• Anonym (Egomamman ??)

    Barnets första födelsedag vs Nära väns bröllop samma dag

    Detta blev visst lite långt, hoppas ni orkar läsa {#emotions_dlg.flower}

    Hade en diskussion med en nära vän när hon var på besök häromdagen. Vi bor rätt långt ifrån varann. I somras (2010) när jag var höggravid fick jag reda på att hon och hennes sambo ska gifta sig sommaren som kommer, (alltså denna sommar 2011). De berättade redan då ett datum när bröllopet skulle vara och det var bara några dagar från mitt BF fast nästa sommar då. Blev genast lite nervös över att föda på deras inplanerade bröllopsdatum... Nu blev det inte så utan våran dotter föddes en annan dag som tur var så deras kommande bröllopsdag blev "ledig" =). Som sagt, när jag hade min vän på besök sa jag häromdagen  "tur att inte vår dotter föddes på den dagen för då hade vi inte kunnat komma på bröllopet jue". Hon blev superupprörd och sa "vaddå, skulle ni inte ha kommit?, då skulle jag aldrig ha förlåtit er" och så började hon gapskratta... Påpekade detta för mig flera gånger.

    Försökte dock förklara för henne att förutom oss så är det ju även mor- och farföräldrar samt övrig släkt som jag vet vill fira min dotter på hennes FÖRSTA FÖDELSEDAG, 1 årsdagagen!!!
    Det är ju så att jag, som förstagångsförälder i alla fall, tycker det är jätteviktig och  jag kommer vara så stolt över att få fira hennes första födelsedag!!

    Vi har våra släkter på 2 olika ställen i landet med ganska många mils avstånd från där vi bor och som gärna alla vill fira vår dotter samtidigt (även högtider  vill de gärna fira med oss som jul, nyår etc men som vi kommer få turas om med varannat år). Dessutom kommer bröllopet vara på ett ställe väldigt långt från oss så vi måste betala en rätt dyr resa och boende. Missförstå mig inte för jag gör detta gärna för min vän på hennes stora dag men om jag hade blivit tvungen att välja hade jag valt dottern och hennes födelsedag först. Jag vet inte om jag är ego där, hade kanske ångrat mig i efterhand hur jag än gjort  men nu slapp jag ju som tur var välja! (Har själv aldrig drömt om ett stort bröllop och tänker inte ha nåt heller den dagen vi ska gifta oss, är inte heller mycket för att gå på bröllop, känns mest "besvärligt" och jag känner mig obekväm i såna situationer). Kanske är det också så att min vän hade förstått mig om hon varit i min sits och haft egna barn?? Eller så hade vi väl kunnat fira dottern på bröllopet men nej i nuläget känns det inte så... det är ändå dotterns första födelsedag även om hon är liten!! Sambon håller med mig. Kanske tycker vi så för att det är första barnet och allt är stort och speciellt???

    Till saken hör att jag sedan sa till min vän vilket lungade ner henne "så klart vi hade kommit ändå, även om hon fyllt år". Ja.. lätt för mig och säga det nu när det inte blev samma datum men vad tycker ni andra och hur skulle ni ha gjort??? Intressant att disskutera!!!

  • Svar på tråden Barnets första födelsedag vs Nära väns bröllop samma dag
  • Spexig

    Okej, jag tog för givet att barnet skulle med på bröllopet iom att hon är så liten. Åtminstone att ni skulle vara tillsammans på morgonen. För mig hade det räckt som firande.

  • Bestla

    Hade lätt valt att ta med familjen på bröllopet, firat min vän och fått en härlig dag i kärlekens tecken med alla som var där. Som sagt, en ettåring minns inte ett smack av detta, och tårta får hon nog ändå om ni skulle vara på ett bröllop. Väldigt lätt val.

  • Ess

    Jag gillar inte bröllop och andra så stora fester, så jag hade hellre valt att fira grannens katts födelsedag.

  • Anonym

    Hade alla gånger valt bröllopet, händer ju mest troligt bara en gång i väninnans liv (ja, eller två, eller tre eller... Flört ) Barnet hade jag haft kalas för helgen före eller helgen efter, och mest troligt firat barnet lite på morgonen på födelsedagen, också. Men det är jag det. Glad

  • Anonym
    k i w i skrev 2011-02-13 10:19:10 följande:
    Jag hade gått på bröllopet även om mitt barn fyllde 1 år den dagen och nöjt mig med ett litet firande för barnet på rätt dag och sen ha ett släktkalas några dagar efteråt. Vi har sällan kalas för barnen på de rätta dagarna, förutom när de fyller på helgen typ. Oftast blir det så att vi i familjen uppmärksammar dem på själva födelsedagen med sång, paket och nu när de är lite större något gott att äta eller att de får välja sin favoritmat till middag den dagen och så blir det större kalas när helgen kommer.
    Samma här! Varför avstå från antingen födelsedagsfirandet eller bröllopet när man kan få bägge med lite planering? :) Svårare än så är det inte för mig.
  • jumpdog

    Jag hade självklart utan att tveka gått på bröllopet! Mitt barns födelsedag kan jag fira typ vilken anann dag som helst. :)

  • Anonym

    hej

    Jag hade valt at gå på bröllopet. Men jag är inte så brydd i födelsedagsfirande och de flesta brukar ju flytta födelsedagsfirande till helgen innan eller efter födelsedagen ifall den inträffar under en veckodag. Men självklart hade jag firat lite med dottern och maken på 'rätt' dag, men själva kalaset för släkten hade fått vara en annan dag än just bröllopet:)

  • Anonym

    få det inte att låta som om ni måste välja mellan barnet och er vän, det är ett val mellan er själva och er vän.

    barnet förstår inte att uppskatta ett kalas, och vadå man vill vara med barnet? är ni inte det andra dagar? ja, är ni såna kassa föräldrar att ni bara träffar barnet på födelsedagen så kanske ni ska fundera lite....

    är det så att ni vill ha ett perfekt kalas som barnet inte minns så får ni inse att ni är dålga vänner som väljer egen prestige framför vännens viktiga dag.

  • Pipop

    Men herregud. En inbjudan till ett bröllop är just det - en inbjudan, inte ett krav. Man får tacka nej till en inbjudan, och personer som tar sig själva och sitt bröllop på så stort allvar att de tycker det är en bra idé att säga upp bekantskapen med de som tackar nej till inbjudan borde rannsaka sig själva en smula.

    Om bröllopet dessutom innebär en lång resa och hotell m m så kan man inte kräva att alla gäster väljer att gladeligen ta ut semesterdagar, spendera massor av pengar på resa och boende och dessutom strunta i sitt barns födelsedag. Bara för att det är vännernas "stora dag" betyder inte att alla inbjudna gäster prioriterar deras dag framför allt annat. Fy vilka äckliga bridezillafasoner från TS vän.

    TS: jag hade förmodligen tackat nej till bröllopet om det låg på samma dag som min sons 1-årsdag, speciellt om det rör sig om de omständigheter du beskriver.

Svar på tråden Barnets första födelsedag vs Nära väns bröllop samma dag