• FruG

    Kortison för prematur

    Jag har fått kortisonsprutor varje gång jag vart gravid eftersom jag har försvagad livmoderhals och har även fött förtidigt varje gång.

    Fick även kortison i vecka 29 den här graviditeten.
    Man ska ta två stycken helst med 24 timmars mellanrum. De har bäst effekt på bäbis 48 h efter första sprutan och lite drygt en vecka framåt. Men de har bra effekt även längre tid såklart!!!

    Men visst är det bättre att man hinner få bara en tex än att man inte hinner få nån alls. Men de brukar ge den så snart de anar att bäbis kan vara på väg. Men eftersom de har bäst effekt upp till en vecka ungefär så vill man inte ge de förtidigt om man inte tror att bäbis kan komma snart. Utan man väntar så länge de vågar.

    Men sen har olika sjukhus olika rutiner som med allt annat och olika läkare agerar på olika sätt för att de har olika erfarenheter osv...

  • FruG
    violatricolor skrev 2011-05-16 02:07:37 följande:
    Har de mycket jobbiga biverkningar?
    Kortisonsprutorna har jag aldrig haft några bivärkningar av. Det enda är att jag tycker att de gör ganska ont att ta, i muskeln i skinkan. Men det e ju över på en liten stund.

    Bricanyl i dropp och spruta för att avstanna värkarbete har jag också fått ett antal gånger och där har jag fått bivärkningar. Mest hjärtklappning! Men det är också övergående, det är inte så att man ligger med hjärtklappning hela tiden.
    Har även bricanyltabletter att ta hemma när sammandragningarna blir förmånga och jobbiga och ca 30-40 minuter efter att man tagit tabletten kommer hjärtklappningen som varar en stund.
Svar på tråden Kortison för prematur