• Anonym (Känslig?)

    Svärmor..vara med under förlossning!! Orespekterad

    Jag är nästan i mitten av min graviditet. När vi berättade för min svärmor att vi väntade barn blev hon jätte glad.


    (vilket jag tycker är jätte kul) Hon frågar sedan om hon får vara med på RUL, i o med att jag o sambon har varit på ett VUL och ett UL redan tyckte jag att det känndes okej att hon va med. Idag när jag pratade i telefon med henne kommer det fram att hon sagt till min sambo att hon vill vara med under själva förlossningen. Han ska tydligen ha svarat att han inte tror jag vill det, men hon säger att hon visst ska det, och att hon ska prata med mig om det.


    När jag pratar med henne så säger jag - NEJ, jag vill inte att du ska vara där, jag vill knappt ha min man där. Varpå hon svarar att hon vill vara ett stöd och cocha mig. Jag tackar då för erbjudandet IGEN och säger att det räcker med min man. Hon säger då får jag sitta utanför och vänta och direkt när bebisen är ute vill jag komma in. Jag försöker igen förklara att vi säkert kommer vilja vila ett par timmar kanske tom ett dygn innan besök..
    Hennes svar är att - ja med då får du vila, så får min son komma ut med mitt barnbarn till mig.

    Jag vill helt klart att hon tillsammans med mina föräldrar är den första som ska träffa bebisen, Jag älskar verkligen min svärmor. Men jag vill själv ringa när vi (jag) är redo och välkommna henne och mina föräldrar samtidigt..Är det fel?

    Är jag knäpp och överkänslig? Jag vill inte att hon ska sitta utanför...

    Min man tycker förövrigt att det vore konstigt om hon inte kände så, Och att "alla" vill träffa sitt nya barnbarn på en gång. Jag tycker att när jag talar om att jag inte vill ha henne där just då borde hon respektera detta.?!

    Jag vill inte ha någon sympati...utan era åsikter om jag är överkänslig eller om jag reagerar normalt?

  • Svar på tråden Svärmor..vara med under förlossning!! Orespekterad
  • Anonym (svärdotter)

    Jag förstår dig faktiskt till fullo! När vi åkte in till förlossningen och det var  klart att bebisen skulle ut så ringde vi våra familjer och berättade. Svärmor frågade om hon skulle komma men min man sa nej. När bebisen väl var ute så kommer en sköterska in och säger: "Farmor väntar utanför". Just då var man ju helt slut efter förlossningen och okade inte med mycket så hon fick komma in. Det blev så stressigt för mig. Bebisen ammade och hon var där o hängde över oss hela tiden för att se om han slutat så hon kunde ta honom. Visst, hon var ju jätteglad och hon var där av välvilja. Men jag har många gånger efteråt tänkt att hon har stulit den viktigaste stunden i vårt liv. Hon fick ju hålla bebisen före min man!  Jag och min man kunde inte dela den glädjen som vi upplevde oss emellan för hon var ju där hela tiden. Sen ringde hon dessutom in faster och farfar och då tänkte jag att jaaa, då får ju även min familj också komma då. Men egentligen ville jag inte ha någon alls där, bara vi tre och bara njuta av stunden. Nästa gång så får INGEN komma på Bb! Då vill jag ta det lungt och bara njuta. Och kommer nån så ber jag personalen skicka hem de, för jag vill inte träffa någon förrän jag kommer hem!

  • MD3

    Nej, du överreagerar inte! Jag skulle absolut INTE velat ha med varken svärmor eller någon annan jag känner (förutom pappan såklart) Jag skulle inte velat ha hjälp av personal på förlossningen som jag känner heller.

    Och detta måste alla andra acceptera, det är ditt och pappans beslut. Förresten där jag födde är bara pappan och syskon till bebisen välkomna att hälsa på. Hur fungerar det där du ska föda? Hon kanske inte ens FÅR komma in!

    BTW: Jag ville inte ens ringa och berätta för någon att vi skulle åka till förlossningen!

  • Significant

    Tycker din svärmor i detta fall är psykotisk

    Ring inte förrän barnet är ute vore kanske enklast!?

  • Dezzie

    Ring när barnet är ute...och blir hon arg då så är det ju bara att förklara att "Du ville inte lyssna på hur vi ville ha det, så nu gjorde vi såhär".

  • ius lexis

    Nej!! Ni måste få ha den här tiden som ny familj. Det är en stor sak och om du anser henne vara en stress så ska hon inte vara där. Jag tycker att hon visar väldigt liten respekt för dej!

    Jag vet!! :) Medela inte när du får värkar och ska in till sjukhuset:) Ni kan kontakta henne dagen efter eller senare om ni vill:)  TJOHO fult men bättre än att ha oönskade familjemedlemmar som inte kan se utanför sitt eget behov, ni är viktigast just den här dagen, inte svärmor, syskon eller någon annan.

  • Gul13

    Jag har inte hunnit läsa alla svar men jag tycker det är helt galet att hon ska ställa dessa krav.
    En sak jag kom att tänka på: I vårt landsting är det besöksförbud för ALLA, på BB, utom fadern. Även syskon är det försöksförbud och då undrar man hur det är med förlossningen. Kanske kan du ta reda på hur det är i ert landsting och har du "tur" så löser det sig automatiskt Lycka till.

  • Insatt
    Anonym skrev 2010-12-03 13:07:48 följande:

    Aldrig att min svärmor skulle få vara med och inte heller min egen mamma. Min amn räcker gott!

    RING INTE dem när ni ringer in så slipper ni ha henne där!


    Bra tips! Om hon inte vet att förlossningen är åfärde kan hon ju inte komma dit! 
    Jag tror knappast att jag hade velat ha svärmor där, kanske inte ens min mamma. Men oavsett vad man vill så ska det ju respekteras! Det är ju DU som föder barnet. 
  • Imortaelis

    Tycker du reagerar helt normalt.
    Jag skulle då verkligen inte uppskatta om min svärmor ens skulle ta upp att hon skulle vara med på förlossningen eller skulle hänga utanför dörren till förlossningen. Hade inte uppskattat det om det var min egen mamma heller. Dom får träffa den lilla när vi är redo för det, punkt slut. Visst är det deras barnbarn, men det är mitt och min sambos barn. Så jag förstår dig helt ut. Stå på dig.
    På dom flesta sjukhus har dom ju också förbud emot besök om det inte gäller man och barn.


  • Här och nu

    Finns ju svärtanter som t.o.m vält omkull vakter för att komma in på förlossningen.

  • Anonym

    Vi har sagt att vi inte vill ha några plannerade besök under den första månaden. Främst är det för att svärföräldrarna (som bor långt bort) inte ska boka biljetter så fort bebisen är född och sen stanna nån vecka eller två. Sen är det även för att undvika att min mamma kommer och kampar utanför förlossningen/BB.

    Vi hör av oss när allt lugnat ner sig lite så första besöket kommer säkert bli innan 1månad har gått men då blir det på våra villkor, inte släktens. Tyvärr innebär det ju även att min mamma kommer få chansen att träffa sitt barnbarn långt före svärföräldrarna men skillnaden är att hon kan komma över på fika medan svärföräldrarna måste bo kvar.

Svar på tråden Svärmor..vara med under förlossning!! Orespekterad