• BobRob

    Växelvis boende för små barn?

    Anonym skrev 2011-02-07 14:09:41 följande:
    Därför att mamman ofta är ett barns primära anknytningsperson. Inget som säger att inte pappor är viktiga men de flesta av oss känner säkert innerst inne att det är något speciellt med mammor. Sedan att det inte är politiskt korrekt att säga så i medelklass-Sverige är en annan sak.
    Det har väl snarare blivit precis tvärt om, att det har blivit jäkligt rätt att tycka mammor ska ha huvudansvaret. Min dotter på 1,5 tyr sig betydligt mer till mig än till sin mamma, vilket är fullständigt naturligt eftersom vi har umgåtts hela dagarna varje dag de senaste 13 månaderna och umgicks varje vaken stund vi hade tillsammans innan dess. Visst går det med mamma, men när hon är ledsen på riktigt funkar det inte med någon annan än mig.

    Det handlar för övrigt inte om politisk korrekthet att säga att pappor är lika viktiga. Det är helt enkelt så att det finns ingen vetenskaplig grund för att hävda att det skulle finnas någon biologisk orsak till att mamman skulle vara viktigare, utan finns det en skillnad så är den helt och hållet socialiserad. Och visst, vill vi fortsätta arbeta aktivt för ett samhälle där kvinnans primära uppgift är att ta hand om barn och vara dömda att aldrig kunna göra samma karriär som män så kan man som du hamra in bilden av att det är bättre att mamman är hemma eller att barnen bor hos sin mamma vid separation. Vill vi istället ha ett samhälle där män och kvinnor ges samma möjligheter så måste vi ju istället uppmuntra fler män att ta större ansvar tidigt i barnens liv, något vi absolut inte gör om vi envist hävdar att mamman är viktigare som förälder.  Men du kanske är nöjd med ett samhälle där kvinnor av hävd och tradition betraktas som andra klassens medborgare i allt annat än barnuppfostran?
  • BobRob
    Anonym skrev 2011-02-07 13:58:17 följande:
    Nej just det. Växelvis boende är till för FÖRÄLDRARNA. Inte barnen. En 1,5-åring är för liten och där borde föräldrarna kunna jämka och kanske utöka boendet hos umgängesföräldern senare. Min uppfattning är att ett så pass litet barn har det bäst med sin mamma (såvida hon är normalfungerande som förälder).  Den lilla kan ju träffa sin pappa ofta ändå och bo varannan helg hos honom. Tycker att du skall stå på dig om att vara boendeförälder åtminstone till 1,5-åringen.
    Så barnet ska träffa sin pappa fyra dagar i månaden? Ja det borgar ju säkert för att de ska få en bra relation senare i livet och att barnet får den fadersgestalt hon behöver precis lika mycket som en moder..
Svar på tråden Växelvis boende för små barn?