• Kattflickan

    Downs syndrom - Vi gjorde abort

    Hej,

    Varför togs mitt inlägg bort? Om jag skrev något som sårade så vill jag gärna veta.

    Millan 

  • Kattflickan

    Ok, då var det fler inlägg som försvann, gör inget, jag började bara undra om jag skrivit nåt dumt.

    Lindis: Jag hade också svårt att börja dricka vin igen efter graviditeten, kändes märkligt. En vän till mig sa strax efter att jag fick beskedet, men innan jag gjort aborten "Unna dig lite vin ikväll, kanske känns bättre då". Men jag kunde inte dricka alkohol, ville inte med barnet i magen, tänkte att den sista tiden barnet hade skulle hon inte må dåligt. Hoppas det kändes bra för dig att komma ut lite!

    Tack Mollie!

    Hur var det, hade nån av er hört talas om metoden att bara undersöka mammans blod för att se om barnet har DS?

    Millan 

  • Kattflickan

    Buster: Det du nämner är en del av kub-testet, biokemisk screening, när de tittar på förhållandet mellan vissa hormoner,PAPP-A och fritt ß-hCG.

    Det jag tänker på är ett nytt test som ännu inte används i landet där man tittar på moderns blod som innehåller celler och bitar av arvsmassan från fostret. I princip kan man göra samma tester på detta material som på material från fostervattens- och moderkaksprov. Men svårigheten är att skilja vad som kommer från fostret och vad som kommer från modern.

    Det skulle inte ge en risksiffra, utan ett absolut svar, som moderkaksprov eller fostervattensprov ger.

    Men jag vet inte på vilket stadium utveckligen av det testet är.

    Millan 

  • Kattflickan

    Håller med om att det känns bättre att veta säkert! Särskilt om man en gång varit med om att barnet haft DS. Fast vi gjorde först kubtestet och på oss funkade det, fick 1:2 risk för att barnet skulle ha DS. Moderkaksprovet bekräftade det.

    Millan 

  • Kattflickan
    Hej,

    Det gjordes ingen lång analys på vårt prov. Men prov togs på mig och sambon för att kolla translokationer. Vad ser man på den långa analysen om man fått svar på den korta att det var DS?

    Millan 
  • Kattflickan

    Håller med! Låt bli och läs eller svara i den där tråden! Man ska inte hälla vatten på kvarnen!

    Millan 

  • Kattflickan

    Lindis: Undrar varför de aldrig gjorde någon sån på vårt prov utan tog blodprov på mig och sambon och analyserade efter balanserade translokationer? Kan det finnas andra skäl än det hos föräldern som kan ge barn med DS ? Med en balanserad translokation hos en förälder så ökar risken markant för att barnet ska få ex. DS beroende på hur translokationen ser ut.

    Millan 

  • Kattflickan

    Förresten, vårt prov visade på en normal kromosomuppsättning hos mig och sambon. Hoppas ert prov ger bra resultat också! 

    Kram!

    Millan 

  • Kattflickan

    Läkaren sa att det gick att undersöka om vi var bärare av den ärftliga formen av DS, en obalanserad translokation. Jag kände till att det gick att undersöka men hon berättade faktiskt detta innan jag hann säga något. Så vi sa att vi ville göra det provet. Det verkar vara mycket olika runt om i landet vilken information som ges, det märker jag när vi har diskuterat. 

    Millan 

  • Kattflickan

    Lindis: Jag bor också i Uppsala, det är nog samma prov, togs det blodprov på er?

    Millan 

Svar på tråden Downs syndrom - Vi gjorde abort