Inlägg från: en glad |Visa alla inlägg
  • en glad

    Rekomenderad åldersgräns för adoption kränkande

    Att adoptera är ju ingen mänsklig rättighet och i valet mellan adoptivföräldrars och barnets bästa så har uttolkare av den svenska lagen (läs Regeringsrätten) bestämt att ansökan om medgivande skall ske före fyllda 43 år alt genomförd adoption vid 45 år .... Fertil kan man vara vid 43 eller en del även vid 50, men det innebär inte att det är barnets bästa att få så gamla föräldrar och på adoptivföräldrar ställs särskilda krav på ork och hälsa - under barnets hela uppväxt ....

    Även vid fyllda 43, 45 eller 50 har man rätt att bli utredd men måste förstås vara beredd på att förslaget, i enlighet med de riktlinjer utredaren har att följa, blir nej. Det händer att man trots det, efter inställelse i nämnden alt överklagande till högre instans, får sitt medgivande! 

  • en glad
    Nimbus skrev 2011-04-10 19:58:59 följande:
    Jag kan tycka att det "tokiga" med åldersgränsen är att många lländer godkänner föräldrar som är bra mycket äldre än 42 år som vill adoptera, och ännu fler godkänner sådana föräldrar för att adoptera äldre barn eller barn med sn. Jag tycker att det hade varit bättre att dessa barnen fått föräldrar som är lite äldre, än att behöva leva resten av sitt liv på barnhem.
    Det resonemanget skulle hålla om det vore så att det globalt fanns brist på adoptivföräldrar, men så är det ju inte .... knappast ens för äldre barn och barn med särskilda behov ...
  • en glad
    Manchester skrev 2011-04-12 00:02:23 följande:
    Ja, jag tror att det är skillnad, framför allt när det gäller första barnet. Dock finns det tydligen forskning som visar att om barnet är över tre så spelar bakgrunden större roll än åldern (hos barnet) för hur svårt det blir med anknytning och annat som kan skapa problem vid en adoption. En sjuåring som bott i fosterhem eller med fungerande biologiska föräldrar har lättare att knyta an till nya föräldrar än en fyraåring som bara bott på barnhem. Tyvärr är det väl inte möjligt att ge medgivande för "barn på tre till åtta år som bott i en riktig familj". Det skulle inte fungera i praktiken. Men om man vill adoptera från ett land där de flesta barn bor i fosterfamilj så behöver alltså inte en sjuåring vara svårare att bli förälder till än en fyraåring.

    Jag tror dock att oftast det kräver mycket av en förälder för att adoptionen av en tioåring verkligen ska bli bra, men just att inte ha fyllt 43 vid ansökan om adoption behöver inte vara den viktigaste egenskapen. Att vara stabil, ha möjlighet att tillbringa mycket tid med barnet, att ha ro i sig själv, att veta mycket om barn och deras utveckling etc kan vara betydligt viktigare än ålder vid en sådan adoption. Jag skulle nog inte våga mig på det själv, men jag är övertygad om att det finns en och annan 43-åring eller äldre som skulle klara det.

    Det en utredare kan titta på är ju annars hur de blivande föräldrarna mår och vilken ork de har just då. Det finns inget som säger att den som är frisk och kry som 42-åring kommer att vara lika pigg 15 år senare. Att 57-åringar börjar bli lite trötta är väl inte helt ovanligt. Ändå är det självklart att 42-åringar ska få adoptera småbarn och därmed vara tonårsföräldrar när de är runt 57. Däremot vill vi inte låta 46-åringar adoptera en åttaåring. För mig är det inte helt logiskt.

    Jag är för åldersgränser. Jag tror inte att det gagnar de barn som adopteras om de får föräldrar som är bortåt 50 år äldre än de själva. Jag tror att tonåringar generellt behöver ha föräldrar som fortfarande orkar tampas med dem och när det gäller adopterade barn så kan det behovet ibland vara ännu större än bland bio-barn. Å andra sidan ser jag, genom mitt engagemang i en socialnämnd, hur familjehemsföräldrar i 50-årsåldern ofta klarar att ta emot riktigt svåra barn. Det här är sällan vilka föräldrar som helst. De brukar ha stor erfarenhet av både egna och placerade barn och genom att de får betalt för sitt uppdrag kan en förälder ofta vara hemma med barnet. Jag tror - hoppas - att inte vilken 47-åring som helst skulle ansöka om adoption av en sjuåring och jag är övertygad om att skickliga utredare kan se ganska väl vem som klarar att ta emot ett "äldre" barn. Det räcker inte att bara ha viljan. Dock tror jag att det finns familjer som skulle klara av det och det är synd att dessa inte får chansen. Åldersgränser är bra, men inte om de blir för rigida.

