• Mini Angla

    Hur gammalt var barnet när ni hade barnvakt första gången?

    Som rubriken säger... hur gammalt var barnet när ni hade barnvakt första gången?

    Berätta gärna om ni tycker att det var en bra ålder eller om ni skulle göra annorlunda om ni fick chansen.
    Jag är också nyfiken på hur ni valde ut person att sitta barnvakt, så berätta lite om det också om ni vill.


    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-11-08 11:41
    Och ni som ännu inte haft barnvakt får gärna kryssa i vid vilken ålder ni tror att ni kan tänka er ha barnvakt första gången.
  • Svar på tråden Hur gammalt var barnet när ni hade barnvakt första gången?
  • Mini Angla
    Skottan skrev 2010-11-09 09:16:33 följande:
    Sen kan jag tycka att många är jätte märkliga som tycker att ha barna på förskola är helt okej men att lämmna dem till en släkting som älskar barnet lika länge inte är okej! Jag har inga problem när min son omges av släkt som älskar han, men jag har jätte stora problem att lämmna han på dagis till folk som får betalt för att passa han och inte riktigt ser min son för de är så många andra barn.

    Tyckler inget är fel, bara sättet att de kan kännas så ofta att förskola 30h/v när barnet är 14 månaderhelt okej , va hos mormor 6 h när man är 12 månader =jätte hemskt.
    Så har jag aldrig tänkt.
    Men klokt sagt ;)
  • slangbella

    Han var några veckor gammal när svärmor passade lillen i 1-2 timmar. Jag gick hos psykolog efter förlossningen och min sambo kunde inte komma ifrån på jobbet den dagen. Han var 6 månader när han sov borta första gången.


    (¯`°?.¸ Det är otroligt vad lite man klarar av om man verkligen inte försöker ¸.?°´¯)
  • k girl
    Mini Angla skrev 2010-11-08 21:48:18 följande:
    Spännande att läsa alla era små passningshistorier.
    Verkar som att de flesta är nöjda med barnets ålder. Och några verkar känna som jag... Vill inte lämna ifrån mig dottern än! Hon är 5 månader.
    Själv kryssade jag för 9 månader. Då tror jag att jag kan tänkas vara redo att lämna henne själv en längre stund med någon hon är trygg med, och som respekterar våra regler och rutiner.

    Innan dess får gärna mor/farföräldrar eller övriga nära vara själva med henne för att lära känna, men då vill jag vara i närheten så att inte lillan blir rädd/avskräckt. Skynda långsamt tror jag på :)

    En till fråga:
    Hur har ni hanterat eventuellt tjat om att få vara ensam med barnet/barnen? (Typ: När du slutar amma så kan hon sova här.....)

    Själv blir jag fullständigt livrädd och håller flickan än hårdare och inser att jag absolut inte är redo Tungan ute
    Farmor tjatade om det ganska mycket. När han var kanske 1-2 månader gammal frågade hon om när de börjar äta vanlig mat, "så att någon annan kan passa" (jag och min man svarade unisont sex månader). Hon trodde att man senast började ge vid tre månader. När han var sex månader frågade hon om han fortfarande sov med oss, och när jag svarade jakande så sade hon att det var ju inga större problem om han kom och sov över nu då, för han kunde ju sova med henne och farfar. Jag och barnafadern har snackat mycket om detta och han är lika snål med sonen som jag är, så jag sade snällt att vi hade diskuterat det: "Det är inte aktuellt med barnpassning innan sonen är över året, och när det då sker, så kommer det att vara någon eller ett par timmar, inte över natten, och dessutom kommer det att ske hemma hos oss där han bor." Jag fick upprepa det ett par månader senare och hon svarade lite surt att "jag erbjöd mig bara". Tanken har faktiskt slagit mig att han fyller ett om ett par veckor och då lär väl tjatet börja om igen.

    Vi fick en rätt speciell och känslig kille och både jag och min man har känt att vi inte vill lämna honom till någon som inte förstår sig på honom, uppfattar hans signaler och svarar på hans behov. Vi har inte ens velat att en person som inte förstår att han skriker för att han vill komma upp i famnen, och det beror inte på att han är varm och han kommer inte att somna om bara för att man gungar honom lite, ska gå ut med honom i vagnen. Vi vill naturligtvis inte heller lämna honom till någon som vi upplever är lite vårdslös och oförsiktig med honom. Då den personen är den som man nog skulle tänka på först när man säger barnvakt, så är det enklare att säga nej rakt av. Om och när förfrågningarna börjar om kommer jag att vara väldigt tydlig med att vi vill ha barnvakt för vår skull när det är aktuellt - sonen har naturligtvis inget behov av att ha barnvakt och vi har inte tänkt låta någon vara barnvakt bara för barnvakteriets skull.

