• Topdog

    Fler med barn som får helt hysteriska utbrott??

    Vissa barn bara är så där. Jag har tvillingar som nu är 5 år. En väldigt liten tjej som alltid varit väldigt resonabel och följsam. Och så en liten kille med ett hetsigt temperament och en enorm egen vilja. Från att han var 1 år tills han var 4,5 år så fick han våldsamma utbrott när något inte blev som han ville/hade tänkt säg. Han kunde svänga om blixtsnabbt från glad till hel-ilsken.

    För min son gick det helt klart i perioder. Vi kunde ha två lugna, harmoniska veckor där vi kunde reda ut problem gemensamt. Sedan brukade ilskan, trotset och de våldsamma utbrotten komma oftare och vara längre under ca 3 veckor för att sedan kulminera i en fruktansvärd vecka då minsta grej blev en kamp. Vi kunde ha 3-4 utbrott på mellan 20 coh 60 minuter på en eftermiddag/kväll. Vi blev ju fullkomligt urlakade hela familjen.

    Nu när barnen är 5 år så flyter vardagen på bra. Perioderna av utbrott är borta och vi har det oftast ganska harmoniskt. Visst blir han förbannad och sparkar och slåss ibland eller vägrar att följa viktiga regler, men det är en otrolig skillnad mot tidigare.

    Mina tips:
    1. Försök att bestämma dig innan om du ska ta striden eller inte. Och är det en viktig grej, så ge dig inte.
    2. Försök att hålla dig lugn (jag vet hur svårt det är), men att iallafall försöka är jättebra.
    3. Fundera efter ett utbrott på hur du hanterade det hela och om du kanske ska pröva ett annat grepp nästa gång.

Svar på tråden Fler med barn som får helt hysteriska utbrott??