• whatever

    bebis 6 veckor - utveckling/sömn/vakenhet m.m?

    Hej!

    Undrar om det finns fler därute med 6-veckors bebisar (ca). Känns som att jag glömt sen första gången hur det var denna första tid!

    Hur mycket "ska" en bebis vara vaken i sträck typ i denna ålder? Vet att  alla är ju olika men hur är era bebisar?

    Min pojk är oftast vaken 1-1.5 timme i sträck, om det inte varit för stimulerande, för d somnar han fortare. Rekordet är nog typ 2.5 timme vaken tror jag.

    Hur är era bebisar när de är vakna? Min bebis har ganska mkt knip men har börjat skratta med. Vill dock bara bli buren och helst bara vara nära maten. Inte ligga själv alls! Skötbordet är dock ganska populärt!

    Sover ok på natten, om jag inte tänder för mycket vid blöjbyte, då piggnar han till :)

  • Svar på tråden bebis 6 veckor - utveckling/sömn/vakenhet m.m?
  • whatever

    Min vägde 4500 för två veckor sen. Vägde 3100 när han föddes.

    ellen 1979: låter som min kille idag...ätit mkt, kräkts en del, sovit mycket. Skönt att det är fler som det känns som att de äter mesta sin vakna tid :).

    Vissa dagar sover han jättemycket och andra är han vaken längre pass, väldigt olika mellan olika dagar än så länge!

    Lite orolig att pojken ska få influensa, stora tjejen har haft feber i en vecka nu (kollat av läkare, virus) är själv förkyld och hoppas att jag ger lite antikroppar genom mjölken...

    Vad olika det är med vakenhet och sömn! Individer redan de små underbara liven :)

    Hur ser en "typisk" dag ut för er? Typisk är väl att ta i för det ändrar sig ju dag för dag, men typ just nu?

    Vår dag idag har ju varit en sovdag men i stort sett s börjar dagen med pigg bebis som har ätit mycket på natten (typ 3 gånger iaf), runt halv sju, sju... En bra natt utan att vakna till alltför mkt (=trött mamma) eller haft så mycket knip!
    Sen sover han ca en timme på morgonen och har ett vakenpass till på ca 1.5 h med mycket ätande :). Sen sova i ca 2 timmar och sen vaken i 1.5 timmars pass och sover ca 2 mellan fram till kvällen när det ofta är ett lite längre vakenpass, om vi badar tex. Sen sover han ca 2.5 timme innand et är mat och godnatt för oss vuxna med. Inga nattugglor här just nu bland oss vuxna :) Stora tjejen aktiv dagtid med och stolt över sin lillebror men trött på skrik ibland :)

    Är det era första barn eller är det någon mer som har barn sen innan? Vi har en tjej som är 4.5 år.

  • whatever

    Ingrid83: var likadant för oss förut, förutom när man körde bil :). Sen vi började med mage på dagen är det stor skillnad och det lindrar hans knip oxa tror jag. Dock under uppsikt (inne, vi har vagnen stående inne på nedervåningen då vi har två våningar och spjälsängen på andra)

  • ellen1979

    Min lille vägde 4400 när han föddes för 5 v sedan. Nu väger han saftiga 5700, har många goda veck = )


    Ingen dag är den andra lik, oftast är vakenpassen på 1-3 h och sovpassen på 1-2 h. Är mer vaken och "med" sen eftermiddag o kväll. Gillar att bada och ligga nakenfis. 

    Har en dotter på 3 år som ska hjälpa till med allt. Är glad att jag är född med mycket tålamod = ) Än sålänge har jag inte märkt av någon avundsjuka.


    Han har åkt på sin andra förkylning, är väl sådär bra att ha en syster som går på dagis.


    Hinner knappt reflektera över hur dagarna är. Tiden går så snabbt, mycket snabbare nu än med första barnet. Känns som det var igår jag gick och vankade med en gigantisk gravidmage.

  • Carisma95

    Det är så väldigt olika här. Ibland sover han 4-5 ggr per dag (i omgångar). Andra dagar är han vaken 2-8 timmar...
    Jag har två barn sen innan. En som fyller 7 och en som blir 3 år.


    vastragotaland.blogspot.com - What you read is what you get!
  • Kickan35

    Hejsan!

    Smyger också in på den här tråden då jag har en liten tjej som är sex veckor idag. Måste bara få skriva oj, oj vad tiden går fort.... sex veckor redan =) Min lilla växer så det knakar, märkte det extra mycket idag, när ett av hennes 50 kläders plagg började vara trång och smått.

