• Anonym (Egomamman ??)

    Barnets första födelsedag vs Nära väns bröllop samma dag

    Detta blev visst lite långt, hoppas ni orkar läsa {#emotions_dlg.flower}

    Hade en diskussion med en nära vän när hon var på besök häromdagen. Vi bor rätt långt ifrån varann. I somras (2010) när jag var höggravid fick jag reda på att hon och hennes sambo ska gifta sig sommaren som kommer, (alltså denna sommar 2011). De berättade redan då ett datum när bröllopet skulle vara och det var bara några dagar från mitt BF fast nästa sommar då. Blev genast lite nervös över att föda på deras inplanerade bröllopsdatum... Nu blev det inte så utan våran dotter föddes en annan dag som tur var så deras kommande bröllopsdag blev "ledig" =). Som sagt, när jag hade min vän på besök sa jag häromdagen  "tur att inte vår dotter föddes på den dagen för då hade vi inte kunnat komma på bröllopet jue". Hon blev superupprörd och sa "vaddå, skulle ni inte ha kommit?, då skulle jag aldrig ha förlåtit er" och så började hon gapskratta... Påpekade detta för mig flera gånger.

    Försökte dock förklara för henne att förutom oss så är det ju även mor- och farföräldrar samt övrig släkt som jag vet vill fira min dotter på hennes FÖRSTA FÖDELSEDAG, 1 årsdagagen!!!
    Det är ju så att jag, som förstagångsförälder i alla fall, tycker det är jätteviktig och  jag kommer vara så stolt över att få fira hennes första födelsedag!!

    Vi har våra släkter på 2 olika ställen i landet med ganska många mils avstånd från där vi bor och som gärna alla vill fira vår dotter samtidigt (även högtider  vill de gärna fira med oss som jul, nyår etc men som vi kommer få turas om med varannat år). Dessutom kommer bröllopet vara på ett ställe väldigt långt från oss så vi måste betala en rätt dyr resa och boende. Missförstå mig inte för jag gör detta gärna för min vän på hennes stora dag men om jag hade blivit tvungen att välja hade jag valt dottern och hennes födelsedag först. Jag vet inte om jag är ego där, hade kanske ångrat mig i efterhand hur jag än gjort  men nu slapp jag ju som tur var välja! (Har själv aldrig drömt om ett stort bröllop och tänker inte ha nåt heller den dagen vi ska gifta oss, är inte heller mycket för att gå på bröllop, känns mest "besvärligt" och jag känner mig obekväm i såna situationer). Kanske är det också så att min vän hade förstått mig om hon varit i min sits och haft egna barn?? Eller så hade vi väl kunnat fira dottern på bröllopet men nej i nuläget känns det inte så... det är ändå dotterns första födelsedag även om hon är liten!! Sambon håller med mig. Kanske tycker vi så för att det är första barnet och allt är stort och speciellt???

    Till saken hör att jag sedan sa till min vän vilket lungade ner henne "så klart vi hade kommit ändå, även om hon fyllt år". Ja.. lätt för mig och säga det nu när det inte blev samma datum men vad tycker ni andra och hur skulle ni ha gjort??? Intressant att disskutera!!!

  • Svar på tråden Barnets första födelsedag vs Nära väns bröllop samma dag
  • Cornellia
    Tilda78 skrev 2011-02-13 00:33:34 följande:
    Japp kanske det! Men för mig kommer barnen före alla vänner i världen :)
    Fast i det här fallet så är det juh du som kommer före vännen (eftersom barnet varken förstår eller bryr sig)
  • Anonym

    I min familj firar vi främst födelsedagen på morgonen. Paket på sängen o.s.v. och så kanske fika med de närmast sörjande under dagen. 
    Jag hade firat min 1åring på morgonen och gått på bröllop på eftermiddagen. Det är ju sällan man har barnkalaset exakt på födelsedagen så det känns inte så viktigt att dra till med just den dagen. 

  • annniel
    Tilda78 skrev 2011-02-13 00:33:34 följande:
    Japp kanske det! Men för mig kommer barnen före alla vänner i världen :)
    Fast i detta fall handlar det ju inte om att välja mellan ditt barn eller din kompis utan om dina egna hang-ups eller din väns bröllop...
  • Suri

    Jag förstår inte... Jag jobbade på sonens ettårsdag. Borde jag tagit semester? Vi firade med släkt och vänner helgen efter. Inget konstigt alls. Skulle aldrig missat en väns bröllop för en sådan sak. Tänk om min vän Tackade nej till mitt bröllop för sonens födelsedag. Jag skulle såklart bli jättebesviken. Älskar mina barn över allt ändå.

  • Anonym

    Jag hade valt min dotters födelsedag! Speciellt om släktingar åker långväga för att fira hennes dag, då skulle ju inte vi kunna resa iväg på bröllop när släkten kommit på besök eller hur? För mig har det altid varit viktigt att fira mina barn på deras födelsedagar, även om de nu är mitt i veckan så brukar folk kunna komma ett par timmar på¨kvällen, o de som inte kan, nej dom får väl komma en annan dag eller inte alls helt enkelt.
    Jag förstår dig TS!

  • Mandi74

    Så om ert barn fyller år mitt i veckan tar folk (mormor, farmor osv.) ledigt för att komma och fira ert barn på själva födelsedagen. Antar att de behöver ta ledigt eftersom ts skriver att de bor en bit ifrån varandra.

    Men jag hade valt bröllop för födelsedagen, särskilt ett så litet barn som ändå inte förstå vad det innebär att fylla år och ett äldre barn hade man kunnat prata med och förklara läget, så ja.. du är en egomamma.


    Vill du alltid ha sista ordet, talar du snart med dig själv
  • Anonym

    Mina barns mor och farföräldrar är alla förtidspensionerade/pensinärer så dom kan komma vilken veckodag som helst! SÅ ser det ut i min släkt men det är naturligtvis olika för alla. Så för oss skulle det funka JA! =)
    Kan inte hålla med om att ts är en egomamma, utan alla prioriterar olika och har olika möjligheter till saker och ting, att alla inte tycker/tänker och gör på samma sätt betyder inte alls att man måste vara ego. O är hon en egomamma? DU kanske menar eo mot sin kompis isf? För ego mot sitt barn är hon ju inte för att hon väljer barnets födelsedag framför bröllop isf...

  • Anonym (Du är inte ego)

    Finns inga tvivel för min del. Hade firat mitt barn & skickat present & gratulationer till min vän via post.
    Låter som din "vän" inte bryr sej om dej, i mina ögon är det hon som är egoistisk.
    Barnen går alltid först, med andra ord, man sätter det värdefullaste först :)
    Anser att du har ett moget & moderligt sinne. Det kan aldrig vara egoistiskt.
    Gissar att din vän ändrar attityd när denne fått egna barn, så försök ha lite överseende med en ovetande om den finaste kärleken i världen, våra barn.

  • Terese f

    jag hade självklart gått på vännens bröllop! Hon gifter väl sig bara en gång, dottern är så liten att hon bryr sig knapopast om ni firar några dar tidigare/senare. och e gör vä inte släkten heller?


Svar på tråden Barnets första födelsedag vs Nära väns bröllop samma dag