Inlägg från: Kallfront |Visa alla inlägg
  • Kallfront

    bebis 6 veckor - utveckling/sömn/vakenhet m.m?

    Min 6-veckors gosse älskar att sitta i babysittern, ligger gärna för sig själv och kikar runt och skötbordet är absoluta favvoplatsen - speciellt om han får vara naken. Han tycker även om att ligga på en filt på golvet och titta på babygymmet. Ibland ligger han på mage och tränar nacken (han är superstark!). I början tyckte han mycket om bärsjalen men nu är han för nyfiken för att sitta där och kura... Bärselen är okej en stund men det är samma där. Det känns som att han är mycket äldre än 1,5 månader!

    Han är vaken 1,5-4 timmar åt gången typ, sover 2-3 timmar åt gången på dagen (ibland sover han längre än så, speciellt om vi har varit ute i vagnen). Nu har han börjat sova bättre på natten och vaknar oftast bara en gång för att äta (om han åt sista målet vid 22-23 typ). Sedan vaknar han oftast vid 8-9 på morgonen och vill upp. Vaknar han före det kan han oftast somna om igen.

    Han ler sedan flera veckor tillbaka och är överlag en glad bebis. Om man pussar på honom så ler han mycket och ljudar - nästan som skratt! Han har även börjat låta på ett annat sätt senaste veckorna, ett förstadie till joller typ. På sistone har han även varit lite gnälligare än vanligt, han brukar oftast vara nöjd, men nu senaste dagarna har det varit lite mer gnäll. Vet inte riktigt varför. Har haft en hel del problem med magen, då han äter ersättning och har varit både förstoppad och haft mkt gaser. Joxigt med detta!

    Jag tänker också mycket på vad som är "normalt" för åldern och så. Har ständigt en känsla av att jag inte räcker till och tänker att han behöver mer stimulans än vad jag ger honom. Samtidigt läste jag någonstans att man ska vara försiktig så att man inte överstimulerad en sådan liten bebis. Vi brukar sjunga sånger, läsa bok och ligga på golvet och "gymma". Är ute en stund varje dag och träffar kompisar och så. Tänkte gå till öppna förskolans babycafé för första gången nästa vecka.

    Oj, jag skrev mycket! Behövde nog "prata av mig" lite! :)

  • Kallfront

    Min gosse tar napp och gillar den skarpt. Han var skeptisk i början men nu har han den ganska mycket, speciellt i vagnen. Han käkar ju från flaska så kanske skillnaden inte blev lika stor som från bröst till napp?

  • Kallfront

    Jag försökte lite med nappen när han var kring en vecka gammal, men då spottade han bara ut den hela tiden, så jag tänkte att han inte ville ha napp. Men sedan testade jag igen efter någon vecka och då tog han den. Det var inte så svårt att få honom att ta den när han väl fattade galoppen. Ibland fullkomligt hungrar han efter nappen och drar in den i munnen och andra gånger får man stoppa in den och hålla den lite innan han får grepp. I början hade han den inte så mycket, men nu har han den allt mer. Har läst att napp kan ha ett visst skydd mot PSD när bebisen sover och eftersom jag inte ammar tänkte jag att han åtminstone kan få nappen då... Knasigt kanske.

    Vi har MAM-nappar i minsta storleken men har även en annan napp (Nuk) som funkar.

  • Kallfront

    Jag skrev förut att det känns som att min son är mycket äldre än 6 veckor. Dels är det nog för att, som några andra skrev också, tiden har gått så fort, men det är inte bara det. Han känns så himla självständig och det låter ju sjukt med tanke på att han är 1,5 månader bara... Med det menar jag just detta att han är mycket nöjd när han sitter i babysittern och filosoferar, att han somnar själv både på dagen och på natten och att han ibland skriker sig blå innan jag fattar att han vill ligga för sig själv och inte bli tröstad av mig. Självklart har han det gott i min famn också och många gånger när han är ledsen så blir han lugn igen om jag bär på honom, men ibland vill han helt enkelt ligga för sig själv. Är detta konstigt?


