• Anonym (lurad?)

    Får ej tillbaka pengar av "vän"

    Lånade ut pengar till en väninna för att vi skulle åka utomlands tillsammans och hon bedyrade att hon skulle få pengar att betala tillbaka skulden, vi skrev ett kontrakt att hon lånat pengar och att hon skulle betala tillbaka ett visst datum. Det datumet kom och inga pengar hade kommit henne till handa så vi sköt upp datumet då hon sa sig fått höra att hon helt säkert skulle få pengar att betala tillbaka skulden för det datumet, vi ändrade på kontraktet och hon har även fått låna mer pengar under tiden för hon sa att hon absolut skulle kunna betala tillbaka allt då.

    Nu så har hon inte alls några pengar och skulden ligger på ca 18 000kr Förvånad .

    Hur ska jag göra för att få betalt av henne?? Om jag vänder mig till kronofogden och hon ändå inte har några pengar då lär jag väl iaf inte få betalt för skulden eller?? Om hon inte kan betala till kronofogden så hamnar väl skulden bara på hög hos dem och jag får iaf inte betalt.

    Någon som vet om jag kan polisanmäla och kräva skadestånd eller hur sjutton ska jag göra för att få tillbaka mina pengar??

    Hon föreslog att betala månadsvis lite då och när jag frågade hur mkt hon kan betala denna månad så kunde hon inte betala nånting alls för hon hade så otroligt lite pengar att leva på sa hon.

    Nämnde att jag funderade på att stämma henne för skulden och hon sa att jag kommer aldrig få pengarna då iaf och förlorar både pengar och en vän... men jag ser inte henne som nån vän längre iaf så.. jag är grymt besviken och kan aldrig mer lita på henne och jag vill inte vara vän med någon jag inte litar på.

    Tacksam för alla svar ni kan ge mig i den här frågan!!!! 

  • Svar på tråden Får ej tillbaka pengar av "vän"
  • Anonym
    Kjell2 skrev 2010-11-20 11:09:56 följande:
    Nej. Men den uppgifr du får är senaste deklarerade inkomst, dvs 2009..
    Man kan även begära att få veta inkomsten tidigare år.
  • 201201232

    Jag vet faktiskt inte vad som gäller på privata skulder, men när det gäller andra typer av fordringar kan de bli preskriberade ifall du inte skickar påminnelse (som du kan bevisa att du har skickat ut). Kronofogden är en mycket bra idé och de är jättetrevliga om du ringer dit och frågar om hjälp. Finns bättre information att hämta där än på ett forum, men jag skulle definitivt ansöka om betalningsföreläggande i ditt läge. Människor med skulder är generellt sett väldigt nonchalanta och skiter ofta i de problem de orsakar andra samt tycker att andra personer ska ta ansvar för deras handlingar.

  • Erica80

    Jag har en "vän" som gjort precis samma sak. Jag gick till kronofogden. Hon vägrade fortfarande betala så det gick till domstol. Hon behagade inte dyka upp i rätten så jag "vann". Min vän är alltså dömd att betala tillbaka till mig, men om hon skiter i det är det inte så mycket att göra. Det enda jag kan göra är att gå till kronofogden IGEN och lämna in papper på domen, men om hon inte har pengar så fårt jag inga pengar heller. Jag har tydligen 10 år på mig att lämna in till kronofogden så just nu väntar jag på att hon ska börja jobba igen (så att hon har inkomst).
    Mitt ex är oxå skyldig mig pengar men det har jag inte gått vidare med än. Känns nästan onödigt, han lever ju på soc så jag lär inte få nått därifrån heller..

    Det suger att folk kan komma undan med sånt

  • Joual

    Jag lånar inte ut pengar av principskäl. Min privata tumregel är att man inte ska låna ut pengar som man inte har råd att förlora.

    Däremot har det flera gånger hänt att jag gett bort pengar till vänner och bekanta som verkligen behövt det, men det är en annan sak.  

  • M Y L F

    Jag lånar aldrig ur pengar som jag inte kan vara utan. Jätte tråkigt, men jag tror ju att så länge hon inte har någon inkomst så blir det svårt att få några pengar. Men jag hade ju som många redan skrivit vänt mig till KF.

  • Anonym (lurad?)

    Kollade med KF och hon har skulder på ca 84 000kr där i dagsläget! och inga pengar kommer in heller då hon har för låg inkomst (=lever på socialbidrag). Så det känns ju inte som nån idé att vända sig till KF i dagsläget heller... jag vet inte riktigt men jag tänker inte ge upp, aldrig nånsin!

  • Anonym (lurad?)

    Ja men hon äger ju inte något av värde direkt heller...  Jag SKA ha tillbaka mina pengar även om det tar tid...

  • Kjell2
    Anonym (lurad?) skrev 2011-01-11 12:31:37 följande:
    Ja men hon äger ju inte något av värde direkt heller...  Jag SKA ha tillbaka mina pengar även om det tar tid...
    Har du tålamod kan det finnas en idé att gå via KFM. Om skulden bli fastställd har du möjlighet att få hjälp med indrivninngen i framtiden.

    Hur hade du annars tänkta att du SKA få tillbaka dina pengar=
  • Anonym (lurad?)

    Att hon ska betala mig när hon faktiskt har några pengar att ta ifrån, lite i taget... då kan hon t.o.m betala om hon tjänar sina pengar svart lr nåt.. då kan inte kronofogden hjälpa och går jag via kronofogden så kommer hon inte att vilja betala en krona till mig om hon så har möjlighet...

Svar på tråden Får ej tillbaka pengar av "vän"