• Limarie

    Hej!

    Min sambo (41) och jag (33) har precis genomgått en fertilitetsutredning på en privat klinik i Göteborg.

    Vi har provat själva att bli gravida i 6 månader men vi visste redan att hans spermiogram inte var så toppen (barnlöshet i tidigare relation med 2 missfall). Det nya spermiogram nu var dock inte sämre med 8 milj och lite dåliga siffror vid swimup. När läkaren gjorde första ultraljud hos mig tyckte han att allt såg mycket bra ut! Såg flera folliklar osv. Igår fått vi dock svar att mitt AMH låg på 0,4. Det rekommenderades en ICSI men man gav oss inga större förhoppningar. Fått en liten konstig känsla nu hur man kunde misstolka ultraljudet så? Det låg bara en menscykel emellan. Har tyvärr även fått kortare menscykel på 26-28 dagar senaste 4 månaderna jämfört med 28-31 förut.

    Vi känner oss så förtvivlade. Har vi lika bra chans att bli gravida på naturlig sätt? Samtidigt som tiden kanske är tight nu.

    Vi står i kön på Sahlgrenska nu (6 månaders väntetid). Vi tänkte göra ett ICSI-försök i privat regime. Några av er skrev om en provstimulering. Det nämndes inte till oss igår. Tydligen betalar man då ändå 19000kr för stimulering i fall de inte kan ta ut något ägg.

    Finns det några mer som hade/har samma situation där partnern har dåliga spermier och kvinnan lågt AMH? Hur hade ni tänkte då?

    Hur många av er har tagit om AM-värdet? Läkaren sa att de aldrig gör det.

    Vi är tacksamma för att läsa era kommentar.

  • Limarie
    Frazze skrev 2019-04-10 12:54:50 följande:
    Se till att din man börjar ta folsyra, c-vitamin och Zink direkt. Min man är 50 och har spermier som en 22 åring säger de, men han har tagit det så länge. 0.4 är inte särskilt lågt utan du skulle nog lyckas bli gravid naturligt om hans spermier var starkare. Jag skulle prova med letrozol först en el 2 ggr innan jag körde på med ivf och icsi.

    Men börja med vitaminerna direkt för det tar 3-6 månader innan resultat kan ses. Se till att han inte cyklar, badar för varmt, bastar och dyligt.

    Du kan köpa Borago och börja ta, drt är bra för hormonbalans och slemhinna. Har tagit det innan min första ivf, gravid mitt första äd, gravid och nu är jag gravid på äd igen och jag tog Borago i 3 månader innan.

    Lycka till!
    Min man har ätit alla viktiga vitaminer nu sedan över 1 år tillbaka, aldrig rökt, normalviktig osv. Har haft en bitestikelinflammation tidigare, så det kanske beror på grund av det.

    Jag trodde alltid att Letrozol används för att stimulera ägglossningen hos kvinnor som inte har ägglossning, eller PCO. Men jag verkar ju har regelbunden ägglossning, alltid positiva stickar osv. Läste på lite extra om det på Linnéklinikens hemsida. Men du hade kanske en annan tanke på Letrozol?
  • Limarie
    Nube skrev 2019-04-10 19:51:25 följande:
    Hej och välkommen! Jag har också amh 0.4 och ska ta om provet nu i slutet av april när vi börjar nästa behandling inför syskon. Vi får se hur värdet har ändrats sedan jag tog den första gången 2016. Min man har bra spermier så där kan jag inte hjälpa så mycket men jag skulle nog inte vänta för länge för att försöka.. det är ju mycket pengar det handlar om men ni kan iaf prova en gång privat innan ni kan få hjälp via landstinget. Jag har aldrig fått ut många ägg när jag har gjort ivf men blivit ändå gravid båda gångerna, dock första blev missfall, och jag även blivit gravid spontant. Så visst kan det gå men tyvärr har vi med låg amh inte råd att vänta för länge. Vet inte om detta var någon hjälp men ändå :) Lycka till!
    Tack för svaret. Gjorde du den nya behandlingen privat? Vi pratade idag redan i telefon med Sahlgrenska och de sa att de inte ta AMH då det inte skulle ändra någonting i det skedet i alla fall? Har ni varit med om detta? 
  • Limarie

    Min sambo pratade med de och de sa att de generellt inte "brukar" ta provet utan att de enbart går efter ultraljudet. Samtidigt som jag också har läst en del studier nu som visar att AMH värdet har ett prognostiskt bättre värde än ultraljud. 

    Enl läkaren på den privata kliniken så orienterar de sig på AMH-värdet för att avgöra hur mycket man ska stimulera sedan. 

  • Limarie

    När ni stimulerades, hur många follikler såg de vid första ultraljuskoll?

    Är det nån av er som var framgångsrik med det korta protokollet? Respektive vad fått ni för läkemedel vid det korta?

    Jag kör det korta nu med Bemfola och Menopur... imorgon första ultraljud och så nervös att man inte se nåt...

