• MumA

    Välling som är gluten och mjölkfri?

    Hej,

     Om det inte löst sig med vällin gen kan jag tippsa om att använda majsmjöl (inte maizena utan majsmjöl tex Saltåkvarn eller Risenta) och blanda i Pepticate. Funkade väldigt smidigt att få över sonen från majsvälling till denhär varianten:
     Gör en redning på vatten och majsmjöl, låt det koka någon minut under ordentlig omrörning. Späd eller fyll på till lite lösare konsistens än du vill ha vällingen. När redningen svalnat vispa i Pepticate. Låt svalna och tillsätt sedan olja/d-vitamin etc.

     Jag gör en-två batcher varje dag och förvarar i flaskor i kylen.

     Enligt vår dietist finns det inga mjölk- och glutenfria vällingar i vanlig handel.'

     Ett tipps om ni  vill få i barnen lite bra proteiner eller har svårt att få i välling med olja (oljan har en tendens att skikta sig, dock inte i Pepticate varianten):
     Rör ut ett rått ägg med 0,5 dl matolja, koka upp 1-2 dl vatten och häll över äggblandningen och var på med visp direkt så att blandningen går ihop. Blanda ut med vällingen i lagom doser. De fina äggproteinerna gör att oljan emulgeras.

    Hoppas det här hjälpte någon!

    /A

  • MumA

    Tillägg till receptet på Pepticate välling på majsmjölsbas ovan: Eftersom Pepticate är modersmjölksersättning och majsmjölsbas utan fibrer så blir avföringen som baby-bajs även om barnen är äldre. Vår dietist tippsade om Po-fibrer, men då blir vällingen brun om den står några timmar. Jag har blandat ut pyttelite Husk-fibrer i vatten och sedan vispan ner i vällingen. Kusken gör vällingen geléig snabbt så ta lite, lire och vispa ihop fort. Bakade blir fast och lite gummigaktigt. /A

Svar på tråden Välling som är gluten och mjölkfri?