• Raskask

    Gården vi vill köpa har hyresgäst - Hur gör man?

    Nja, i princip har man som hyresgäst besittningsrätt. Man får alltså bo kvar oavsett om huset får nya ägare. Men man måste ju följa de kontrakt man har. Finns det klausuler om att hyresgästen ska ta hand om underhåll e dyl och inte gör det kan det vara en orsak till uppsägning. Då ska bristerna vara väldigt stora iofs, det är ovanligt att folk blir av med sina hyreskontrakt av andra skäl än att man inte betalt hyran i tid.  Jag skulle ju vara väldigt skeptisk till att köpa en gård där någon bodde sedan fem år tillbaka.

  • Raskask
    DizNick skrev 2011-03-23 16:29:44 följande:
    Utan detta ska vara 100% uppklarat innnan! Varför inte köpa en gård där någon bott sedan 5 år??
    Jag uppfattade som att ni skulle köpa gården med befintlig hyresgäst, och alltså sedan själva försöka bli av med hyresgästen. Är gården inte uthyrd vid försäljningen så är det ju en annan sak .
  • Raskask

    Har han besittningsrätt så måste anledningen till uppsägningen vara god som du misstänker. Att inte betala hyran i tid är en sån anledning. Vanvård av det man hyr är också en anledning. Men om gården är vanvårdad pga hyresgästen beror det ju lite på vad som står i kontraktet. Står det i kontraktet vad det är tänkt att hyresgästen ska sköta på gården? Är det bara en muntlig överenskommelse så blir det riktigt knepigt, för i allmänhet är det ju hyresvärden som står för underhållet, så det gäller att man kan bevisa att det är hyresgästen i detta fall. Störande beteende kan man bli uppsagd för, men då det är en gård så kanske det inte finns så många störda grannar. Hyresgästen ska också varnas, och det kan ta väldigt lång tid alltsammans. Köp inte gården förräns ni vet alldeles säkert att det är nuvarande ägaren som ska ta hand om hela uppsägnings/avflyttningsbiten. Ni kan hamna i långvariga bekymmer annars.

Svar på tråden Gården vi vill köpa har hyresgäst - Hur gör man?