Inlägg från: Bedan |Visa alla inlägg
  • Bedan

    Vad är att lipa ?

    Att räcka ut tungan, jag är uppvuxen i sthlm och södermanland. Undrar jag varför någon gråter säger jag "vad gråter du för?" undrar jag varför någon räcker ut tungan säger jag "vad lipar du för?". När jag var liten och hade pippi på att räcka ut tunga sa mina syskon och föräldrar "sluta lipa!" åt mig.
     

  • Bedan
    linas fina skrev 2010-09-07 16:18:47 följande:
    Märkligt att folk inte har hört lipa för att räcka ut tungan. Så ni har ingen namn för när en unge retar den andra genom att lipa åt den? Förlåt räcka ut tungan.

    Lipa som i att gråta vet jag att det finns också såklart, men det använder jag aldrig. Känns lite gammaldags. Typ vad lipar du för pojk! 
    Hehe, precis, jag tycker också det låter lite gammaldags som "att ta till lipen"
  • Bedan
    isisisis skrev 2010-09-07 17:03:10 följande:
    Man säger som sagt : Lipa betyder kärlek.....just när (ofta små barn) lipar och kanske är i tidig skolålder..
    Har ni aldrig sagt så?
    Usch nej, fy så hemskt! Jag fick höra det ännu vidrigare "kärlek börjar med bråk och slutar med barnvagn" vilket fick barnen i min klass att tro att man skulle käfta på den man var kär i för att de skulle fatta att man ville ha chans på dem. Smidigt värre av de vuxna. Att slåss betyder inte kärlek, och att lipa betyder det inte heller. Är man kär är man snäll och inget annat. Jag antar att man säger så för att få barnen att sluta lipa eller slåss, som att man försöker skämma ut dem "jasså är du kääääääääääääääääär i Pelle/Lisa, hihihihihihihi, jasså duuu!!!". Usch, usch och fy!
Svar på tråden Vad är att lipa ?