• Anonym (Känslig?)

    Svärmor..vara med under förlossning!! Orespekterad

    Jag är nästan i mitten av min graviditet. När vi berättade för min svärmor att vi väntade barn blev hon jätte glad.


    (vilket jag tycker är jätte kul) Hon frågar sedan om hon får vara med på RUL, i o med att jag o sambon har varit på ett VUL och ett UL redan tyckte jag att det känndes okej att hon va med. Idag när jag pratade i telefon med henne kommer det fram att hon sagt till min sambo att hon vill vara med under själva förlossningen. Han ska tydligen ha svarat att han inte tror jag vill det, men hon säger att hon visst ska det, och att hon ska prata med mig om det.


    När jag pratar med henne så säger jag - NEJ, jag vill inte att du ska vara där, jag vill knappt ha min man där. Varpå hon svarar att hon vill vara ett stöd och cocha mig. Jag tackar då för erbjudandet IGEN och säger att det räcker med min man. Hon säger då får jag sitta utanför och vänta och direkt när bebisen är ute vill jag komma in. Jag försöker igen förklara att vi säkert kommer vilja vila ett par timmar kanske tom ett dygn innan besök..
    Hennes svar är att - ja med då får du vila, så får min son komma ut med mitt barnbarn till mig.

    Jag vill helt klart att hon tillsammans med mina föräldrar är den första som ska träffa bebisen, Jag älskar verkligen min svärmor. Men jag vill själv ringa när vi (jag) är redo och välkommna henne och mina föräldrar samtidigt..Är det fel?

    Är jag knäpp och överkänslig? Jag vill inte att hon ska sitta utanför...

    Min man tycker förövrigt att det vore konstigt om hon inte kände så, Och att "alla" vill träffa sitt nya barnbarn på en gång. Jag tycker att när jag talar om att jag inte vill ha henne där just då borde hon respektera detta.?!

    Jag vill inte ha någon sympati...utan era åsikter om jag är överkänslig eller om jag reagerar normalt?

  • Svar på tråden Svärmor..vara med under förlossning!! Orespekterad
  • Veritaslux

    Jisses, nej du överdriver inte. Du kan tipsa henne om att höra sig för i bekantskapskretsen om hur många det är som är med på sina svärmödrars förlossningar eller sitter utanför och väntar. Kanske kan de ge henne lite verklighetsförankring om vad som är normalt och inte.

    Sedan spelar det egentligen ingen roll för i slutändan är det din man och du som bestämmer hur ni vill ha det. Håller med om tipset att inte ringa förrän barnet kommit till världen. Hon kommer ha många år att vara farmor, så varför denna stress?

  • Maxie

    Fullständigt normal reaktion från din sida tycker jag. Den svärmodern måste du hålla kort från början, hon kommer bli en plåga. Lite som att  hon kommer försöka ta över mammarollen. Visserligen är det bra att ha nån som kan avlasta ibland men gränser måste respekteras!!!

    Är det sen under rs-perioden som barnet ska födas så har du ett fullgott skäl att förbjuda henne tillträde, det behöver inte ens du göra, det gör bb. RS är inte att leka med - jag var inlagd med min dotter som då var 6 veckor gammal i 9 dygn.

  • PH74

    Jag förstår inte hur vissa män tänker, väl medveten om att min högst personliga åsikt inte är universalsvaret på vad som är rätt eller fel i olika sammanhang.

    För mig  (och samtliga manliga vänner) finns det inte ens på världskartan att man skulle ha morsan med på förlossningen. Det finns bara inte.


    Är trött på en viss kategori far- och morföräldrar i största allmänhet, nämligen den som främst ser till sina egna behov och inte alls är särskilt flexibel inför vad deras barn tycker och tänker. Fullständigt respektlöst, hur fantastiskt det än må vara att få barnbarn.

  • Modgun

    Du är inte ett dugg knäpp.
    INGEN har rätt att kräva att vara med på DIN förlossning. Jag hade inte med mig min gubbe på andra fl, då han var hemma med dottern. Mor min var med istället.
    Min svärmor kom till fl efter att hon hade frågat om hon fick, hon hade ju endå gått av sitt pass så allt som hände var att hon fick åka tillbaa till sitt jobb igen lol.