    Jag ammar ju inte och kanske påverkar detta det hela? Vår anknytning är dock mycket fin och vi har många mysstunder varje dag (att sova på mitt bröst är en hit och gör att jag får slumra en timme extra på morgonen).


    Annars gör vi ganska mycket saker på dagarna: är ute och träffar kompisar, går på café, promenerar osv. När vi är hemma och han är vaken så är det babygymmet, babysittern, sagoläsning, jag sjunger mycket för honom och vi brukar lyssna på musik och dansa i vardagsrummet. ;) Jag (och andra) upplever min som som nöjd, tillfreds och trygg och det är fantastiskt skönt. Jag tycker att han sover väldigt mycket mest hela tiden, mend et är väl som ni andra beskriver med 2-4 timmar perioder typ.

    Imorgon ska vi på första läkarkollen och det ska bli spännande att se hur mycket han väger nu. För två veckor sedan vägde han 4100 gram och det var ju bra med tanke på att han bara vägde 2940 när han kom. (Häromdagen fick min kompis barn; en pojke på 4650 gram och 56 cm. Större än min son alltså!)

  • Kallfront

    Läkarbesök idag: Lille A väger nu 4560 gram och är 54 cm lång! Och med en startvikt på 2940 och endast 48 cm är det bra jobbar på 6,5 veckor. :)


    Läkaren sa att han är mycket stark i rygg och nacke och att han ser jättefin ut. Hon konstaterade också att han redan kollar efter lampan. Stolt morsa här ska ni veta!

  • Kallfront

    BVC tipsade oss om att man kan ge te direkt till bebisen (vi ger ju ersättning så vi har inte så mkt andra alternativ). De sa att kamomillte, aniste osv kan hjälpa mot magknip. Min sons pappa kommer från Egypten och min svärmor rekommenderade att ge bebisen 1 msk pepparmintste när han har riktigt ont i magen - det funkar superbra! Ljummet te som lugnar en krampande mage. Jag dricker själv det när jag har ont i magen.

    Trodde förut att man absolut inte får ge bebisen annat än mjölk, men ack vad fel jag hade!

  • Kallfront
    Kickan34: Vi var på läkarbesöket i tisdags och som tidigare sagts så kollar läkaren typ samma sak som på bb, fast i ett lugnare tempo. Kollar även stabiliteten i nacken (bebisen får ligga på magen och lyfta huvudet), samt ställer lite frågor kring joller, leenden osv. Och så får man själv chans att ställa lite frågor om man har. Vägning, mätning och huvudomfång också förstås.

    Bästa natten hittills! Kvällsslurk kl 22, mat kl 3, vaknade kl 6 och kom över och sov på  min mage til kl 7 då det var vakna och dags för mat igen. Däremellan har han faktiskt sovit - annar brukar han ligga (halv)vaken i perioder och fäkta med armar och ben och låta väldigt mycket. Eller så är det bara jag som inte har hört honom i natt...

    Nu går det verkligen 4-5 timmar mellan måltiderna och igår åt han superbra. Har haft några dagar där innan när han inte har velat äta ordentligt och bara ätit typ 60 ml och sedan gapat och skrikit. I och för sig har han väl ätit med lite tätare mellanrum då, så kanske har han nästan fått i sig samma mängd i alla fall. 

    Det är mycket joddelkonversationer här hemma nu, massa stora leenden och början till skratt, och sedan några dagar tillbaka har gossen upptäckt både sängmobilen, barnvagnsleksaken samt mobilen ovanför skötbordet. Han har mycket roligt åt Pingu som hänger och dinglar och kikar på honom. :)

    Sju veckor idag!
  • Kallfront
    jagärglad skrev 2011-03-17 15:35:23 följande:
    Har era barn börjat vända sig? Min vände sig från mage till rygg idag helt från ingenstans. Trodde inte en liten  snart 7 veckors 4,8 kg klump kunde göra det än :P Haha!
    Jag blev också jätteförvånad när vår gosse vände sig från mage till rygg. Det är typ 2 veckor sedan. Tänkte nog att det mest är att han tappar balansen..? Fast han har gjort det många gånger nu.
Svar på tråden bebis 6 veckor - utveckling/sömn/vakenhet m.m?