• Äldre 6 Sep 14:21
    11138 visningar
    9 svar
    9
    11138

    Gåva mellan makar eller köpa halva huset?

    Vad är det ni vill uppnå?
    Är ni gifta?
    Har ni någon form av äktenskapsförord eller samboavtal?

    Om ni är gifta, eller sambo och köpta huset för gemensamt boende, så ingår huset i en eventuell framtida bodelning.

    Ska du stå som ägare på huset kommer ni inte runt kostanden för lagfarten. Sker enklast genom gåva mellan makar. Nu försätter jg att ni är gifta.

  • Äldre 6 Sep 15:07
    #5
    Elvsyssel skrev 2010-09-06 15:01:16 följande:
    Tack för era svar!

    Javisst är vi gifta!
    Varför vi funderar på att även jag skall ha del av huset är för att vi vill helt enkelt dela lika på allt, oavsett ägodelar och skulder. Dessutom borde det ju vara en fördel med två låntagare på huset ifall vi behöver höja lånen för en större renovering/investering?

    Så det bästa vore alltså att först kolla med banken för mina utsikter att "ta över halva lånen" och sedan kontakta en jurist för att få ordentligt skrivna papper?
    Banken kan hjälpa er med det mesta formalian. Finns iofs inget som hindrar att du står med på lånet utan att äga något av det.

    Har ni bara varit gifte ett tag och huset inte är avtalat som enskild egendom påverkar inte en ägardelning eventull uppdelning vid en separation.

    Finns en födel med att dela upp huset och det är att då kan ni använde båda era maximala ROT-avdrag vid renovering mm. Nu är det bara han som kan göra ROT-avdrag för huset.
Svar på tråden Gåva mellan makar eller köpa halva huset?