• Äldre 3 Mar 17:17
    35891 visningar
    524 svar
    524
    35891

    illegala invandrare sk"papperslösa" får gratis vård och skola

    KlasKristian skrev 2011-03-03 17:05:49 följande:
    Men man måste dra en gräns någonstans. Vi kan inte hjälpa alla, hur gärna vi än vill.
    Instämmer.

    Politiker kan inte alltid resonera med hjärtat, de måste tänka med hjärnan och enligt budgetar. Vilket jag i detta fall funderar på om de gjort. Men så fort dessa frågor diskuteras förvandlas ju regeringen till ett vuxendagis och inte till vuxna ekonomiskt sinnade individer som kan ta obekväma beslut.
    violatricolor skrev 2011-03-03 17:09:28 följande:
    Du kan inte tänka dig att människor pga att de lever under hot, förföljelse och förtryck tror att de måste ljuga, att de faktiskt inte kan berätta vissa saker för då blir de straffade från något håll samt att en del trauman är svåra att berätta om särskilt detaljerat innan man till exempel fått behandling?
    Vi kan inte ta hänsyn till alla personer. I denna sekund drabbas MILJARDER  personer världen över varaav  flera barn av svält, krig, förfäljelse, tortyr och elände. Miljarder lever under omständigheter som de mänskliga rättigheterna inte skulle acceptera och vi kan inte låta en miljard bo i Sverige.
  • Äldre 3 Mar 17:38
    #64
    violatricolor skrev 2011-03-03 17:23:41 följande:
    En miljard vill inte bo i Sverige...
    Nej, men ryktet sprider sig om reglerna luckras upp. Det finns ju en anledning till att just såpass många söker asyl i Sverige jämfört med andra länder.

    Med en miljard menar jag att oavsett det som står i De mänskliga rättigheterna och Barnkonvetionen så är det bara ett låtsasdokument för många länder som skrivit under det. Jag menar alltså att Sverige inte bara kan ta in personen som ex är under 18 år och hänvisa till Barnkonvetionen och dylikt som görs idag och att det automatiskt skall innebära uppehållstillstånd samt tillgång till vård och skola.
    Skulle det ex bli frlytingströmmar från aravvärlden med tusentals extra som söker asyl som inte är helt omöjligt i dessa tider så måste Sverige bli bättre på att hitta hål i lagen för att neka flera asyl.  
  • Äldre 4 Mar 15:03
    #84
    Manchester skrev 2011-03-04 13:56:14 följande:
    För det andra: Hur många ensamkommande flyktingbarn känner du? Har du ens träffat några? Eller hur kan du veta att de inte har några som helst ambitioner att bidra till det svenska samhället? Jag känner ett par personer som kommit till Sverige på det sättet. De har jobb och lever fullt normala liv. I vår kommun finns ett boende för ensamkommande och eftersom jag sitter i socialnämnden får jag då och då information om hur det går för barnen. De jobbar på med sina studier och är betydligt mer ambitiösa än många svenska barn. De här barnen vet ofta vad fattigdom vill säga och inser att en utbildning är biljetten in på arbetsmarknaden. De vet också att de måste klara sig själva den dag de lämnar boendet. De kan inte räkna med att leva på sina föräldrar tills de är 20-25 år, som många svenska barn gör.
    Inte för att detta inlägg var riktat till mig men väljer ändå att skriva. Det handlar inte primärt om någon är ambitös i skolan eller inte. Oavsett hur ambitös någon är med sina studier så tar det många år innan en flykting har studerat tillräckligt för att utföra ett arbete även av enklare art. Som bekant är det dessutom hög arbetslöshet och dessa enkla arbeten behöver egenligen svenska ungdomar. 
     Just för att språken skiljer sig åt och skolnivån i dessa länder jämfört med Sverige (om personen ens gått i skolan) är nivån avsevärt mycket lägre än fullgjord svensk skola. Hur mycket man än vrider på det är det humanitär hjälp från Sveriges sida och en ekonomisk förlust men dock hjälp till dessa individer.
  • Äldre 4 Mar 16:09
    #89

    Manchester: OT: Jag har inte påstått att det inte finns "lyckade" fall. Jag menar bara att ta in en person i en skola sent är en belastning(framför allt om man ska börja från grundkunskaper) och oftast mkt resurskrävande. Tycker inte din jämförelse med dina barn riktigt hör hemma i resonemanget. 

