Inlägg från: chiligirl |Visa alla inlägg
  • chiligirl

    Någon med erfarenhet av EF språkresor?

    Min dotter åkte till just Malta med EF.

    1. Engelskan förbättras inte nämnvärt. De testas både före och efter och eftersom min dotter höll hög standard från början och undervisades med fransmän, och andra europeer så blev nivån därefter. Vi har en mycket god skolnivå i Finland.
    2. Det är rent ut skit med övervakningen av ungdomarna. EF har som policy att fulla ungdomar skickas hem. Men det är extremfall som skickas hem, resten får parta vidare. EF förnekar detta, men inget har förbättrats på 25 år då jag själv var ung och tills nu med egna barn!
    3. Det är utvecklande att få åka bort och ansvara för sig själv. Eller katastrof! Endast du känner ditt barn om det är moget att vara mer eller mindre vind för våg. För det är enkelt att luras så man kan ränna ute på nätterna om man vill.

    Med erfarenheten efter två generationer så tycker jag att det är billigare och bättre att låta ungdomen själv åka ut i europa under några veckor! Och det borde säga allt om min åsikt om EF.

  • chiligirl

    ja som du hör finns det avigsidor med EF. Kommer din dotter bo i värdfamilj eller annat alternativ?

    Värdfamilj är ju inte heller så bra alla gånger. Knasigheter som fluktande gubbe i huset, dåligt med mat, otrevligheter med mera, med mera.

    Hur som helst kommer ungdomen att komma hem med en massa erfarenheter och är hon på något vis sund hemma, borde det gå bra. Jag visste ju vad EF var så jag tog diskussionen med min före resan. Trots allt måste man i något skede låta ungdomen själv avgöra vad som är okej och pröva sina vingar.

    Mitt råd till er är att ha en riktig diskussion hemma, om att ni är medvetna om att det dricks och hur och vad ni anser om det. Säg inte att alkohol inte är okej och sedan lämna det vid det. Säg att alkohol inte är okej för er del och att ni vet om hur det går till. Fundera, resonera kring alkohol, risker med att dricka utomlands, med nya vänner osv osv. Passa på med att också diskutera droger och det som de flesta ungdomarna här i norden kanske glöms bort med information om. Lämna aldrig ditt glas obevakat, även om det innehåller läsk, då det är så lätt hänt att det spetsas med våldtäktsdroger. Därför bäst att inte dricka ur öppnade flaskor, okontrollerade glas med mera.

    Träna upp ungdomen hemma praktiskt vad som ska göras om bankomatkortet inte fungerar, försvinner osv. Hur gör man med pengar, förvarar dem och ansvarar över dem. Om hon skulle bli rånad, vad ska hon göra då osv. Hur kan hon få kontakt med er där hemma, visst genom EF:s personal, men om inte det skulle fungera då? Något inträffar och hon måste få tag i er? Hur skyddar man sig på okänd ort? Vad är rimligt att göra nattetid jämfört med dagtid?

    Så för att er ungdom ska åka iväg på språkresa har ni ett ypperligt läge att göra denna diskussion med henne! För er egen skull att ha lugnt under bortavaron, samt för ungdomen att inte åka iväg så blåögd och lättlurad.

    Min dotter fick strida med hotellet om boendestandard, såg till att få byta rum då det rann vatten ner i eluttaget i rummet! På avresedagen fick hon ta strid för att få tillbaka depositionen för rumsnyckeln, då hotellet påstod att hon slarvat bort hotellnyckeln. Då var inte EF:s personal mycket till hjälp då de efter sitt försök ryckte på axlarna. Men min dotter stod på sig och tog själv ansvar för saken och redde ut det till fördel för henne. Så visst fick hon växa på resan, men inte språkmässigt

    Efter 3 veckor på Malta kom hon hem och sa sig nöjd med resan, men att någon engelska utveckling var det inte tal om. Men hon var nöjd över alla nya vänner hon fick på resan! Och hon tyckte om att ha ensam ansvarat över problem och så enkla saker om vad hon skulle äta till lunch och vad hon ville hitta på att göra för aktivitet. Hon utvecklades enormt socialt i att agera med nya människor och nya situationer och hon trivdes med ortsbefolkningen. Just ortsbbefolkningen var ett stort plus utav resan, då den bästa engelskan övades med dem.

    Fundera med din man om dessa saker, gör upp om diskussion, ta den med er dotter och låt henne åka rustad för att ha möjlighet att växa som person. Valet att få en bra resa ligger ju hos henne!

  • chiligirl

    Det är ingen skillnad på Malta eller annat ställe skulle jag påstå. Likadant i Brighton osv.

    Låt tjejen åka!

