Inlägg från: Michisen |Visa alla inlägg
  • Michisen

    Får ej tillbaka pengar av "vän"

    Ni har ett kontrakt som du kan ta med till KF - även om hon har skulder där som går före din så kommer hon förr eller senare bli tvungen att betala dig. Du har dessutom rätt till ränta på skulden från och med slutdatumet på kontraktet.
    Snygg "vän", för övrigt. Förstår att du inte vill ha henne kvar som det.


    För att undvika kritik, säg ingenting, gör ingenting, var ingenting. - E. Hubbard.
  • Michisen
    Anonym (lurad?) skrev 2010-09-24 09:39:02 följande:
    Jag kan definitivt vara utan den vänskapen!!! Hon är no friend of mine längre!! Men om hon redan har flera skulder hos kronofogden och de anses som viktigigare och hon inte ens har råd att betala dessa och så kommer detta ärende in läggs inte det bara på hög då och jag riskerar att aldrig få mina pengar om hon kanske blir befriad från sina skulder hos kronofogden till sist t.o.m kanske?? Då blir jag ju utan pengar och då kommer hon ju aldrig och betala tillbaka pengar till mig när vi inte ens är vänner längre och jag har stämt henne hos kronofogden. Vill vara helt säker på att jag kommer få mina pengar om jag går till kronofogden!
    Jag har en fråga till dig - ert "kontrakt" - är det ett skuldebrev? Hon har skrivit under att hon är skyldig dig en summa pengar?
    Och denna summa pengar ska utbetalas till dig senast ett visst datum?

    För saken är den, att kan du sälja skuldebrevet till någon annan för den summa som står på skuldebrevet - så får du igen dina pengar och din före detta vän får finna sig i att hon är skyldig någon annan pengarna.

    Finns liksom en lag om skuldebrev och hur man kan göra med dem och vem som kan kräva ut pengar.
    Är skulden ställd så att hon ska betala till dig personligen så går det ändå att överlåta det enkla skuldebrevet, om skuldebrevet är ställt till innehavaren så är det ett löpande skuldebrev och då är det ännu enklare att överlåta det.
    För att undvika kritik, säg ingenting, gör ingenting, var ingenting. - E. Hubbard.
  • Michisen
    Anonym (lurad?) skrev 2010-09-24 10:05:07 följande:
    Japp det är ett skuldebrev!!  Hon har skrivit under att hon är skyldig mig en summa pengar som sedan ändrats och även återbetalningsdatumet men hon har skrivit under på detta kontrakt. 

    Var kan jag sälja skuldebrevet någonstans till vem?? Vem skulle vara intresserad av att köpa det? Förklara lite mer om detta snälla!!
    Är skuldebrevet ställt till dig - exempelvis "Anna Larsson är skyldig Moa Karlsson 18 000:- att betalas senast datumet 10 september 2010!" och sedan underskrivet?

    I så fall är det ett enkelt skuldebrev och då måste du meddela din gäldenär ("Anna Larsson") att du har för avsikt att sälja skuldebrevet och till vem. Gäldenären måste underrättas om att skuldebrevet förvärvats av någon annan.
    Tyvärr vet jag dock inte vem som skulle kunna tänka sig att köpa skulden av dig, så att säga, eftersom du ju måste vara ärlig innan du och den eventuelle köparen ingår ett avtal och redogöra för hur läget ligger, det vill säga, skulden finns och är erkänd, det finns noll betalningsutrymme från gäldenärens sida och befintliga skulder hos Kronofogden etc.

    Så då ska det sägas att i det läge du befinner dig nu så är Kronofogden det billigaste alternativet - via ett betalningsföreläggande, som du kan ansöka om att få där eftersom du har skriftligt på att hon har en skuld till dig.

    Betalningsföreläggande
    Den som vill ha betalt eller få tillbaka en sak kan ansöka om betalningsföreläggande hos Kronofogden. Om den som ska betala eller lämna tillbaka saken inte protesterar resulterar ansökningen i ett utslag. Utslaget kan sedan ligga till grund för Kronofogdens arbete med att driva in skulden eller se till att saken lämnas tillbaka.

    För att undvika kritik, säg ingenting, gör ingenting, var ingenting. - E. Hubbard.
Svar på tråden Får ej tillbaka pengar av "vän"