• sammajag

    Vägörenhet gör ibland mer skada än nytta?

    Ett bra exempel på välgörenhet som effektivt hjälper de behövade är välgörenhetsinsatserna som sattes in under jordbävningen på Haiti. Bidrag till forskningen gör att allt fler kan överleva sjukdomar och att bli Fadder till ett barn mättar magar. Ja listan på fördelar är lång.

    Men vad är följderna av detta? Om man skänker kläder och leksaker till ett land så när nästa barn föds så återstår beroendeställningen. Korruption återstår och produktionen i landet slöas ner, det fattiga tvingas fortfarande att jobba under vidriga förhållande medans andra länder uttnyttjar detta till max genom att köpa produkter för slavpriser. Den internationella klyftan fortsätter att öka.

    Hur ser ni på nackdelarna över välgörenhet? Vilka finns det?

  • Svar på tråden Vägörenhet gör ibland mer skada än nytta?
  • Smultron ett

    Det mesta biståndet är väl ändå hjälp till självhjälp nu för tiden om det inte är någon katastrof för då behövs ju hjälp momentant.


    Jag är den som är den!
  • Kitsune

    Jag läste för flera år sedan Oscar Wilde's "The Soul of Man Under Socialism" och tyckte att han då tog upp ett intressant perspektiv om just välgörenhet som jag inte innan reflekterar om. Hur det just skapar en beroendeställning och är livsuppehållande för fattigdom. Människor får känna sig goda som hjälper fattiga och utsatta; att i grunden är det som är målet med välgörenhet att man ska själv känna sig självförverkligad men det räcker inte, det förändrar ingenting i grunden och det absolut leder inte till att fattiga blir självförverkligade.


    Every civilization carries the seeds of its own destruction, and the same cycle shows in them all.
  • Lilia

    Nu är det ju så att deflesta organisationer som jobbar med människor t.ex Action Aid och SOS Barnbyar satsar på att utblida, dvs de som får utbildning kommer kunna klättra i den sociala stegenoch inte vara i beroende av hjälpinsatser då de blir vuxna.

Svar på tråden Vägörenhet gör ibland mer skada än nytta?