• Anonym (Känslig?)

    Svärmor..vara med under förlossning!! Orespekterad

    Jag är nästan i mitten av min graviditet. När vi berättade för min svärmor att vi väntade barn blev hon jätte glad.


    (vilket jag tycker är jätte kul) Hon frågar sedan om hon får vara med på RUL, i o med att jag o sambon har varit på ett VUL och ett UL redan tyckte jag att det känndes okej att hon va med. Idag när jag pratade i telefon med henne kommer det fram att hon sagt till min sambo att hon vill vara med under själva förlossningen. Han ska tydligen ha svarat att han inte tror jag vill det, men hon säger att hon visst ska det, och att hon ska prata med mig om det.


    När jag pratar med henne så säger jag - NEJ, jag vill inte att du ska vara där, jag vill knappt ha min man där. Varpå hon svarar att hon vill vara ett stöd och cocha mig. Jag tackar då för erbjudandet IGEN och säger att det räcker med min man. Hon säger då får jag sitta utanför och vänta och direkt när bebisen är ute vill jag komma in. Jag försöker igen förklara att vi säkert kommer vilja vila ett par timmar kanske tom ett dygn innan besök..
    Hennes svar är att - ja med då får du vila, så får min son komma ut med mitt barnbarn till mig.

    Jag vill helt klart att hon tillsammans med mina föräldrar är den första som ska träffa bebisen, Jag älskar verkligen min svärmor. Men jag vill själv ringa när vi (jag) är redo och välkommna henne och mina föräldrar samtidigt..Är det fel?

    Är jag knäpp och överkänslig? Jag vill inte att hon ska sitta utanför...

    Min man tycker förövrigt att det vore konstigt om hon inte kände så, Och att "alla" vill träffa sitt nya barnbarn på en gång. Jag tycker att när jag talar om att jag inte vill ha henne där just då borde hon respektera detta.?!

    Jag vill inte ha någon sympati...utan era åsikter om jag är överkänslig eller om jag reagerar normalt?

  • Svar på tråden Svärmor..vara med under förlossning!! Orespekterad
  • Anonym (Lotte)

    Tips på hur du ska hantera saken har jag dock inte, mer än de som redan uppkommit, som jag tyckte var jättebra: visa film för sambon och låt svärmor få en annan viktig uppgift. Sen tror jag faktiskt inte ens att hon får vara inne på förlossningen... Det brukar bara vara partner och barn som får vara där och de andra får man möta i typ fiket. Beror dock lite på var man föder, gissar jag.

  • mamita64
    Smultronmamman skrev 2010-12-03 17:23:29 följande:
    Du har helt normala känslor :) 

    Själv hade man tur med en svärmor som förstår att förlossningen är lite för privat situation, däremot skulle det inte vara några problem för mig om hon kom några timmar efter förlossningen.

    Min mamma var med däremot vilket jag är jätteglad för! 
    Men svärmor som svärmor eller?

    Jag har två döttrar och en son.
    Jag kan inte tänka mej att jag skulle ha större " rätt" att vara med på döttrarnas förlossningar än på sonens.
    Jag är ju svärmor till mina döttrars män.
    Fattar inte logiken.
    Jag har ett väldigt nära band med mina barn och har som sagt delat allt med dem, men varför jag skulle ah företräde framför min svärsons mamma vid en förlossning, det begriper jag inte
  • dessan59

    Bara Du bestämmer vem du vill ska närvara vid förlossningen, själv så skulle jag inte vilja ha någon mer än min man på förlossningen. Men jag har en känsla att din svärmor är lite av en kontrollmänniska, och dom är inte lätta att ha att göra med!

  • Muneca
    Anonym skrev 2010-12-03 16:55:41 följande:
    Svärmödrar med utländsk härkomst har svårast att acceptera att DEM inte är NR1 .
    Öht? Jasså.. nått jag måste missat uppväxt i ett av Sveriges mest invandratäta förorter.
    Tycker svenska svärföräldrar har lika svårt för det som utländska, det är snarare ett personlighetsdrag vissa människor visar tendens för.
  • Muneca

    TS, du överreagerar inte!
    Stå på dig, säg att detta är en tid som du enbart vill dela med din partner. Resten av familj, inkluderat din egen (?), får komma på angiven tid.

  • Smultronmamman
    mamita64 skrev 2010-12-03 17:43:25 följande:
    Men svärmor som svärmor eller?

    Jag har två döttrar och en son.
    Jag kan inte tänka mej att jag skulle ha större " rätt" att vara med på döttrarnas förlossningar än på sonens.
    Jag är ju svärmor till mina döttrars män.
    Fattar inte logiken.
    Jag har ett väldigt nära band med mina barn och har som sagt delat allt med dem, men varför jag skulle ah företräde framför min svärsons mamma vid en förlossning, det begriper jag inte
    Det är inte mannen som ligger halvnaken...
  • Mamsie
    Modgun skrev 2010-12-03 15:50:07 följande:
    VAD har det med saken att göra?
    En hel del: Jag har fött mina barn i Sverige och det är bara pappan som varit närvarande. Men utanför Sverige är det mycket vanligare att någon eller flera familjemedlemmar är med på förlossningen eller väntar utanför förlossningsrummet. För ett par timmar sen såg jag och fyraåringen en inspelning av "Förlossningskliniken" som spelats in i USA och där är det tydligen vanligt att ha med anhöriga till och med i förlossningsrummet  
    ~ d/f♀nov-85, ♂apr-87, ♀nov-88, ♂jun-06 | + Julklapp ♂ i magen! ~
  • livet leker

    Fy fan vilken egoistisk kärring, säg till henne på skarpen, nu är det du o din man som ska ha barn, HON kommer i andra hand!!

  • Flytning
    mamita64 skrev 2010-12-03 18:14:59 följande:
    men herregud.
    Ingen svärmor har väl större generell rätt än den andra svärmodern. Det är föräldrarna som avgör vilken förälder de vill ha med så ingen svärmor har rätt att vara med. Men det är väl klart att väldigt många förlösande kan känna mer obehag att visa sig så utblottad för sin svärmor än sin egen mor. Tvärtom förekommer säkert också.
Svar på tråden Svärmor..vara med under förlossning!! Orespekterad