  • Äldre 5 Mar 01:34
    #99
    Manchester skrev 2011-03-04 18:54:15 följande:
    Det finns rätt gott om lyckade fall, faktiskt. Jag är lokalpolitiker och var med och tog del av informationen innan vi beslöt oss för att skriva avtal med migrationsverket. Det finns rätt få exempel på att det gått åt skogen med de ensamkommande flyktingbarnen, men desto fler på att det gått bra. De här barnen är vanligen så oerhört motiverade och de kommer i en ålder där de fortfarande ganska lätt tar till sig ett nytt språk. De får också tidigt kontakt med svensk kultur och svenska värderingar och har därför ofta lättare att finna sig tillrätta det svenska samhället än de barn som kommit tillsammans med sina föräldrar. Det som möjligen kan vara svårt är att de ofta tvingats vänja sig vid att ta hand om sig själva på ett sätt vi inte förväntar oss av barn. Det har ibland lett till problem när de placeras i familjehem. Därför har i alla fall vår kommun valt att ha ett särskilt boende med personal istället, förutom till de yngsta barnen.

    Skolgången har fungerat så här långt. På det boende vi har kommer de flesta barnen från Afghanistan och de kanske inte har gått lika mycket i skola som en jämnårig svensk, men de är inte heller analfabeter. Vi har också ett par afrikanska (minns inte från vilket land) flickor och en iransk pojke som är placerade i familjehem. Även de har klarat att komma in i det svenska skolsystemet. Den iranska pojken var inte så gammal när han kom, under tonåren i alla fall, men flickorna var minst 15. Det gick bra ändå, förutom att den ena flickan var tvungen att avbryta sin skolgång för att föda det barn som blivit till genom en våldtäkt i hemlandet (ett vanlig inslag i krigföringen där). Men hon borde kanske ändå ha pluggat för fullt för att snabbt kunna börja jobba och bli kostnadseffektiv?

    Sedan förstår jag inte varför jag inte skulle kunna jämföra med mina barn. Om du kräver av ensamkommande flyktingbarn att de ska bli lönsamma från dag ett så borde du väl ställa samma krav på alla barn?
    Du skrev det själv. Det är kostader för boenden, personal mm. Det är alltså inte bara skolgången som för dina barn utan betalning till all mat, kläder och uppehälle som sker med skattepengar. Små klasser i skolan. Det är kostnadsskillnaden. Förvisso finns det barn uppvuxna i Sverige på fosterhem och dylikt men klart att även det är en ekonomisk belastning. 

    Angående trådstarten så är det lite det jag vill komma till. Politiker måste våga erkänna att saker kostar pengar och inte bara snacka värdegrund bla bla. Jag lägger ingen större värdering i om sk papperslösa får kostnadsfri vård och skola även om jag finner förslaget aningens naivt. Jag hade gärna lutat mig tillbaka och vetat att politikerna i regeringen tar hyfsade beslut men jag vill slippa alla flosker och jag vill få relevant information. 

    1,7 miljarder räknas detta kosta om jag minns siffan från SVT rätt. Bra med siffror men är de säkra? Förmodligen är beräkningen i underkant men vad kan maxmalt läggas i pengar på detta?.Ponera att sk papperslösa uppsöker Sverige för att ge sina barn skola eller att asylsökande som fått avslag i högre grad uppehåller sig illegalt i Sverige än idag, har politikerna ens tänkt den tanken eller är de för upptagna med att visa väljarna att de inte är sverigedemokrater?

    Tycka vad man vill om förslaget men de flesta skattebetalare vill nog inte lägga mkt större summa än 1,7 miljarder på detta i tider av stora barngrupper och politiker är ju inte alltid kända för att hålla budgetar.   
Svar på tråden illegala invandrare sk"papperslösa" får gratis vård och skola