    Så svaret på frågan är: nej, vi har inte haft barnvakt ännu och det lär dröja ett tag innan det är aktuellt.
  • BubbelBoom

    Tror Alice var runt 3 månader. Vi bor granne med hennes farmor och farfar så dom hade henne en stund medan vi var nere på stan+ storhandlade. Första gången hon sov borta var hon 11 månader och de var också hos farmor och farfar. Eftersom vi bor så nära varandra träffas vi väldigt ofta och de är som Alice andra hem så det är aldrig jobbigt att lämna henne där:)

  • sahara sahara

    Hon var tio månader när hennes mormor passade henne hemma hos oss i två timmar. Jag tyckte då att det egentligen var för tidigt, men det var den bästa lösningen. Efteråt kändes det jättebra. De hade haft hur skoj som helst. Svärmor har tjatat sen dottern var en månad, ungefär, om att få vara barnvakt. Jag och sambon har varit tydliga med att det inte har varit aktuellt, och att det inte kommer att vara aktuellt förrän vi behöver det, eller dottern själv kan uttrycka att hon vill vara ensam med henne/dem. Varför det blev min mamma och inte svärmor är för att dottern känner henne mycket bättre. Mamma har varit här mer och varit mer aktiv med dottern, och hon är också bättre på att respektera våra regler och önskemål. Det kändes helt enkelt bättre för alla inblandade (utom möjligtvis svärmor, förstås).


    Do something scary - the payoff is awesome!
  • Flissi

    Min mamma passade dottern ett par timmar åt gången när hon var ca 3 veckor.
    Jag var på en del läkarbesök & det var smidigare att hon var med mormor då än med mig.
    En hel kväll tror jag hon var 2 månader & hel natt ca 3 månader.
    Andra barnet sov borta första gången vid ca 2,5 månad.

    Både mina föräldrar & svärisar träffar vi ett par gånger i veckan.
    Min mamma träffade mina barn som bebisar ännu oftare då jag ofta gick dit & åt lunch.

    Våra föräldrar gillar att passa sina barnbarn, & mina barn gillar att vara där!

    Rutiner eller annat har aldrig blivit  störda av att de varit hos dem en del.

  • Anna o Leia

    Min dotter var drygt 2 år när min mamma passade henne ett par timmar så jag o sambon kunde gå på bio

  • yes79

    Om det räknas att personalen på Neonatalen passade henne flera gånger per dag när jag lämnade salen och för att äta, sova och pumpa så var det redan på en gång! Minns inte ens när vi hade barnvakt för någon timme första gången, men det var säkert rätt tidigt, det är bara farmor och mormor med assistans av farfar/morfar som får vara barnvakt! Mormor har fått passa över natten 2 ggr och det har gått jättebra, tror det var en gång vid 4 månader och en gång nyligen, dottern är 7 månader nu!
    Har ingen aning om hur ofta vi kommer ha barnvakt över natten utan när det känns som det är bättre för henne att inte följa med oss...oftast kan hon ju följa med så då behövs det ju inte, men skulle aldrig lämna mer än en natt och aldrig om jag inte trodde det skulle gå bra, snart kommer hon kanske i separationsfasen vid 8-9 månader och under den perioden blir det inte aktuellt med barnvakt!

  • contaqt

    När ungen var 2 veckor passade min mor honom i ca 2 timmar medans jag gick på stan och köpte en ny BH. Nu är han 2 månader och om en vecka ska min mor passa honom en hel kväll och över natten medans vi gå på julbord. Men jag skulle inte kunna lämna honom till vem som helst. Min mor träffar honom 2-3 gånger i veckan och han gillar henne massor.. Skulle inte lämna honom med någon som han inte känner igen väldigt väl. 


  • Tjohalia

    Vid 2-3 månader nån gång, då handlade det om kortare stunder, en timma eller två vid enstaka tillfällen. Dom sov borta över natten första gången vid 15 respektive 13 månader.


    Flicka 050414 * Pojke 070309
Svar på tråden Hur gammalt var barnet när ni hade barnvakt första gången?