• Äldre 1 Feb 22:33
    15083 visningar
    39 svar
    39
    15083

    Vaknar varje natt (snart 2 år)

    Min dotter på snart 2 år vaknar varje natt, 1-3 ggr i snitt. Hon vaknar och gråter (inte nattskräck). Rätt som det är står hon vid min sängkant och vill krypa ner i vår säng vilket hon såklart får. Hon vill gärna ha välling men vi har slutat med det och ger henne varm mjölk istället. Men hon vaknar oavsett och inte bara av välling/mjökbehovet. Detta är skitjobbigt! Det är som om hon inte är riktigt vaken när hon vaknar... Om ni förstår vad jag menar, men hon orkar ändå gråta/gnälla sig igenom långa stunder nattetid. Gissar att det är många andra vars barn vaknar varje natt. Men finns det folk som har vänt på trenden? Har detta vak-beteende plötsligt förändrats? När? Hur? Varför?

  • Svar på tråden Vaknar varje natt (snart 2 år)
  • Äldre 2 Feb 09:58
    #5
    Fiyali skrev 2011-02-01 22:39:59 följande:
    Min äldsta dotter har det vänt för.
    Vi har satt in hennes säng brevid vår säng. Det gjorde henne trygg och resulterade i att hon sover hela nätterna.
    Jag vet att många runt omkring tycker "flickan är 3 och sover i samma rum som er", men jag känner att så har man gjort i alla tider och eftersom det funkar för oss är det guld värt, så får folk "tycka" vad de vill :)
    Nu vaknar hon bara de nätter som hon är sjuk(har jobbig astma). Dessutom sover hon helt i sin egen säng, tog tre nätter att vänja henne vid det.
    Vi pratade med henne innan hon la sig och förklarade att alla hade vars en säng, och att i den sov man hela natten, men att jag låg strax brevid om man vaknade och ville att jag skulle vara vaken till hon somnade om.
    Detta började vi med när hon var drygt två, några månader innan anländandet av syskon, då det blev för trångt att sova "dubbel-mej", sambo och dotter i samma säng :)
    Tack för ditt svar.  Vad skönt att det vänt för er. Min dotter kommer att vara 2 år och 3 mån när hon får ett syskon till. Detta nattbeteende kommer väl antagligen att eskalera då? Hjälp...

    Jag har sovit inne hos henne i 1 veckas tid och vid många tillfällen innan det. Hon somnar alltid i sin säng för natten. Då sitter vi med henne tills hon somnar. Detta tar allt från 10-40 min. Framåt småtimmarna kommer hon och kryper upp i vår säng oavsett om jag sover inne hos henne eller inte. Innan dess har hon garanterat vaknat, gråter och vill ha nappflaskan eller gråter bara för att vi ska komma in till henne. Om vi inte går in till henne kommer hon ut till oss. Hon sitter ofta upp i sängen när vi kommer in.

    Hon har sovit hela nätter men dom tillfällena är få. Och hon sover som bäst när hon sover bredvid mig i dubbelsängen. Då händer det att hon sover natten igenom utan uppvak.

    Oh well, plötsligt händer det...?
  • Äldre 2 Feb 10:00
    #6
    luckyme83 skrev 2011-02-01 22:41:21 följande:
    min son vaknar varenda natt runt 2 tiden och kommer till våran säng och sover...han har gjort det ända sedan lillasyster födde för 4.5 månad sedan. (innan dess sov han alltid hela natten i egen säng )
    jag bara väntar på att det ska gå över av sig själv. för han somnar i egen säng jättebra på kvällen. jag tror när han är redo för de så kommer han sova hela natten i egen säng igen snart =)
    Och min dotter ska snart få ett småsyskon. Och om din son beter sig så så är risken ganska stor att min dotter gör det också... Jag väntar och väntar och väntar på att hon ska sova nätterna igenom.
  • Äldre 2 Feb 11:04
    #7
    Gwempa skrev 2011-02-02 08:48:16 följande:
    Att de vaknar o vill ha kärlek är en sak. Men såhär har vår senaste vecka varit för vår tvååring som tidigare vaknade 2-5 ggr/natt. Vi slutade med nattvälling förra helgen. Han får vatten i flaska med litet hål. Intressant nog vaknade han i natt först kl 4 o ville över till vår säng. Drack två klunkar vatten o somnade nöjt. Tidigare nätter vaknade han runt 24, 2-3 o ofta 5 o krävde välling varpå han under natten svepte otroliga 3-9 dl välling. Nu sover han tryggare o längre o dricker max 0,5 dl vatten per natt.

