• Anonym (lurad?)

    Får ej tillbaka pengar av "vän"

    Lånade ut pengar till en väninna för att vi skulle åka utomlands tillsammans och hon bedyrade att hon skulle få pengar att betala tillbaka skulden, vi skrev ett kontrakt att hon lånat pengar och att hon skulle betala tillbaka ett visst datum. Det datumet kom och inga pengar hade kommit henne till handa så vi sköt upp datumet då hon sa sig fått höra att hon helt säkert skulle få pengar att betala tillbaka skulden för det datumet, vi ändrade på kontraktet och hon har även fått låna mer pengar under tiden för hon sa att hon absolut skulle kunna betala tillbaka allt då.

    Nu så har hon inte alls några pengar och skulden ligger på ca 18 000kr Förvånad .

    Hur ska jag göra för att få betalt av henne?? Om jag vänder mig till kronofogden och hon ändå inte har några pengar då lär jag väl iaf inte få betalt för skulden eller?? Om hon inte kan betala till kronofogden så hamnar väl skulden bara på hög hos dem och jag får iaf inte betalt.

    Någon som vet om jag kan polisanmäla och kräva skadestånd eller hur sjutton ska jag göra för att få tillbaka mina pengar??

    Hon föreslog att betala månadsvis lite då och när jag frågade hur mkt hon kan betala denna månad så kunde hon inte betala nånting alls för hon hade så otroligt lite pengar att leva på sa hon.

    Nämnde att jag funderade på att stämma henne för skulden och hon sa att jag kommer aldrig få pengarna då iaf och förlorar både pengar och en vän... men jag ser inte henne som nån vän längre iaf så.. jag är grymt besviken och kan aldrig mer lita på henne och jag vill inte vara vän med någon jag inte litar på.

    Tacksam för alla svar ni kan ge mig i den här frågan!!!! 

  • Svar på tråden Får ej tillbaka pengar av "vän"
  • bonnieloveskim
    Anonym (lurad?) skrev 2010-11-01 01:29:15 följande:
    När jag nämt att lämna ärendet till Kronofogden så kommer hon med diskreta hot om vad hon ska göra i så fall och att hon har så många ärende hos kronis redan att de inte kommer bry sig om ett till (nästan så hon är stolt över det) utan att det bara kommer samlas på hög hos dem och jag kommer få vänta evigheter på att få tillbaka pengarna då, för hon kommer minsann inte att vara vänlig och betala tillbaka självmant isf om jag anmäler henne till kronofogden.
    Hon har dessutom sagt att hon ska anmäla mig till kronofogden också för att betala halva vistelsen i en stuga hon hyrde i somras och lät mig bo där under tiden med henne och hennes barn. (hon har inte nå bevis på att jag bott där mer än ord så hon lär aldrig kunna kräva mig på pengar för det). Hon påstår också att de ändringar som gjorts av skulden på skuldebrevet är bara sånt jag kladdat ned och inget hon gått med på mer än det första lånet.

    Blir galen... tänkter INTE ge upp och glömma pengarna bara då det handlar om dryga 18000kr!! Så vad sjutton ska jag göra?! Ska jag vända mig till polisen och anmäla henne för nåt där då hon inte betalar tillbaka trots att vi bestämt att hon skulle göra det, verkar som om kronofogden inte kommer kunna göra mkt då hon inte har några pengar ens och ingen lön o dra ifrån heller då hon lever på socialbidrag.

    Så tips hörni på hur jag ska göra med allt nu (inga tips om att glöm pengarna för det är inte en möjlighet) !!
    vad hotar hon om då?

    olaga hot går att anmälas.

    Du har faktiskt 3 alternativ

    Om det fanns ett sätt TS hade du varit den första att få reda på det, men antingen så kommer du överens med henne om att du får en del av hennes saker, säljer det och drar sen ett sträck över saken.

    Eller så går du vidare genom kronofogden, om hon bestirder ärendet så måste du gå till domstol kom ihåg det att du kommer du ingen stans med ärendet.

    Eller så drar du ett streck över allt nu, innan du har grävt en alltför djup grop av bitterhet i din jakt efter upprättelse.

    Har du prövat prata med hennes mamma/pappa/syskon?
  • Anonym (??)

    Men VAD är problemet?!
    Du går till kronofogden, visar ert papper varpå de svarar att du måste ha bevis på att det finns ett sista betalningsdatum och att de passerat.
    Du går hem och skrivet ihop en faktura i word el liknande där sista bet.datum framgår samt vad fakturan avser. (Jo det får man som privatperson så länge man inte lägger på moms)
    Skicka fakturan och vänta till sista bet.datum.
    Någon dag efter det går du tillbaka till Kronofogden och visar din kopia av fakturan och talar om att du ni vill driva in din skuld.
    Du fyller i ngr papper med deras hjälp och de påbörjar sitt arbete.

