• Kallfront

    Visum och uppehållstillstånd Sverige, graviditet

    Hej!

    MV tar hänsyn till graviditet, absolut! Min man fick förtur till intervju på ambassaden i Kairo då jag var gravid (sedan fick jag missfall, men det är en annan historia). För oss tog det 3,5 månader att få uppehållstillståndet från den dagen han lämnade in papprena på ambassaden tills att MV ringde mig och sade att han är välkommen.

    Det som brukar ta lång tid är just att få intervjutiden på ambassaden. Efter intervjun skickar ambassaden dokument till MV, som i sin tur skickar ut papper till anknytningspersonen (du alltså). Så fort du har skickat tillbaka dem så behandlar de din ansökan.

    Jag skulle absolut söka uppehållstillstånd direkt. Detta av flera skäl:

    - Man har inte rätt att arbeta på turistvisum
    - Man får inget personnummer på turistvisum och kommer därför inte med i sjuk- och socialförsäkringssystemet. Vill din man vara föräldraledig t ex så har han itne rätt till det (eller får åtminstone inte föräldrapenning basterat på SGI).
    - Generellt sett är det enklare att få uppehållstillstånd än turistvisum. Detta har något med Schengensamarbetet att göra. Tror att det beror vilket land man kommer ifrån osv.
    - Det kostar lika mycket att ansöka om uppehållstillstånd som att söka turistvisum. Varför slösa pengar om ni ändå ska förlänga?

    Så kort och gott - sök uppehållstillstånd direkt! Han kommer garanterat att få det i och med att du är gravid. Får han inte permanent på en gång så får han ett tvåårstillstånd som är enkelt att förlänga!

    Lycka till!

  • Kallfront

    MV kan inte neka honom uppehållstillstånd om ni har ett seriöst förhållande och kan bevisa det. Oavsett ekonomi och bostad. Så har jag förstått det i alla fall och jag har bekanta som har "tagit hit" män trots att de själva studerat, haft csn och inte haft egen bostad. MV är mycket generösa (eller snarare lagstifgningen) vad gäller att främja kärleken! :P

    Jag tror absolut att de tar hänsyn till att du snart ska föda. Mitt tips är att pusha på väldigt, både på ambassaden och på MV. Oftast är det som sagt ambassaden som är sega med intervjutid. Om din man bor nära svenska ambassaden i sitt hemland kanske han kan ställa sig på någon kö för återbud?

    Jag var till och med så lurig att jag fyllde i alla papper och skickade in i förväg, trots att man egentligen itne ska det. Vet inte om det gjorde av eller till dock.

    Hoppas att din man kan vara med dig när ert barn föds! Vi fick en liten son i slutet av januari och det var en fantastisk upplevelse! Hade inte velat göra det utan pojkens pappa.

Svar på tråden Visum och uppehållstillstånd Sverige, graviditet