    Så mitt tips, byt även mjölken mot kallt vatten, som ävennär tråkigt att dricka varför det inte är hennes första tanke att dricka när hon vaknar! Ni slipper dessutom gå upp!
    Åh, det här med vällingen har vi också försökt. Vi lyckades i 5 dagar. Sen blev hon magsjuk och det enda hon ville ha var majsvälling och vi var i desperat behov av att få i henne vätska. Sen var det välling 1-3 ggr /natt så det blev ibland de mängder som din son drack ungefär. Så nu när hon accepterar mjölk så kör vi på det och det blir ca. 1 gång/natt. Känns inte lika onyttigt som välling. Har försökt med vatten men det ratar hon. Fast nu blir det väldigt, väldigt mycket mjölk istället. Mjölk i gröten, mjölk till gröten, mjölk på natten, mjölk till mellanmål o.s.v. Är nog inte så bra det heller.

    Men som sagt, det är inte bara drycken hon vaknar och har ett sug efter. Hon vaknar av andra för mig okända anledningar också... Fastän jag sover i samma rum, fastän hon sover i samma säng så vaknar hon. Varför liksom? Det är så jobbigt!
  • Äldre 4 Feb 15:30
    #11
    071001 skrev 2011-02-02 11:06:40 följande:
    Siri 4 år vaknar fortfarande nån gång per natt. Ibland vill hon ha vatten, ibland har hon drömt nåt, ibland vill hon få plats på min kudde. Ser det som högst normalt beteende.
    Så hoppingivande... 4 år till... minst...
  • Äldre 4 Feb 15:35
    #12
    Majan78 skrev 2011-02-02 11:09:03 följande:

    VI hade nåt liknande med storebror. Han har inte sovit många hela nätter i sitt 4-åriga liv. Fram till 2-2.5 år kunde han vakna 1-2 gånger på natten och bara inte kunna somna om. Ville inte kliva upp, men behövde sällskap för att kunna somna om - vilket kunde ta mellan 30 min - 2 h. Det blev lite bättre när han blev 2,5. Då fick han en ny säng i ett eget rum och då räcker det med att han kommer smygandes in till oss på natten. Då lägger han sig direkt ner och somnar om. Men det är varje natt, vilket börjar bli jobbigt..


    Han blev storebror när han var 2,5, och jag var orolig för hur det skulle gå, men lillebror sover helst i sin egen säng, så det har funkat rätt smidigt.


    Inga tips till dig egentligen, annat än att hoppas att det går över. Själv är jag för trött på nätterna för att orka ta några strider om sovningen.


    Tack. Jag hoppas också att det går över. För både dig och mig. Det är ju tur att en av dina två barn sover i egen säng iaf. Jag är också för trött för att ta strider nattetid. Funderar ofta på om det är mitt fel att hon vaknar på nätterna för att jag aldrig lärt henne att somna om själv. Drömmar, törst eller närhetsbehov är väl helt normalt att vakna av. Då och då! Men varje natt??
  • Äldre 4 Feb 15:43
    #13
    Gwempa skrev 2011-02-02 12:27:31 följande:
    Angående mjölk är det väl utmärkt att hon dricker mycket. Har för mig att jag läst att barn runt två ska dricka 8dl mjölk/dag för kalcium mm o det känns ju väldigt mycket. Inga mängder min son får i sig. Men ost o andra mejerier innehåller ju åxå en del..