    Här hemma är det ungefär som ni andra skriver, amma, sova, byta blöja, gosa, mysa, amma igen osv...
    Margit är lite nöjdare på förmiddagarna och lite gnälligare på kvällen. Ger sempers magdroppar sen några dagar tillbaka och tycker att hennes kvällmagknip blivit bättre... 

    Annars är det famnen som lillan tycker är bäst, att få bli buren och få vara nära...

    Känner att jag har så mycket att skriva, men jag börjar så här. Tycker det känns super roligt med en tråd just med barn i samma ålder Glad

  • Kallfront

    Jag skrev förut att det känns som att min son är mycket äldre än 6 veckor. Dels är det nog för att, som några andra skrev också, tiden har gått så fort, men det är inte bara det. Han känns så himla självständig och det låter ju sjukt med tanke på att han är 1,5 månader bara... Med det menar jag just detta att han är mycket nöjd när han sitter i babysittern och filosoferar, att han somnar själv både på dagen och på natten och att han ibland skriker sig blå innan jag fattar att han vill ligga för sig själv och inte bli tröstad av mig. Självklart har han det gott i min famn också och många gånger när han är ledsen så blir han lugn igen om jag bär på honom, men ibland vill han helt enkelt ligga för sig själv. Är detta konstigt?


    Jag ammar ju inte och kanske påverkar detta det hela? Vår anknytning är dock mycket fin och vi har många mysstunder varje dag (att sova på mitt bröst är en hit och gör att jag får slumra en timme extra på morgonen).


    Annars gör vi ganska mycket saker på dagarna: är ute och träffar kompisar, går på café, promenerar osv. När vi är hemma och han är vaken så är det babygymmet, babysittern, sagoläsning, jag sjunger mycket för honom och vi brukar lyssna på musik och dansa i vardagsrummet. ;) Jag (och andra) upplever min som som nöjd, tillfreds och trygg och det är fantastiskt skönt. Jag tycker att han sover väldigt mycket mest hela tiden, mend et är väl som ni andra beskriver med 2-4 timmar perioder typ.

    Imorgon ska vi på första läkarkollen och det ska bli spännande att se hur mycket han väger nu. För två veckor sedan vägde han 4100 gram och det var ju bra med tanke på att han bara vägde 2940 när han kom. (Häromdagen fick min kompis barn; en pojke på 4650 gram och 56 cm. Större än min son alltså!)

  • Carisma95
    Kallfront:
    Fast jag känner igen det där, fast jag ammar... Sonen föredrar ibland (inte alltid) att somna på egen hand. Svårt att veta när han vill vilket bara...
    vastragotaland.blogspot.com - What you read is what you get!
  • Kickan35

    Hej allihopa!

    Här har vi haft en bra natt i natt. Ammade klockan 22, 02, och 06. Önskade att fler nätter skulle vara så... Men det kommer nog med tiden.  Hur sover era små på natten och hur ofta ammar ni?

    På dagen ammar vi nästan varannan timme, ibland var tredje, oftare på kvällen. Hur ser era dagar ut, sömn, ammning osv?

    Tänker precis som någon skrev tidigare i tråden, att allt förändras från dag till dag. Just när man tänker att nu har jag fått något sånär koll på läget, då förändras allt. Eller är det bara så för oss?

    Ha nu en bra dag! 

  • Carisma95
    Kickan35 skrev 2011-03-15 08:52:34 följande:
    Hej allihopa!

    Här har vi haft en bra natt i natt. Ammade klockan 22, 02, och 06. Önskade att fler nätter skulle vara så... Men det kommer nog med tiden.  Hur sover era små på natten och hur ofta ammar ni?
    Vanligtvis ammar han faktiskt bara 2 ggr på natten. Men i natt vet jag inte vad det var. Han åt 4 ggr och var jätteorolig däremellan. Jag vaknade med huvudvärk som grädden på moset... Härligt med småbarn....
    vastragotaland.blogspot.com - What you read is what you get!
  • Jiy

    Hej
    Jag har en tjej som är 7 veckor i morgon. Hon liknar Kallfronts kille mycket, gillar att sitta själv i babysittern eller ligga på en filt. Jag har också tänkt att  hon känns äldre än sina 7 veckor.
    Hon sover själv i egen säng på natten men somnar oftast i famnen. Nappen vill hon bara ha när hon ska sova på dagen.
    De flesta nätter vaknar hon en gång någon gång mellan kl3 och 5 men inatt sov hon i ett streck till kl 6. Då åt hon sista gången runt 22.30. Så idag känner jag mig otroligt utvilad Glad

Svar på tråden bebis 6 veckor - utveckling/sömn/vakenhet m.m?