    Som sagt min dotter bodde på resort med 3 andra tjejer som blev goda vänner. Drickandet är något som sker lika mycket hemma som borta. Jag tror att orten inte har någon betydelse.

    Däremot har det betydelse att ni vet på riktigt hur det kan gå till. Många förädrar väljer språkresa för att då ska det finnas trygghet och blir snopna när det kommer fram en annan historia. Nu vet ni om historien med att det dricks på språkresorna!

    Min dotter drack sig inte redlös på språkresan, hon dricker sig inte redlös hemma heller. Men sanningen är att hon som minderårig drack (nu är hon vuxen) före språkresan och efter. Hon säger själv att hon inte drack på själva resan annat en delade någon öl. Men skulle hon velat hade varje kväll varit en fest.Enligt hennes egna ord!

    Det handlar inte så mycket om vad ledarna får eller inte. Omdömet är från person till person och EF:s program slutar tidigt. Efter kontroll att ungdomen sover i sina sängar är det bara för dem att dra ut. Ligga under täcket färdigt klädda....Du har säkert varit på läger själv som barn och vet hur roligt det är att lura ledarna???

    Därför är diskussionen det som gäller för att få en trygg resa för er som föräldrar och för henen som ungdom. Skicka inte iväg henne illa rustad!

    Nu är hon rustad bättre då ni har en dialog. Jag skulle själv låta mina barn åka, då jag inte vill att de ska gå skyddade genom tonåren så de är helt som kalvar på grönbete när de själva tar sina beslut. Bättre då att få växa med en språkresa, sedan en tågluff och sedan efter studenten den där 3 månaders Asienresan som alla vill göra idag! Eller hur nu ungdomen prövar sina vingar!

    Att kommunicera ärligt, naket och utan fördömande ger en nära relation till sitt barn. Att ha en åsikt och kunna motivera varför hjälper ungdomen mera än ett blankt nej utan förklaring. Med en förklaring kan ju ungdomen själv inse att ja så ska jag inte göra för då kan det och det inträffa. Ungdomar kan inte alltid konsekvens bedömma som en vuxen, men de är inga dumhuvuden!

  • chiligirl
    vit pion skrev 2011-07-15 22:11:54 följande:
    Dottern hemkommen från språkresan på Malta. Hon var där i 3 veckor. Första veckan var mycket tuff för henne, mest pga hemlängtan men även att hon med sina fem rumskamrater fick ett dåligt rum ovanför en pub där det spelades musik på nätterna igenom. Maten kunde varit bättre.
     
    Jag och även fler föräldrar ringde upp EF och klagade och förklarade läget. Resan kostade faktiskt en hel del pengar, så man vill att ens barn ska ha det bra.

    Dottern m rumskamrater fick ett annat mycket bättre boende, ljust och fint, stort och med 2 balkonger och ingen dunkande musik på nätterna.

    Det är nolltolerans med sprit enl EF. och det vill jag poängtera att i dotterns grupp var där en kille som drack sprit på 3:dje dagen. Han skickades hem direkt på föräldrarnas bekostnad, 8000 kr för returbiljetten. Tror inte hans föräldrar blev så glada. Sen var där några andra elever som drack sprit på hotellrummet tre eller fyra dagar innan hemresan. En eller två av dessa, skickades också hem, fast att det bara var så få dagar kvar innan hemresan. Inte kul för de föräldrarna heller. Men gud vad bra att EF håller vad de säger, tycker jag. Jag tycker att det är mycket bra att de verkligen skickade hem de elever som bröt mot reglerna, så det är inte en massa skitsnack om detta nu, spriten. Det är ingen spritresa, enl mig och dottern.

    Angå engelskan så kunde den varit bättre, undervisningen men dottern tyckte ändå att den var ok. Hon pratade engelska ute bland lokalbefolkningen mm.

    Hennes andra och tredje vecka var jätterolig enl henne, mycket utflykter och andra aktiviteter.
    Så bra att dottern kom att trivas resten av tiden. Att ha hemlängtan är också en del av att utvecklas som person.

    Men har du som mamma tänkt på att de skickade hem de som åkte dit och var värst och om de drack så kanske andra slank igenom?
    Din dotter behövde inte alls dricka och var så skötsam att hon missade också de personer som festade utan att åka fast?
    Jag tror mera på att det dricks på EF-resor än inte dricks. Men undantagen finns alltid som inte dricker. Så akta dig för att se naivt på EF - du har många inlägg som berättar en annan historia. Utan att ha något uppsåt av att skada EF utan mera för att informera föräldrar om hur det går till har vi talat en annan sanning än den din dotter upplevde.
Svar på tråden Någon med erfarenhet av EF språkresor?