• Skepti­sk1
  Fre 20 maj 2011 12:50
  28781 visningar
  184 svar

  Varför DU inte går ner i vikt!

  Det är just nu många som sitter där ute och kliar sig förtvivlat i pannan och undrar vad de gör för fel/är för medicinskt undantag som trots hårda ansträngningar inte går ned i vikt. Det är dags att röja och rensa upp bland vissa myter som fortfarande sprider sig där ute. Märk dock att jag inte säger mig sitta inne på den absoluta sanningen och att det kan finnas flera vägar till samma mål samt undantag från det jag nedan skriver. Detta är en hänvisning snarare än någonting annat.  


   


  Vi tar det från början:


   


  Grundregel: Om Kcal-intaget är mindre än vad du gör av med kommer du gå ned i vikt! 


   


  Tilläggsregel 1: För att klara av grundregeln finns tre alternativ.


   


  1) Äta mindre


  2) Gör av med mer energi (genom t.ex. motionering)


  3) Kombinera 1) och 2)


   


  Tilläggsregel 2: När man underäter (svälter om man så vill) kommer ens (basala) ämnesomsättning samt proteinförbränning att minska, medan ens fettförbränning i sin tur kommer att öka. I takt med att man minskar i vikt kan ens underskott sluta vara ett underskott. Du minskar i vikt (du håller på med en viktnedgång) och rör dig kanske inte lika mycket längre motionsmässigt eller NEAT(Nonexerxise activity thermogenesis- kortfattat vardagsrörelser som att du sitter och skriver vid datorn, lagar mat oav). Var dock medveten om att den största bidragande faktorn (”boven” i dramat) är själva viktnedgången, även om den minskade basala ämnesomsättningen samt minskad NEAT också spelar roll (om än i mindre betydande utsträckning).


     Men så länge du ligger på ett underskott kommer du gå ner i vikt, men underskottet kommer med hög sannolikhet att ändras en del från det som från början var ett underskott. En annan faktor att ta i beaktande är att ens aktivitetsgrad många gånger förändras (läs. minskar) när man underäter. 


   


  - Därefter ska man betänka att en viktnedgång sällan är (om någonsin) linjär, detta betyder att du en vecka kan gå ned i vikt för att i nästa stå helt stilla. Dessutom är man kvinna har man andra faktorer (that time of month osv.), som kan dölja en viktnedgång tillfälligt, att ta in i beräkningen. På grund av dessa faktorer är det viktigt att inte stressa utan att ha tålamod. 


   


  Den första tiden under en viktnedgång ser man vanligtvis en större tapp, där mycket helt enkelt är vätska. Men det ger om inte annat en bra skjuts i motivationen.


   


  Kost:


  När det sedan kommer till hur många gånger om dagen man ska äta, finns det inga studier som stödjer att många måltider om dagen skulle vara bättre (studie bifogas nedan) för fettförbränningen. Detta betyder att du helt enkelt ska göra det som känns och fungerar bäst för dig. Det kan vara att äta 5 ggr (och mindre måltider) om dagen eller 2 ggr (och större mål mat) om dagen. Myter som att man inte får/borde äta efter 18:00 för förbränningens skull är bara snicksnack. 


   


  Detsamma gäller även när det kommer till kostval. Vissa fungerar bättre under en viktnedgång genom att äta mer fett och protein och skära ner på kolhydraterna. Andra (ex. mig själv) behöver kolhydrater för att fungera och orka om dagarna. Det är väldigt individuellt och det finns inga mirakelmetoder. En rekommendation för att bespara muskelmassan i kroppen är att äta 2 gram protein/ kg kroppsvikt, samt är protein gynnsamt för att känna mättnadskänsla. Därefter kan det vara av vikt att påpeka att det inte är vidare klokt att utesluta någon näringskälla i kosten helt.


   


  -Pulverdieter kan vara ett lätt (om än många gånger dyrt) alternativ till en viktnedgång. Personligen hade jag inte valt en sådan metod, men menar att det är upp till var och en och att det viktiga är att man får i sig nödvändiga näringsämnen trots underskottet.


