• Anonym
    Äldre 27 Jan 13:23
    10843 visningar
    44 svar
    44
    10843

    Vad är nyckeln till ett långt och lyckligt förhållande?

    Respekt, tillit, att båda verkligen bestämt sig för att detta ska hålla, inte ta varandra för givet och inte glömma varför man blev ihop från början.  Det har funkat för oss i snart 25 år.

  • Anonym
    Äldre 27 Jan 13:39
    #23
    Ecthalia skrev 2011-01-27 13:28:18 följande:
    Att inte skrika onödiga och elaka ord och att inte kalla varandra för saker som jävla kärring och surgubbe :)
    Nä, det är ju en fördel att slippa sånt!
  • Anonym
    Äldre 27 Jan 15:59
    #33

    11 år har vi tillsammans varav snart 6 år som gifta, jag är snart 30 år maken är snart 33 år.
    Vi har gått igenom mycket vi har fått veta att vi troligtvis aldrig kan få biologiska barn (problemet ligger hos min man) vi har fått massor med mf, gjort flera olika utredningar, fått barn efter år av längtan via adoption. Alla tråkigheter har gjort att vi har kommit varandra närmare. Vi har adrig lagt oss osams, vi är iof i princip nästan aldrig osams om något.

    Prata om saker är A & O

    Vi pratade om att andra par går i sär för lätt, de skyller på att kärleken är borta, hur kan man sluta att älska någon? Undrar vi då ist för oss är det ofattbart, något annat måste ju vara den egentliga orsaken. Gräset är ju iaf inte grönare på andra sidan. Man behöver inte dela lika intressen, men väl lika värderingar & sträva efter lika mål. Att man ser varandra är en annan viktig sak. Jag & maken pratar i telefonen med varandra flera gånger om dagen trots att vi alltid är hemma 7dgr i veckan (aldrig borta på jobb), andra tycker det är konstigt att man kan längta efter varandra bara av att man befinner sig på jobbet, speciellt efter snart 11 år & småbarn =). Vi vet hur den andre mår av att bara öppna ytterdörren, eller svara i telefonen, det är kärlek & trygghet.

  • Anonym
    Äldre 27 Jan 16:01
    #34
    de Robespierre skrev 2011-01-27 13:38:41 följande:
    Det finns ett anta saker att tänka på.

    Det första är att överleva när förälskelsefasen går över i "vi-fasen".  Under förälskelsefasen så ser ni bara positiva saker i varandra. Eventuella brister lägger man åt sidan eller vägrar att se. Men när förälskelsefasen har passerat efter kanske 6mån - 2 år så försöker man hitta tillbaka till sig eget oberoende i förhållandet. Och det är nu som man kanske upptäcker att den andre inte var så fantastiskt bra som man först tyckte. Man börjar hitta sidor hos den andre som man retar sig på. Det kan t.o.m vara så att hela förälskelsen bara dörut. Inte konstigt att statistiken säger att endast 3 utav 100 förälskelser tar sig vidare efter förälskelsefasen. Och var det bara en förälskelse så är det snudd på omöjlgt att få den att bli något annat eller större. Förälskelsen är gjord för att komma plötslig, häftigt, helt galet för att sedan ibland bara försvinna. Och ibland blir vi förälskad i själva förälskelsen.

    Men man kan göra en del saker för att se till att man har de bästa förutsättningarna till ett bra förhållande ( i mina ögon).

    * Visa närhet/ bekräfta den andre så att han/hon känner sig vacker och åtrådd.
    * Säg saker som gör att den andre känner att det är ni.
    * Var separata personer i förhållandet. Gå inte helt upp i den andre.
    * Ge varandra utrymme.
    * Respektera varandra.
    * Prata med varandra. Och då menar jag PRATA som där den ena pratar och den andre verkligen lyssnar och tar in det personen säger. Prata om allt. Våga prata om svåra saker. Det bygger upp en gemenskap mellan er.
    * Ha kul tillsammans. Gör roliga saker. Det behöver inte vara något dyrt ller avancerat. Det viktigaste är att ni gör det tillsammans och det är kul/mysigt/spännande/ avbrott från vardagen.
    * Stötta och ställ upp för varandra.
    * Sex - är inte en måttståck på ett bar förhållande men fungerar som ett kitt. Och man måste inse att lusten kan pendla fram och tillbaka i ett förhållande.
    * Var ALLTID ärliga och säg ALLTID sanningen till varandra. När man väl börjar ljuga så startas en mycket destruktiv sak i förhållandet. Och kom ihåg - att ljuga en eller 1000 ggr är bara en siffra...
    * Kom ihåg att alla förhållande har gräl - det viktigaste är att kunna bli sams.
    * Ta inte varandra för givet. Delvis som "lathet". Men även att saker kan ske som vi inte har kontroll över. Så lev nu och här. Tänk att varje dag är en gåva och skjut inte upp en massa saker till imorgon.

    Om man frågar par i långa förhållanden så säger det ofta att partnern inte bara är "den man älskar". Det är även ens bästa kamrat, ens trygga punkt i livet, en som vågar se mig och ta mig för vad jag är. En person man trivs att ha vid sin sida och inte vill leva utan. En person man kan lita på.

    Det är nog dit alla vill hamna efter förälskelsefasen. För i början är man kär/förälskad. Men kärlek är en helt annan sak. Den får man jobba för. Och den får man bara om man förtjänar den. 
    Vi var nyförälskade i över tre år & vi är det fortfarande emellanåt =) efter snart 11 årHjärta
  • Anonym
    Äldre 27 Jan 22:07
    #36

    Man måste kunna vara ärliga mot varandra! Men jag känner ett par som skilde sig efter 30 år :O!

  • Anonym
    Äldre 27 Jan 22:09
    #37

    Om man har ett problem så måste man ta upp det för annars så blir det värre med tiden och i värsta fall så är den andra otrogen tillslut.  

  • Anonym
    Äldre 27 Jan 22:59
    #39
    Anonym skrev 2011-01-27 22:07:35 följande:
    Man måste kunna vara ärliga mot varandra! Men jag känner ett par som skilde sig efter 30 år :O!
    Min svägerska har just blivit lämnad av sin "gubbsjuka" make efter 40 år!!
  • Anonym
    Äldre 27 Jan 23:03
    #40
    Anonym skrev 2011-01-27 22:59:03 följande:
    Min svägerska har just blivit lämnad av sin "gubbsjuka" make efter 40 år!!
    Din bror eller?
Svar på tråden Vad är nyckeln till ett långt och lyckligt förhållande?