    Låt henne pimpla du.
    Jag har för mig att jag läst att det är mest bara i norden som vi dricker så mkt mjölk och att i andra länder anses det konstigt att dricka mjölk på det sättet vi gör. Och att vi egentligen inte behöver den mängd mjölk vi dricker. MEN det är lösa argument från ett påstående som inte har så mkt grund kanske... Det här med barns behov av kalcium har jag ju växt upp med... Så vi kör på det. Min dotter får dricka mjölk tills det sprutar ur öronen på henne.
  • Äldre 6 Feb 21:28
    #17
    Rockenrola skrev 2011-02-04 22:38:46 följande:
    har en dotter som snart blir 2 år. hon vaknar varje natt o har vart nästan omöjlig att ens lägga på kvällarna. Vi bytte säng, nu sover hon i "vanlig" säng. de gjorde direkt att hon somna utan problem på kvällarna. och nu vaknar hon oftast bara 1 gång/natt. då vill hon lägga sig hos oss. hon har sin säng i vårat rum. så bara komma från spjälsängen gjorde mkt o vi har även börjat ta bort vilan på dagarna o de gör att hon sover mkt längre om nätterna. förr vakna hon runt 22-24 tiden. nu är de mer åt 04-05tiden. tror det är närheten hon vill ha då hon sov länge i vår säng som bäbis

    Vi satte ett skyddsräcke på ena sidan av spjälsängen så hon kan klättra ur hur hon vill. Tyvärr gjorde det ingen skillnad för henne och hennes uppvak. Eller jo, i början sov hon faktiskt två hela nätter igenom, men nu är det precis som vanligt. Det här med att ta bort vilan på dagen... Hmm... Hon går ju på förskola och somnar lätt när det är vila, säger personalen. Men hon sover knappt en timme... Kanske ska vi överväga at ta bort sovandet dagtid... Svårt! Ska rådgöra med personalen (som säkerligen helst ser att deras barn sover så de får en liten paus, hehe).
  • Äldre 6 Feb 21:36
    #18
    lilla mej skrev 2011-02-04 22:52:44 följande:
    ohhh vad skont att hora att det inte bara ar min lilla busa som haller pa pa natterna fortfarande fast hon ar 20 man. Hon har blivit lite battre det senaste och vaknar ca 1-2 ganger /natt och dricker mjolk och vill sova i min sang. Vilket ar mysigt tycker jag, men grejen ar att hon inte sover valdigt stilla utan sparkar och vevar och smaskar och haller pa sa det kan bli lite jobbigt... men har nog vant mig lite for jag verkar sova battre nu. Men detta ar inget jag ser som ett stort problem som maste botas, utan nagot som kommer ga over med tiden. Vi vanta med en liten till sommaren sa det blir high life pa natterna sen :)
    Då är vi i samma situation Fast jag tycker tyvärr att det är rätt jobbigt med dessa vaknätter... Det är bra att du förhåller dig positiv till situationen men själv börjar jag få magkatarr¨av dessa uppvak. Är ju också gravid och man kan tydligen lättare få magkatarr då. Har svårt att somna om också. Eländeselände Det lär ju bli high life som du skriver när våra förstfödda får konkurrens av en ny liten människa som de ska dela sina älskade föräldrar med. Meeeeen... det går nog över med tiden. Bara att härda ut...
  • Äldre 6 Feb 21:39
    #19
    lilla mej skrev 2011-02-04 22:57:24 följande:
    du har ratt dar... bor i dublin och har dricker de mjolk pa dagis osv men vanligtvis dricker man inte mjolk hemma till maten osv. En kompis fran usa tycker det ar ofrascht att dricka mjolk!!! jag alskar mjolk och det gor min dotter med, sa har dricker vi massor:))
    Där ser man. Visste att jag hade lite fog för mitt påstående. Det är i flera länder som de tycker det är helst sjukt att dricka mjölk direkt ur ett glas och äcklas av det. Dom barnen kan ju inte alls få de mängder mjölk som Nordiska barn får. Men de klarar sig bra utan det...? Que?
  • Äldre 7 Feb 21:28
    #26
    lilla mej skrev 2011-02-06 21:43:32 följande:
    ja fy det kommer bli en jobbig tid med ny bebis, man kan ju hoppas den lille blir en sjusovare :)) och det varsta ar ju att man inte kan ga och lagga sig pa dagen heller for stora barnet ar ju vaket...det ar bara att skratta at det annars blir man nog galen.
    Åh, går ditt barn inte på förskola eller så? Då ser jag min chans till viss återhämtning dagtid. Ja, hoppas att andra barnet kommer sova gott om natten
  • Äldre 7 Feb 21:29
    #27
    Gwempa skrev 2011-02-07 07:48:58 följande:
    Lite info från Lmv:

