Inlägg från: Anonym (Ärlig) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Ärlig)

    Jag kan valfuska

    Jag jobbar på ett litet bibliotek på landsbydgen. Nu inför valet agerar biblioteket mottagning för förtidsröstning. Jag jobbar ensam här och det är alltså jag ensam som har hand om folks förtidsröster. Väljarna lägger sina valsedlar i respektive kuvert. Jag tar emot rösterna och röstkorten och stoppar dem i ett ytterkuvert och sedan ner i en låst vallåda. Vid dagens slut är det jag som tömmer lådan och skickar vidare röstena. Det innebär i princip att jag om jag vill kan sprätta upp kuverten och stoppa i de röster jag vill och sedan stoppa i ett nytt kuvert. 

    Det är vad jag förstått så här på mpnga ställen. Jag tycker det är helt orimligt att man kan jobba ensam som röstmotagare. Hade ingen aning om att det fungerade så här innan.

  • Svar på tråden Jag kan valfuska
  • Anonym (Ärlig)

    Nä, det är helt som det ska tydligen. Vi har haft utbildning av valmyndigheten. Tydligen är bibliotekarier att räkna som lite mer pålitliga än folk i allmänhet. I alla fall var det svaret jag fick när jag frågade. Jag frågade också om det gjort någon koll om vi tillhör eller kandiderar för något parti men de hade inte gjorts.

  • Anonym (Ärlig)
    Anonym (valförrättare) skrev 2010-09-14 22:07:54 följande:
    Men inte kan du sprätta upp kuverten och sen skicka dem vidare? Jag är kanske lite förvirrad nu... Brukar jobba som valförrättare på själva valdagen och då har jag också funderat över det där. Då är man ju inte själv, men man skulle nog kunna fuska om man lierade sig med någon av dem man jobbar med. De säger att eftersom man kontrollräknar allt så noga så eliminerar man risken för fusk men om någon skulle vilja byta ut 50 röster på ett parti mot 50 på nåt annat så blir det ju inte fel i antal röster för det...

    Menar du att du skulle sprätta upp själva valkuverten eller kuverten som förtidsrösterna skickas i?
    Det är ju bara att jag stoppar dem i nya kuvert. Det är ju ingen som har koll på hur många kuvert eller valsedlar jag får över.
  • Anonym (Ärlig)
    h8him skrev 2010-09-17 12:20:15 följande:
    Jag har fått svar från Valmyndigheten:

    Hej XX!

    Ursäkta att du fått vänta på svar.

    Valnämnden i respektive kommun utser lämpliga personer till röstmottagare. De får utbildning och förväntas följa de lagar och regler som gäller vid val, dvs. sköta röstmottagningen enligt instruktionerna och att förvara rösterna på ett säkert sätt. Oavsett om de är bibliotekarier eller inte.

    Det står inte i vallagen att det måste vara fler än en röstmottagare vid förtidsröstningen. Ofta är de fler än en, men antalsfrågan är en bedömning som Valnämnden gör.

    Om du har synpunkter hur det går till i en viss röstningslokal ska du höra av dig till Valnämnden i den kommunen.

    Med vänlig hälsning

    Helena Ihrstedt

    Helena Ihrstedt
    Handläggare/Informatör

    Valmyndigheten
    Box 4210
    171 04 Solna
    Man tycker ju att man skulle få fylla i nåt formulär av nåt slag där man intygar att man inte själv kandiderar eller är medlem i något parti tycker jag. Det jag reagerat på är bland annat att man valt oss som grupp för att de har fördomen att bibliotekarier är ärliga och pålitliga.
  • Anonym (Ärlig)
    AnnaVe skrev 2010-09-18 16:06:57 följande:
    Vad spelar det för roll om du skulle kandidera till ex kommunen? Du kan ju ändå ta emot rösterna...
    Men poängen är ju att jag kan ändra folks röster. Säg att kandiderar för Sverigedemokratrna eller piaratpartiet eller vad som helst. Jag skulle kunna fixa några personröster till mig själv.
Svar på tråden Jag kan valfuska