  • Limarie

    Idag haft ultraljudet och tyvärr ser man bara 5 äggblåsor som inte ännu var riktig mogna. Tyvärr har jag redan högsta dosering.

    Läkaren tyckte det var mycket låg men tycker vi ska ändå fortsätta... Känns inte så lovande. 

  • Limarie

    Ul 2 idag på dag 8. Inga fler blåsor men så som även denna läkare nu förklarade så kan det egentligen inte blir fler follikler utan mäter man fler på ul 2 så är det så att man inte kunde se de andra första gången eller missade de. De som man ser på ul 2 är då dock nästan aldrig mogna och behöver därmed inte betraktas som "ägggivande". 

    Han hoppas på att få ut i alla fall 3-4 ägg nu på tisdag. Är fortfarande lite nere att det inte blev fler.

    En annan fråga för oss med lågt AMH:

    Blev ni konfronterade med att sätta tillbaka 2 embryo? Vi har egentligen ändå inget större hopp om att det blir mer en ett embryo men i fall att. Läkaren och bm sa att de hos en 33 årig vid första IVF aldrig skulle göra det i Sverige men vi kan kanske diskutera det i vårt fall då AMH värdet ligger lågt.

  • Limarie
    Nube skrev 2019-05-19 11:16:16 följande:
    Vi pratade typ inte om att sätta tillbaka två. När har du äggplock? Du är ju bara 33 och har bra chanser att lyckas men visst är det tråkigt med låh amh :/
    Äggplocket ska vara på tisdag. Vi ska prata med läkaren igen och säger han nej, så behöver vi inte tänka på mer
  • Limarie

    Önskar er lycka till mit ultraljuden! Vilken resa.

    Jag är ju bara i början av resan men idag var äggplocket.

    I alla fall 6 ägg, 7 blåsor. Nu får de göra sitt jobb på labbet och de söta spermierna. Nu kan jag slappna av för att nu har jag gjort mitt. 

    De vill helst odla fram tills dag 5 för att få en blastocyst. Men är det bara fyra embryoner så blir insättning dag 3. Förstår inte varför. Kanske nån av er kan förklara? 

  • Limarie
    Percafluviatilis skrev 2019-05-22 06:44:30 följande:
    Man vill inte "gambla" med de embryon man har om de är färre än fem och eftersom embryona har det allra bäst i livmodern sätter man då tillbaka på dag 2 eller 3 istället för dag 5.
    Men tyckte det lät ändå ologiskt. För att om det ändå är bättre med livmodern som miljö borde man ju inte heller vänta till dag 5?

    Alltså vad är bättre? Miljön i livmodern? Eller att vara en blastocyst i skålen?
  • Limarie

    Spelar ändå ingen roll.

    Nej, det blev inget. Inget ägg blev befruktad, inte ens ett av de 6...

    Det är det minsta vi hade räknat med. Ett i alla fall som hade hållit sig i några dagar.

    Sorgen och ångesten varför det är så, går inte att beskriva. Vi förstår inte.

    Har ni också haft det? Att inget ville bli befruktad?

  • Limarie
    Percafluviatilis skrev 2019-05-22 16:25:58 följande:
    Om man får fler än fem befruktade så har de lättare att skilja ut det bästa embryot om man odlar det till dag 5. Men har man färre så vill man inte ta den risken. Så var jag förstått det.

    Vad tråkigt att ni inte fick några befruktade :( Gjorde ni ICSI? Ibland är ju äggens skal problemet. Vi har fått 0 befruktade på en av våra fem behandlingar, fick då bara ut två ägg och inget blev normalt befruktat. Det är vår absolut värsta ivf-omgång. Alla sprutor och all oro för ingenting. Jag vet hur det känns. Avgrundslöst. Stor kram på dig.
    Ja, de gjorde direkt ICSI. Så det känns som man redan har gjort allt man/de kunde göra. 

    Vi tyckte att 6 ägg var mycket för mig och vad jag läste här så brukar det i alla fall blir 1-2 av de befruktade. Så himla dålig ratio här. 

    Fått redan högsta dosen Bemfola och Menopur. 

    Känns så hemskt att också första försöket blir direkt så. Känns meningslöst att testa igen om det inte blir nåt sen. Och vi får vänta tills vintern innan nästa försöket då väntetiderna är så extremst långa via landstinget. Det enda privata försöket kunde vi betala men inga fler. 

    Tack för er stöd! Jag har aldrig känt en sån sorg (utom en gång i mitt liv). Är det möjligt att sånt ger samma känslor så som när man förlorar någon man älskade? 
  • Limarie

    Nån av er som har kollat om sitt AMH värde någon gång? Jag vet att det egentligen inte kan bli bättre men läser då och då att vissa haft högre värd vid ett annat prov. Borde ju egentligen också fungera som en markör där det borde sjunka efter ett till två år till.

    I fall ni har gjort det, hur länge gick det mellan proverna?

Svar på tråden Sökes! Framgångshistorier trots lågt AMH