• marvi

    Behandling med Trimetoprim vid urinvägsinfektion

    Vår dotter står också på trimetoprim sedan sin andra urinvägsinfektion vid 2 mån ålder. Hon är 4 mån nu och vi har inte märkt av några negativa effekter. Vi ger medicinen mittemellan två mål på kvällen för att undvika att hon kräks upp den (hon hör till dem som kräks mycket när hon ätit). Jag diskuterade biverkningar med läkaren och han sa att de försöker välja en antibiotika som är så specifik som möjligt, dvs påverkar kroppens naturliga bakterieflora t ex i tarmen så lite som möjligt. Men helt bra är det ju inte.

    Jag känner att det inte finns något alternativ, utredningen har visat att hon har reflux i urinledarna så utan antibiotikan skulle hon få upprepade urinvägsinfektioner som går upp i njurarna vilket medför stor risk för bestående njurskador och det är ju mycket värre. Hon ska också ta medicinen tillsvidare, vid 1 års ålder kommer de göra en ny utredning och se om hennes problem växt bort.

    Jag antar att ni också gjort en utredning som visat på en ökad risk för UVI?? Jag tyckte läkaren förklarade rätt bra för mig vad som var fel och varför medicinen behövdes.

  • marvi

    Maria-> Vår tjej har blivit mycket piggare sedan hon började med medicinen så vi tror verkligen att hon behöver den. Hon har inga problem med aptit eller matsmältning.
    Det finns inte heller med på biverkningslistan för trimetoprim, så er dotters problem behöver ju inte alls ha samband med medicineringen. Men kan ni inte fråga läkaren om det går att pröva en månad utan medicinen och istället lämna in ett par urinprov för att om möjligt upptäcka en ev UVI tidigt?

  • marvi

    Upp med hakan! Det har gått ett halvår sedan vi fick beskedet (reflux och dubbla system på ena sidan) och nu när jag fått lite perspektiv på det hela känns det inte lika hemskt längre. Det verkar vara en inte alltför ovanlig åkomma. Kom ihåg att det är stor chans (ca 50%) att det växer bort inom ett år. Visst finns det de som har otur och får långtida besvär men det är dumt att ta ut tråkigheter i förskott.

    Jag försöker tänka som så att det finns många värre saker att råka ut för, detta ska inte hindra mig från att glädjas över vår i övrigt perfekta lilla tjej!
    Lycka till!

Svar på tråden Behandling med Trimetoprim vid urinvägsinfektion