    Nej skämt å sido. INGEN har som sagt rätt att kräva att få vara med på din förlossning. Kan inte din svärmor acceptera det så behöver hon int ekomma och hälsa på öht. Här i gbg så får inte andra besökande (förutom pappan och syskonen) hälsa på, på själva bb, utan de får gå till cefeterian.

  • s87a

    Säg till på förlossningen att ni absolut inte vill ha besök. Så är det klart

  • Anpema

    Du överreagerar inte alls. Du har tackat för erbjudandet men tackat nej. Det är bra så och det måste din svärmor acceptera.
    Ring när allt är överstökat och ni vilat lite - ni måste inte meddela när ni åker in till BB. Ni kan också säga till att ni inte vill att personalen meddelar att ni finns där ( förmodligen frågar personalen er hur ni vill göra).

    Svärmor hinner träffa bebisen snart nog ändå. Det verkar vara en bra idé att redan nu planera hur ni vill att den första tiden ska se ut; får svärmor komma varje dag och "hälsa på", vill ni att hon ringer först?

    Lycka till!

  • HelenFr

    Jag förstår dig helt, och tycker inte att det är konstigt det minsta... Jag hade inte ens velat ha min egen mamma med under förlossningen och ännu mindre min svärmor... Och jag tycker också att hon ska respektera att man inte vill ha besök direkt, för man behöver lite lugn och ro först... Dessutom så har de väl på de flesta sjukhus numera att bara närmaste familjen får vara där... Stå på dig!!! Du har rätt!!!

  • Caaatrin

    Jag förstår dig, man ska kunna känns sig lugn och trygg när man föder barn. Inte känna oro eller stress. Detta borde hon förstå. Men själv valde jag att ha med min mamma också som stöd. Men vi båda hade pratat om detta innan att om jag inte ville att hon skulle vara kvar så skulle hon gå ut. Sen när det blir lite känsligt som undersökningar osv. Men jag är väldigt glad att min mamma var med under förlossningen, men nu väntar jag tvåan och tror nog att jag och min man klarar det själva. :) Mamman min får ta hand om våran son hemma. Du ska inte alls känna att du är överkänslig utan du reagerar normalt.

  • Anonym

    Jag hade bett henne att respektera ditt val. Hon som har fött barn borde förstå att man inte vill ha en massa människor runt omkring en vid förlossningen.
    Mina svärföräldrar ville oxå komma till förlossningen, men som tur är, är det förbud att ta emot besök på både förlossning + BB här så vi fick 2 dagar för oss själva. Skönt att kunna ge det som anledning.

  • Kalinka

    Jag är fortfarande besviken på ffa min mamma och svärmor efter förlossningen för 2,5 år sedan. Båda bodde 60 mil bort, så de kom inte och krävde att få vara med, men däremot var de enormt påstridiga med att hålla på och ringa hela tiden, och ffa svärmor var JÄTTEBESVIKEN för att hon inte fått uppdateringar lika ofta som min mamma. ORÄTTVIST!

    Där låg jag i förlossningen från helvetet, som tog 48 timmar, jag höll på att stryka med på kuppen, fick alla komplikationer man kan få nästan, och min stackars man kämpade järnet för att stötta mig, men naturligtvis var det mest synd om SVÄRMOR, som inte blivit uppringd lika ofta som min mamma. Och min mamma betedde sig om annan barnunge, ringde upp svärmor för att tala om att hon minsann FÅTT information.

    Jag är grymt förundrad över hur barnsligt och egocentrerat vuxna människor kan bete sig när de får barnbarn. Min man och jag har fortgående samtal här hemma nu om hur vi ska klargöra innan för alla släktingar innan nästa barn föds vad som gäller. Ett steg är att inte ringa någon under tiden på förlossningen, och sedan ringa ETT samtal till varje person efter att barnet är fött.


    Det är inte alltid lätt att vara förälder, men det är alltid underbart!
Svar på tråden Svärmor..vara med under förlossning!! Orespekterad