Inlägg från: Legewiel |Visa alla inlägg
  • Legewiel

    Upphittad fågelunge! Hjälp fort snälla!

    Jag (eller snarare katten) har hittat en fågelunge som helt klart har ramlat ur boet. Den är alldeles för liten för att ens öva på att flyga (knappt några fjädrar). Jag tror jag vet var boet är, men det är helt omöjligt att nå - under taket på vårt tvåvåningsradhus, de vuxna fåglarna flyger in genom en pyttesmal springa.

    Tyvärr hittade katten fågelungen först, så den har ett litet sår vid ena vingen men ser annars ut att vara i bra skick.

    Vad är det för sorts unge riktigt (blågrå fjäderdräkt med svarta spetsar på fjädrarna)? Vad äter såna små ungar? Försökte med en liten fluga i en pincett, men den öppnar inte näbben :cry: Inte heller ögonen.

    Vad ska jag göra? Vi kan inte sätta den tillbaka i boet och egentligen får man väl inte ta hand om vilda djur...måste jag ge den till någon som klarar av att avliva den?

    Här är en bild där den ligger på vadd i en burk:


  • Svar på tråden Upphittad fågelunge! Hjälp fort snälla!
  • Legewiel

    Tack för svaren, men det finns tyvärr inga såna här (pytteliten stad på landet) :/

    Mina alternativ är att ta hand om den själv eller ge den till någon som kan avliva den...

  • Legewiel

    Lessen att det tog sån tid för mig att uppdatera!

    Tack för många bra tips, jag sparar dem ifall det någon gång händer samma sak igen!
    Ni som tjatar om att lägga tillbaka i boet, ringa djurskyddet osv. kan ju läsa igen lite noggrannare - vi kunde inte nå boet och det finns inget djurskydd som bryr sig om små fågelungar här.

    Hur som helst, efter att ha låtit ungen vila mörkt och lugnt (ifall den var chockad) och sen försökt få den att öppna näbben igen (för att kunna mata den) fick vi inse att den kommer att svälta ihjäl  då den vägrade äta. Tvångsmata den (bända upp näbben) klarade ingen av oss.
    Så, sambon lyckades bända upp en brandlucka högst uppe på fasaden under taket, och så lyfte vi in den lilla ungen på sin bädd av vadd ovanpå isoleringen.

    Boet är precis ovanför, och vi har sett de vuxna fåglarna flyga in och ut, så vår förhoppning är att de har hittat ungen och matar den fast den inte ligger i boet mera! Jag vet faktiskt inte om den klarade sig eller inte, men jag hoppas ju...

    Hade den bara varit lite större och kunnat äta själv hade jag absolut gjort ett försök att föda upp den, men det känns som om dethär var den bästa lösningen vi kunde åstadkomma i den situationen.

Svar på tråden Upphittad fågelunge! Hjälp fort snälla!