• twain

    abort igen

    Hejsan!

    Jag läste någonstans att det sker ca 35 000 aborter per år i Sverige och i ett annat sammanhang att  ca 14 % av svenskarna är barnlösa. Jag vet inte hur fördelningen ligger mellan frivilligt och ofrivilligt barnlösa, men det är hursomhelst stora siffror på båda sidor. Kan man (har aldrig hört talas om det) matcha dessa grupper i fall att det är någon som hellre vill föda sitt barn och adoptera bort det till en ofrivilligt barnlös familj, hellre än att göra abort. På 35 000 aborter lär det finnas en och annan kvinna som skulle föredra det? Varför är diskussionen så tyst om detta?

  • Svar på tråden abort igen
  • Kristdemokraterna

    Hej,

    Såhär skriver vi i vårt principprogram:

    "Förmågan till omtanke och kärlek är en del av den mänskliga identiteten. Det är naturligt att föra detta vidare till nästa generation. Oförmåga att alstra barn kan därför bli en smärtsam upplevelse. Samtidigt är det en gåva att kunna få barn - inte en rättighet. Det följer av människovärdesprincipen att ingen kan bli ett medel för någon annan. Vid hjälp mot barnlöshet (IVF) bör det naturliga förloppet eftersträvas så långt möjligt. Adoption bör underlättas med olika statliga eller andra offentliga åtgärder."

    och

    "Mot bakgrund av människovärdesprincipen är det omöjligt för staten och lagstiftaren att ställa sig neutrala till det etiska dilemma som en abort innebär. En abort innebär att ett liv släcks. Lösningen på detta dilemma är emellertid inte förbud. Erfarenheten visar att där aborter inte är tillåtna utförs de ändå, och då med metoder som hotar kvinnors liv och hälsa. Det är inte rimligt att någon annan än kvinnan under graviditetens första fas fattar det avgörande beslutet om en eventuell abort.


    Målet ska vara ett samhälle där aborter inte efterfrågas. Samhällets uppgift måste vara att genom förebyggande arbete minska oönskade graviditeter, samt att erbjuda bästa möjliga stöd för att inte praktiska, ekonomiska eller sociala svårigheter ska utgöra hinder för att fullfölja graviditeten. I detta sammanhang är det också centralt att arbeta för ett barnvänligare samhälle där föräldraskap på olika sätt underlättas och uppmuntras."

    Det finns antagligen en del situationer där adoption skulle kunna vara ett alternativ till abort och i de fall någon vill göra detta val istället för en abort ska det naturligtvis finnas allt tänkbart stöd. I väldigt många fall där beslutet tagits om att göra abort upplevs det dock inte som ett alternativ att fullfölja graviditeten. Därför måste vi först och främst arbeta brett med åtgärder för att minska antalet oönskade graviditeter men också för att erbjuda allt tänkbart stöd till dem som bestämmer sig för att fullfölja en graviditet.

    Vänliga Hälsningar,
    Kristdemokraterna

  • twain

    Tack för ditt svar!

    "Det finns antagligen en del situationer där adoption skulle kunna vara ett alternativ till abort och i de fall någon vill göra detta val istället för en abort ska det naturligtvis finnas allt tänkbart stöd."

    ...men finns det det då? Om Sara 19 år är gravid och hellre vill ge sitt barn till Anton och Emilia som inget hellre vill än att adoptera, finns det då möjlighet att göra det i Sverige i dag?

Svar på tråden abort igen