    "Rekommenderad daglig konsumtion
    Livsmedelsverkets rekommendationer säger att barn över två år och vuxna bör få i sig en halv liter mjölk eller mjölkprodukter av de magra (nyckelhålsmärkta) sorterna varje dag. Två skivor ost motsvarar ungefär 1 deciliter mjölk i kalciummängd.

    Om barnet konsumerar en halv liter mjölk, fil eller yoghurt har det fått i sig 100 procent av det dagliga intaget av kalcium, vitamin B12, riboflavin och fosfor som Livsmedelsverket rekommenderar."
    Ah, sweet. Tack då vet jag. Ja, barnen i USA dricker nog cola
  • Äldre 7 Feb 22:01
    #29
    beccagranen skrev 2011-02-07 07:49:34 följande:

    Vakna om nätterna gjorde vår son också i den åldern. Även idag (3,5år) kommer han in ett par nätter i veckan och lägger sig mellan oss. Men vi märker inte av det, han smyger sig ner och vi ser inget problem i det. Kamnske hade underlättat för er om ni sluta ge drick på nätterna? Varför ersätterni vällingen med mjölk?


    Vi har försökt att avsluta med vällingen hur länge som helst. Hon är väldigt svår att avvänja. Vi behöver vara långlediga för att ta den fighten om man säger så. Det är hysteriskt skrik och gråt nätterna igenom om hon inte får sin älskade välling.... eller nu mera mjölk... Och vi har inte den kraften att stå emot i så många dagar när båda arbetar dagtid. Därför får hon dryck på natten... Men hon vaknar inte bara av drycken. Hon vaknar flera gånger utan att kräva dryck. Då är hon inte lika vaken som hon är när hon skriker efter "mjöööölk!" utan sätter sig upp i sängen/går ur sängen ut till oss eller ligger kvar och gnäller/gnyr/gråter. Men visst. Skulle hon vara avvand kanske hon skulle sova en aning bättre.
  • Äldre 7 Feb 22:12
    #30
    StilaM skrev 2011-02-07 21:39:58 följande:
    Jag känner igen dig från en tråd om nattsömn för något år sedan då våra nästan jämngamla och sömnstruliga döttrar skulle sluta amma på natten. Min dotter (snart 2) vaknar oftast någon gång per natt fortfarande, ibland mer, ibland inte alls. Mer de nätter då jag varit borta mycket (lång arbetsdag) dagen innan. Jag tolkar det således som ett uttryck för närhetsbehov, och får hon sova hos mig så blir det bättre.

    Sedan hon slutade sova middag sover hon dessutom bättre och vaknar oftast bara korta stunder och somnar om "utan åtgärd" (hon sover dock i vårt rum).

    Nu verkar ju ni ha en tvåa på gång, och då stör det kanske mer än det hjälper henne om ni ska dela rum. Hur fungerar det om pappa sover hos henne?

    Vi har också börjat berätta godnattsagor om barn som leker, går igenom hennes godnatt-rutin och går och lägger sig och sover gott. Det har hjälpt henne att somna in lättare.