    Att sitta och fundera på saker att ta ur hennes lgh, polisen osv osv är bara korkat.
    Kronofogden finns till för detta så använd dem! Att blanda in polisen kommer aldrig gå då det inte går att bevisa att hon tänkt lura dig på pengarna.
    Fö är det ju som så att även om du vänder dig till polisen och åklagaren väljer att väcka åtal så är det svårt att vinna och OM du vinner är det iaf kronofogden som skall driva in pengarna.
    Det finns ingen magisk myndighet som går in och betalar pengar till folk som blivit lurade utan du får, precis som alla andra, driva in dem med hjälp av kronofogden och då du säger att du inte kommer ge dig ang desas pengar är mitt råd att kontakta dem direkt.

    Lycka till!

  • Anonym

    hon har ju redan massor med skulder till kf, som går före , så TS lär knappast få sina pengar inom rimlig tid, där av att ta saker från henne.

  • Kjell2
    Anonym skrev 2010-11-01 09:47:56 följande:
    hon har ju redan massor med skulder till kf, som går före , så TS lär knappast få sina pengar inom rimlig tid, där av att ta saker från henne.
    Om vännen har en bunt skulder hos KFM lär de redan har tagit det mesta av värde.

    Visst kan TS ta saker hos vännen men risker då åtal för olovligt förfogande/stöld/rån. Och nej - bara för vännen har gjort något dumt är det inte fritt fram enligt lagen att ta saker hos vännen.
  • bonnieloveskim
    Kjell2 skrev 2010-11-01 09:53:45 följande:
    Om vännen har en bunt skulder hos KFM lär de redan har tagit det mesta av värde.

    Visst kan TS ta saker hos vännen men risker då åtal för olovligt förfogande/stöld/rån. Och nej - bara för vännen har gjort något dumt är det inte fritt fram enligt lagen att ta saker hos vännen.
    Det handlar ju inte om att sno saker från vännen, utan att få dem av vännen istället för pengar.
  • vampyria2

    Jag tycker att Oprah sa nått smart i ett av sina pogram om det här med att låna ut pengar "man ska aldrig låna ut mer än vad man är berädd att bli av med till vänner, inga pengar i världen är värt att förlora nån man tycker om"  Det är något jag har följt sen dess, om nån vill låna så får de låna så mycket jag kan tänka mig att ge bort, sen hoppas jag att de har vett nog att betala tillbaka när de kan. Har en vän som är skyldig mig 8 000 kr, men jag vet att hon har det knapert och har sagt att hon får betala när hon kan, jag överlever utan de pengarna och har hellre henne kvar som vän Drömmer

  • Kjell2
    bonnieloveskim skrev 2010-11-01 10:19:27 följande:
    Det handlar ju inte om att sno saker från vännen, utan att få dem av vännen istället för pengar.
    Tja - vill vännen betala på det viset är det väl ok. Men eftersom hon blåvägrar att betala kan det bli svårt med en frivillg betalning i varor.
  • Anonym (taskigt läge)
    Anonym skrev 2010-11-01 09:47:56 följande:
    hon har ju redan massor med skulder till kf, som går före , så TS lär knappast få sina pengar inom rimlig tid, där av att ta saker från henne.
    Nu tog jag bara ett av flera liknande citat.
    Det är ju möjligt att TS inte har någon chans att få sina pengar i rimlig tid ens via KFM. MEN då visar h*n i alla fall att det här är allvarligt.
    Jag tycker inte man ska strunta i det 'för att man inte har chans att få tillbaka pengarna', då visar det ju bara för den s.k vännen att det är okej att luras och uppföra sig illa utan att det får konsekvenser.

    Jag tycker det är viktigt att anmäla och vilja ha tillbaka sina pengar för det är inte okej att man kan ta och låna 18.000 och sen bara skita i att betala tillbaka. Utan påföljd.

    Jag har själv ärende inne för utmätning mot mitt ex. Så jag hoppas att jag kommer få tillbaka mina pengar så småningom och för att han ska fatta att man inte behandlar andra människor hur som helst och sen bara skrämma dem för att få som han vill.
  • Anonym (lurad?)
    Anonym skrev 2010-11-01 05:13:38 följande:
    varör låna it pengar till henne när du vet att hon går på soc? du vet väl att man knappt klarar sig på det;) jag menar 18 000:-!
    Hon väntade en summa retroaktivt från försäkringskassan som skulle täcka lånet hon fick av mig, annars hade jag inte lånat ut pengar om jag inte trodde att de skulle kunna komma tbx.. dock så hade hon en skuld hos FK som pengarna drogs till istället för att betalas ut som hon hade förväntat sig att de skulle göra.. så jag blev utan pengar och nu vill hon inte betala tillbaka och vi är typ inte ens vänner nu mer. 
  • Anonym (lurad?)

    Hon säger att kommer d till kronis så kommer jag aldrig få pengarna, kronis kommer inte jaga henne och be om pengarna typ och inte kommer hon kunna betala iaf till dem så jag kommer iaf inte få pengarna och hon kommer ju aldrig att ge mig dem frivilligt om jag anmäler till kronis. Då kommer hon vara så förbannad att hon aldrig kommer kunna tänka sig att självmant betala skulden till mig. 

Svar på tråden Får ej tillbaka pengar av "vän"