    Och för att anknyta lite bättre till TS så tror jag inte att den som hunnit bli över 43 medan den "testat allt" nödvändigvis blir en bra adoptivförälder. Att se adoptionen som sista utväg är ingen bra grund, oavsett om man är 33 eller 43. Dock har 33-åringen fördelen att hon kan hinna tänka efter och kanske komma fram till att en adoption är vad hon verkligen önskar sig. Då blir det förmodligen bra.
    Nu har ju RegR i de prejudicerande domar som ligger till grund för riktlinjerna avseende ålder klart uttalat att sökandes önskan om adoption av ett äldre barn inte motiverar generösare syn på 42-årsgränsen ... det är alltså inte ok att begränsa medgivanden till 47-åringar till att endast omfatta barn på 7 år eller äldre (även om det visat sig att politiska nämnder gärna vill resonera så, men ledamöterna är ju sällan helt insatta i tankarna bakom riktlinjerna)

    Fö visar ju forskningen att den tydligaste orsaken till sammanbrott i adoptivförhållanden handlar om sen ankomstålder ...
  • en glad
    Lotus73 skrev 2012-03-13 21:59:54 följande:
    Jag blir också jätteförvånad, och fundersam, när jag hör om "stora" barn som inte blivit adopterade som små. Kanske är jag cynisk men jag får alltid för mig att det är något lurt med dessa barn. Det finns ju mängder av föräldrar i Sverige, USA och ja, överallt som är beredda att hugga direkt på ett friskt barn... Så varför finns det 5 åringar för adoption som "missats" då de bar yngre?

    Det är knappast troligen att 5-åringen missades då h*n var yngre. Förmodligen var h*n inte tillgänglig för adoption då ....
  • en glad

    Lotus73 skrev: 1. "Ingen på MVC eller BVC ifrågasätter missbrukaren, den smått utvecklingsstörda mamman eller föräldern med allvarlig psykiskt sjukdom när h*n väljer att skaffa barn. Socialtjänsten känner till dysfunktionella familjer men står helt maktlösa och barnmisshandeln och barnmisären pågår år ut och år in bakom vissa familjers dörrar. Ingen kan eller får avråda någon från att sätta ett barn till världen."
    - MVC och bvc bryr sig visst om missbrukare som skaffar barn. Missbrukaren hänvisas till specialistmödravård och bvc är enligt lag skyldiga att anmäla till soc om de misstänker att ett barn far illa. Det är inte heller sant att soc känner till alla dysfunktionella barnfamiljer i samhället. Det kräver att någon anmält sin oro för hur barnen har det i sin familj .... Det är ofta så att flera i omgivningen kände till vad som hände där bakom stängda dörrar men underlät att anmäla. Barn dör pga den underlåtenheten ....
    2. "När man sedan kommer till adoption är det nålsögat man ska igenom. Och visst är det bra, att inte vi som vill adoptera ångrar oss eller visar oss vara kompletta dårar, helt oförmögna att ta hand om barn. Det är ju synd om barnen som adopteras ska komma till ett dysfunktionellt hem eller liv till. Men samtidigt. Jag skaffa barn imorgon om jag vill. På egen väg. Föda en bebis om nio månader. Utan en massa SN och problem i sitt bagage. Helt gratis. Och jag vet vad jag får. "
    - Vems "nålsöga" anser du svårast att ta dig igenom? Kraven som ursprungsländer har eller det svenska regelverket? Och vilken verklighet lever du i? Som hävdar att ditt "hemmagjorda barn" inte bär med sig SN och problem, att du vet vad du får? Vem kan ge dig sådana garantier?

Svar på tråden Rekomenderad åldersgräns för adoption kränkande