    Lycka till!
    Ja men hej! Jag minns dig också!
    Och fastän jag slutat amma så fortsätter hon vakna och ska ha annan dryck. Så från amningsträsket till välling-/nattvakträsket. Never ending story.
    Hon få sova i vår säng också väldigt ofta. Men hon vaknar ändå. Hon kan sova med pappa men föredrar mamma. Vi har börjat berätta sagor om mormors hund Diezel som hon älskar och vi håller samma rutiner vid läggning. Det gör tyvärr inte någon skillnad vad gäller nattvaken...
    Men tack för input
    Ha det gott!
  • Äldre 7 Feb 22:15
    #31
    81missan skrev 2011-02-07 09:30:27 följande:
    Jag ska erkänna att jag inte läst alla inlägg men vill bara säga att vi hade samma problem med vår son strax efter 2 års ålder. Precis som du skriver upplevde vi att han inte riktigt var vaken. Det var bara mamma som kunde vara nära, om pappa kom så blev det värre. Nu är det som tur slut på detta men han höll nog på så i 6-8 veckor. Hans jämnåriga kusin hade liknande nätter ett tag, så ni är inte ensamma. Härda ut så går det nog snart över.
    Hur tog det slut? Bara sådär? Utan kamp? Det föll sig naturligt? Vad betyder 6-8- veckor som du skriver om? Tog det så lång tid efter att han fyllt 2 år tills han sov hela nätterna?
    Tusen frågor senare...
  • Äldre 8 Feb 22:50
    #33
    Skrutt 83 skrev 2011-02-07 23:31:12 följande:
    Här hemma har vi samma problem som många av er! Skönt att höra att man inte är ensam att ha en 2 åring som vaknar på nätterna. Tycker alla runt omkring mig har barn som sover snällt hela nätterna och har gjort sen de var små. Sonen har alltid vaknat ofta på nätterna och som liten sov han mest hos oss. Hade ångest när jag skulle sluta amma eftersom det enda som hjälpte var att amma när han vaknade, han var som många av er skrivit inte riktigt vaken utan bara jättearg och ledsen. Gick bra att avvänja amningen men då ville han ha välling på natten istället, som många av er skrivit så har vi också varit för trötta för att ta fajten nattetid så han har vaknat å velat ha välling 1-2 ggr per natt.

    Vi började med att försöka byta vällingen mot varm mjölk och det köpte han, försökte sen med vatten men det var inte så populärt. Men nu senaste veckan så har vi klarat oss utan något att dricka på natten, har räckt att han fått komma in till oss så har han somnat om. Han har ni då antingen vaknat vid 3 eller så har han sovit fram till 05.30-06 Vid de tillfällen han sovit till 05.30-06 har han då fått välling då det är morgon och då har han somnat om en stund till. När han drack så mkt på nätterna kissade han väldigt mkt nattetid vilket säkert också kan ha bidragit till att han vaknat, vi bytte alltid när han vaknade.

    Hoppas på att de här sista vaket också kan försvinna nu när vi blivit kvitt drickandet!
    Skulle kunna vara min beskrivning av hur vi haft det med vår 2-åring.
    Sköööönt att ni börjar få bukt med nattdrickandet och uppvaken.
    Vi brukar också byta blöjor nattetid för dom blir ju väldigt kissiga.
    Ha det gott!
  • Äldre 13 Feb 23:18
    #38
    happy 78 skrev 2011-02-12 22:44:15 följande:
    Tittar hon mkt på tv eller står tv:n ofta på i bakgrunden? Prova att sluta helt med tv:n ett tag. Flera vänner till mig tycker att  det funkat, dvs att deras barn sover bra om nätterna.
    Jag ska helt ärligt erkänna att det blir lite för mycket tv... Mitt dåliga samvete... Ska pröva det!
Svar på tråden Vaknar varje natt (snart 2 år)