Forum Högtider - Nöje
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Rött eller vitt guld?

  Tis 27 jul 2010 08:45 Läst 11728 gånger Totalt 20 svar
  Visar endast inlägg av Drake - Visa alla inlägg
 • Tis 27 jul 2010 08:45 #4

  Jag tycker det röda guldet är fint. Det ger en varm känsla. Själv har jag Platina i min ring, för jag tycker det är finare med diamanter till. Platina slits inte då det är en vit metall, det kanske kan vara ett alternativ?
  Men om man inte ska ha några stenar så tycker jag att rött guld är jättefint.

 • Tis 27 jul 2010 08:55 #8
  Stilla skrev 2010-07-27 08:53:00 följande:
  Jag ska inte ha några stenar i min förlovningsring men i vigselringen..
  Det blir nog rött, låg och tänkte på det igår kväll.. Rött får det bli!
  Skönt att komma till ett beslut. Jag hade sån beslutsångest att jag nästan började gråta. Min kille friade väldigt överraskande och vi gick ut och köpte ringar samma dag. Jag gillar att tänka och planera och hade jättesvårt att välja en ring på stående fot.

  Har du en bild på ringen?
 • Tis 27 jul 2010 09:01 #10
  Lite intressant info om olika guld.

  Vitguld
  är ingen grundmetall utan en legering av guld och andra metaller än bara silver och koppar. Det krävs någon annan metall som påverkar legeringens färg så intensivt att guldets gula färg inte framträder, utan legeringen får en rent vit färg, vitguld.

  De bästa metallerna som legeringsmetaller i vitguld har visat sig vara nickel och palladium. Vitguld innehåller 75% guld, ca 2-13% palladium och resten är en blandning av silver, koppar, zink och övriga legeringsmetaller.
  Rodinering innebär att smycket behandlas i ett bad med rodium som genom en elektrolytisk process får ett ytskikt av rodium. Detta skikt gör ringen vitare än det rena vitguldets färg. Ett rodinerat smycke bör renoveras så småningom för att hållas vacker. Rodiumskiktet slits alltså med tiden. Hur fort det sker beror på slitaget. När detta uppträder bör man göra en omrodinering.

  Rödguld är både den äldsta och mest välkända. Den röda färgen ( Rosé ) uppnår man genom att legera guld med koppar. Rött guld har alltid varit populärt. Detta tillverkas i regel med en finhalt av 750 tusendelar (75 % dvs 18K) guld och nedåt med lägre guldhalter. Genom att byta ut en del av kopparn mot silver med bibehållen guldhalt fås en mindre röd nyans som går mot gult till gulgrönt ju mer silver som ersätter kopparn. I Norden föredrar vi de lite rödare nyanserna. I Sydeuropa är gulare guldlegeringar vanligt. Den dominerande guldlegeringen i Sverige är den s.k. roséfärgen, vilken består av 75 % guld (18K), 8-9 % silver och 16-17 % koppar.
Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...

Innehåll