    NadiaMi skrev 2010-05-27 10:36:41 följande:
    Men TS, om du kan äta pasta och ris som en del av en färdigrätt så borde du väl kunna äta pasta och ris i motsvarande mängd även i andra maträtter? Det blir ju inte mer eller mindre pasta/ris bara för att det är i "annat sällskap". Tar du inte mer än det skulle ha varit i en weight-watchers färdigrätt och även fyller på med övrig mat i motsvarande mängd så borde det inte vara något problem. Förutsatt att du väljer en rätt från menyn som inte är baserad på kokosmjölk, jordnötssås osv. Och man kan alltid beställa extra sallad eller sallad istället för ris om man vill. Min mamma brukar undvika onödiga kolhydrater och fick en jättefin skål sallad istället för ris när vi var ute och åt kinamat för ett tag sedan med morots-ros och allt.
    Nej, jag har uteslutit ris och pasta för att snabbare få en viktnedgång. Att jag äter den i en färdig rätt ibland är för att dom oftast bara finns med antingen ris eller pasta. Så där har jag inte så mycket till val. Å jag äter en färdig rätt den dagen det inte går att kominera ihop en middag till mig av det som övriga familjen ska äta.

    Jag kan omöjligt lägga till ris och pasta igen för då skulle kaloriintaget öka markant. Nu ligger det så lågt som det gör just för att jag inte äter detta utan ersätter med annat. En färdigg rätt innehåller bara ca 300 kcal så då är det okej. Jag skulle inte bli mätt om jag la till ris och pasta till mina middagar utan jag kör hellre med blomkålsmos eller potatis. Potatis är okej till viss del.

    Jag har kollat igenom menyn och det finns inget som jag kan äta. Restaurangen har inte heller någon salladbuffé så det funkar inte heller. Eventuellt så köper jag en sallad från något annat ställe och tar med.
  • Anonym Trådstartaren
    Äldre 29 May 00:31
    #27

    Det löste sig ikväll. jag gjorde en egen sallad att ta med och min man förklarade för svärmor att det är inte för att vara otacksam för att hon bjuder på mat, utan för att jag vill hålla igen som hon säger.

    Det gick bra men det trugades ändå med att jag skulle ta tårta. Det visste jag skulle komma så därför hade jag med mig en egen efterrätt också.
    Men jag tog faktiskt 1 sked av hennes tårta från min mans tallrik, så lite släppte jag på tyglarna idag

    Roligaste idag var väl när min man pratade i telefon med svärmor inför att han skulle ringa och beställa mat och ta med sig ut så sa han att jag hoppar kinamaten och fixar något själv. Då frågade hon om jag hellre ville ha pizza...haha, jo precis smalmat eller vaddå...Sen undrade hon vad jag äter för något.
    så kanske är hon bara orolig att jag slutat äta eller nåt. Men så illa är det inte.

    Det är inte det att jag inte vågar släppa på tyglen lite, men jag känner att jag kan inte. Just nu behöver jag hålla stenhård med vad jag äter för annars så kommer jag aldrig att gå ner dom här sista kilona.

    När jag har kört tidigare så hade jag en dag i veckan då jag fick äta mer fritt. Jag höll då oftast igen lite på dagen för att på kvällen kunna äta lite godis och dela en pizza med min man. Förra gången jag viktminskade så gick jag ner prick 34 kg (18 kg graviditetskilon och 16 extra kilon ner) och det tog 6 månader och under hela den tiden så unnade jag mig något gott en dag i veckan, plus att jag då åt 1300 kcal om dagen istället för nu max 1000 kcal. Så jag vet att jag kan om jag vill. Men denna gången så måste jag hålla igen, för anledningen till att jag måste ner i vikt nu är för att jag hetsåt hela vintern då jag var deprimerad. Jag gick upp 15 kg och har gått ner allt redan men vill ner lite till denna gången, eftersom jag inte blev riktigt klar förra gången men nöjde mig eftersom 34 kg ändå faktiskt är mycket.
    Så lite rädsla sitter det väl i att släppa kontrollen över maten och börja hetsäta igen. Istället så "svälter" jag mig nu och ska efter detta hitta rätt balans genom att fortsätta räkna kalorier, och hoppas på att jag inte blir så deprimerad igen.

    Ja herregud, vad ska man säga. Jag både hatar och älskar mat. Jag både vill och vill inte äta den.

  • Anonym Trådstartaren
    Äldre 29 May 23:41
    #30
    Wonderkarin skrev 2010-05-29 00:45:05 följande:
    Oj. Du behöver ju verkligen en mer hälsosam relation till mat.
    ja, jag borde nog det. inte lätt att få till det bara...har försökt nu i några år.
  • Anonym Trådstartaren
    Äldre 29 May 23:50
    #31
    NadiaMi skrev 2010-05-29 17:28:37 följande:
    TS, jag tror ärligt talat att du skulle behöva prata med en dietist om ditt förhållande till mat. Det måste inte vara antingen eller. Man behöver inte svälta sig för att slippa överätandet. Tids nog måste du också återgå till ett "normalt vardagsätande" som innebär att du sitter och äter med din familj utan att ha vågen bredvid dig och utan att få ångest över vad du själv har ätit, och istället kan slappna av och njuta av stunden med familjen. Har du tidigare haft problem med hetsätning så kan jag absolut förstå din oro över att tappa kontrollen om du släpper lite på tyglarna - men att svälta dig själv för att undvika hetsätning är inget hållbart alternativ.
    Det är skämmigt att prata om det här med någon...känns som att jag borde fixa det själv för det är jag själv som ställer till det för mig.

    Det är sant som du säger med allt eller inget. Jag hittar aldrig "lagom". Ställs det fram kakor så äter jag antingen alla eller ingen alls. å jag vet också att ätandet för min del är en slags tröst för mitt mående som egentligen inte alls är bra, men det vet ingen om så länge jag håller det för mig själv.

    Haha, skulle aldrig äta något utan att väga maten innan. Har haft med den på kalas och folk får säga vad dom vill men jag vill ha kontroll på intaget.
    Nu i vintras så var det inte första gången jag hetsåt. Det har jag gjort till och från under flera år. Men innan så var det nog mycket tröstätning också.

    Jag släppte lite på kontrollen idag faktiskt och åt 4 jordgubbar utan att väga dom, samt så åt jag sås till middagen. Försöker ta mig upp till 1300 kcal men det går inte så bra. Har någon spärr i mig som säger "inte mer än 1000 kcal". Får ängest av tanken att äta mer än det. Det har jag inte gjort på flera månader nu. Som mest har jag ätit 1137 kcal en dag å då hade jag ångest för det.
    Som lägst brukar jag hamna på 650 kcal men det är inte så ofta. Är vanligast runt 850-900 kcal.
Svar på tråden Hur tackar man nej på ett fint sätt?