• Maria05

    Behandling med Trimetoprim vid urinvägsinfektion

    Min dotter står på Trimetoprim för att förhindra att hon får urinvägsinfektion. Läkaren gav idag beskedet att vi skall fortsätta med detta till dottern är 1 år. Jag undrar om det är någon som har erfarenheter av behandlingar med Trimetoprim.
    Hur länge gav du Trimetoprim?
    Märkte du av några biverkningar?
    Har du gett andra antibiotika under längre tid och har tips på hur man gör detta så skonsamt som möjligt för barnet så är jag intresserad.

  • Svar på tråden Behandling med Trimetoprim vid urinvägsinfektion
  • Maria05

    Min dotter är idag 5 månader och har ätit medicinen sen hon var 1 vecka. Jag har därför ingen aning om hon skulle bete sig annorlunda utan medicineringen. Hon skriker inte jämt men ibland...

    Jag hoppas att vi också kan sluta med antibiotikan men läkaren verkar ju vilja fortsätta under en längre tid. Better safe then sorry....

  • Maria05

    Skönt att höra att det finns fler barn som måste äta medicin.

    Vi har också gjort en utredning angående reflux och njurarnas funktion. Klara har aldrig haft UVI men hon har vätska vid höger njure. Vätskan såg man reding vid ultraljuden under graviditeten. Utredningen visar att hon inte har reflux, det finns inget hinder i urinledaren och båda njurarna har en normal funktion. Så slutsatsen är att läkaren inte vet varför det är vätska vid njuren (i njurbäckenet). De vet inte heller om hon har en ökad risk för UVI. Så det är verkligen en säkerhetsåtgärd med behandlingen. Vi skall göra nya undersökningar om 6 månader. Jag hoppas ju att problemen växer bort så att vi kan sluta med behandlingen.

    Vårt problem är att Klara äter mycket dåligt och har problem med förstoppning/magknip. Jag tycker att jag provat det mesta men inget hjälper så jag funderar på om det kan vara en biverkning av medicinen.

  • Maria05

    Tack för tipsen.

    Jag hoppas det finns fler som vill dela med sig av sina erfarenheter.

  • Maria05

    majunge - hur har det gått?
    Vi har också gjort röntgen och ultraljudsundersökningar och det är inte så kul. Hoppas att allt var OK.

    Finns det någon mer med erfarenheter av Trimetoprim/antibiotika behandling?

  • Maria05

    Najlil - mår din son bättre nu när han slipper antibiotikan?

    Jag har fått för mig att Klara skulle bli gladare och nöjdare om hon slapp medicinen men läkaren säger bara att det är en skonsam behandling och att det inte finns så många kända biverkningar. Jag vill ju inte ifrågasätta honom som är läkare och utbildad. Din son fick alltså sluta med behandling trots att han har konstaterad reflux? Klara har ju ingen reflux men henne vill de ändå medicinera i minst 1 år. Det verkar konstigt men jag hoppas att båda våra läkare gör rätt. Det finns ju fler faktorer att ta hänsyn till.

    Madden - vad jobbigt att din son har ärvt dina "problem". Men det kan finnas nya behandlingar och undersökningstekniker som inte fanns när du var 12 år så det blir kanske lättare för honom.

  • Maria05

    mmonkan - ???? Kommentaren var nog inte till mig.

    Majsan - såhär är det för oss:
    1. Hur märkte ni vad det var för problem?
    Problemen med vidgat njurbäcken såg de redan under graviditeten. Det föjdes upp med ultraljud då Klara var 7 dagar. Sedan har vi även gjort mucg och mag-3-scint (röntgen) när Klara var 3 månader.

    2. Hur fick ni diagnoser?
    Se ovan och svaren på undersökningarna visar ett vidgat njurbäcken på höger sida men ingen reflux eller hinder på urinledaren.

    3. Vilka bakterier fanns i urinen??
    Klara har aldrig haft UVI eller bakterier i urinen.

  • Maria05

    elceed - tack för ditt inlägg även om det ökade min oro. Jag har inte heller så positiva omdömmen om svensk sjukvård och de läkare vi haft kontakt med. Jag tror tyvärr att det krävs att man själv är ganska insatt för att barnen skall få den omvårdnad de har rätt till. Detta gäller speciellt om det inte är ett akuttillstånd. Du får mycket gärna skriva och berätta hur det går för er. Kram

  • Maria05

    Puffar lite. Det finns kanske fler på FL som har erfarenheter ni kan berätta om!

Svar på tråden Behandling med Trimetoprim vid urinvägsinfektion