   


  Att räkna kcal behövs inte alla gånger, men kan vara av betydelse om ingenting händer med vikten. Det är inget tvång och inget man behöver slänga sig på i panik för att vågen stått stilla i 3 dagar. MEN om man vecka in och vecka ut inte sett någon förändring i början av en diet kan det finnas en poäng i att se vad man stoppar i sig som har större betydelse (kcal-mässigt) än man tror. Har man däremot dietat under en längre tid och har stenkoll på vad man stoppar i sig, kan andra metoder (refeed) behövas ta till för att se ändring. Men det är inget jag kommer att behandla i detta stycke.


   


  Att trycka i sig en massa vätska för att man hört att man ska dricka 4 liter/dag är bara dumt och kan rent av vara farligt. Drick när du är törstig! Detsamma gäller alla dessa fettförbränningspiller som finns där ute. En bra regel här är att gå efter att de piller som faktiskt fungerar (i betydlig grad) är antingen olagliga eller receptbelagda och därför inget att rekommendera.


   


  Kontrollering:


  När det kommer till vägningen, väg dig alltid under samma förutsättningar. Förslagsvis det första du gör på morgonen efter ett toalettbesök 1 gång/vecka (det räcker, fler gånger ger sällan en korrekt indikation på hur det går utan stressar bara). Det kan dessutom vara lönt att ta några mått med måttband för att finna eventuella skillnader där som på vågen maskeras av t.ex. vätska.


   


  Att "unna" sig kan vara en fälla. Många tar en dag i veckan som de tillåter sig att moffa i sig ALLT. Ta hellre ett eller två mål i veckan då du unnar dig lite mer på tallriken, en pizza eller en efterrätt. Inte pizza till lunch, hamburgare till middag, kebab till kvällsmat, glass därimellan och en chipspåse till filmen på kvällen. Men min poäng är att 5 dagars strikt kosthållning kan förstöras genom helgens svullande.


   


  Men faktum är att följer du bara grundregeln och har tålamod kommer du gå ned i vikt. Gör du inte det (och inte har fuskat på något sätt och verkligen har haft tålamod) kan det vara dags att besöka en läkare.


   


  Utöver ovanstående önskar jag bara lycka till!


  mvh

  (OBS! Har jag missat något, vill ni ha källa/länk till vidare läsning  eller om ni vill att jag ska ta upp något annat så skicka PM så ska jag se vad jag kan göra.) 


  ----------------------------- 


  Abstract


  Several epidemiological studies have observed an inverse relationship between people’s habitual frequency of eating and body weight, leading to the suggestion that a ‘nibbling’ meal pattern may help in the avoidance of obesity. A review of all pertinent studies shows that, although many fail to find any significant relationship, the relationship is consistently inverse in those that do observe a relationship.


   


  However, this finding is highly vulnerable to the probable confounding effects of post hoc changes in dietary patterns as a consequence of weight gain and to dietary under-reporting which undoubtedly invalidates some of the studies


   


  We conclude that the epidemiological evidence is at best very weak, and almost certainly represents an artefact. A detailed review of the possible mechanistic explanations for a metabolic advantage of nibbling meal patterns failed to reveal significant benefits in respect of energy expenditure.


   


   


  Although some short-term studies suggest that the thermic effect of feeding is higher when an isoenergetic test load is divided into multiple small meals, other studies refute this, and most are neutral. More importantly, studies using whole-body calorimetry and doubly-labelled water to assess total 24 h energy expenditure find no difference between nibbling and gorging. Finally, with the exception of a single study, there is no evidence that weight loss on hypoenergetic regimens is altered by meal frequency. We conclude that any effects of meal pattern on the regulation of body weight are likely to be mediated through effects on the food intake side of the energy balance equation.


  -----------------------------


  Bellisle F et. al. Meal frequency and energy balance. Br J Nutr. (1997) 77 (Suppl 1):S57-70. 


  TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2011-05-21 21:09
  Jag har fått förfrågningar om att hjälpa personer med sin viktnedgång och tackar ödmjukas för förtroendet för denna uppgift. Dock känner jag att jag för tillfället inte har tid för detta och dessutom inte riktigt kan ta på mig denna uppgift med helt gott samvete. Jag har istället sagt att det är helt okej att skriva i denna tråden (eller skapa en egen tråd om man så vill) så ska jag svara om jag har någon hjälp eller några tips att erbjuda. Dessutom kommer då andra också att kunna bidra, jag vet att det finns många kunniga här, och flera vägar till samma mål kommer troligen att erbjudas (och kanske även intressanta och givande diskussioner).
Svar på tråden Varför DU inte går ner i vikt!
 • Sön 27 nov 2011 23:39
  Likaskeptisksomförr skrev 2011-11-27 23:32:02 följande:
  Du behöver inte tacka, det är fortfarande du som gör/behöver göra jobbet och det är bara trevligt om jag kan hjälpa till! 

  1,5 kg/ 14 dag är ändå helt okej. Så vi får vara nöjda med det, helt klart! 

  Det viktiga är ändå att må så bra man kan, så det är bra känner efter gällande vad som fungerar för din del. 

  Jag förstå vad du menar. Nackdelen blir dock att du när du är som hungrigast/är nere rent allmänt/tröttast kan tappa all motivation. Men även här gör du givetvis som det passar dig. Jag hade personligen aldrig kunnat väga mig varje dag, eftersom det snarare hämmat mina tankar. Dessutom om du väger dig mer sällan, blir summan större när du väl väger dig (förhoppningsvis) och 1,5 kg är kanske roligare än 0,2 kg i snitt varje dag. Men som sagt, kör på det som passar dig. Använder du ett måttband ska du mäta dig på fler ställen än just midjan. Detta beror på att du då ser förändringen över kroppen, speciellt om t.ex. vågen skulle visa samma vikt. Låt säga att du står på samma vikt som veckan innan, men måtten kring överarmarna och låren minskat med 0,5 cm. Då har du en bekräftelse på att det händer saker och att det sannolikt handlar om en vätskeansamling som vid fortsatt diet kommer att släppa. Detta leder till att man mentalt håller modet uppe. 

  Då sak det förvisso inte spela så stor roll, men sedan finns de andra faktorer (andra fördoämnen) som temporärt kan göra skillnad. 

  Jag tycker att det låter helt vettigt. Jag tycker (personligen) inte att träningen ska vara annat än i syfte att just vara träning dvs. inget att ta till för viktminskning. Kosten är mycket viktigare där. Frågan är dock om du inte ska försöka få in lite mer högintensivträning än promenader. Crosstrainer, cykel osv? Helt enkelt för att få upp pulsen lite. Promenaderna kan (bör) du givetvis ha kvar. Det som är positivt med träning är att många känner sig mer motiverade till en bättre kost. Det känns för många i allmänhet lite motigt att äta en pizza när man kämpat 30 min (eller så) på löparbandet. En god vana föder en annan god vana så att säga. Hur ofta tycker jag att du ska värdera själv. Jag förstår att det med små barn kan vara svårt att hinna iväg till gymmet. Men försök att skruva upp intensiteten lite på passen, är nog min rekommendation. 
  Ja, jag kanske ska ta mått på lite fler ställen, det kan kanske bli en tröst ibland :)

  Det är inte så att jag "promenerar lite" på det där jäkla bandet :) jag kör 5 min uppvärmning och sen 45 min där jag kontrollerar pulsen var 5 min, jag varierar mellan att ha lutning och lite lugnare tempo eller mindre lutning och snabbare hastighet och håller ständigt min puls mellan 135-160 så det är vid flera tillfällen ganska nära min (inte personligt utprovade men schablon framräknade) maxpuls. Jag väger för mycket och är i för dålig form för att klara längre pass på en crosstrainer, jag körde ett tag på den bara för att prova, efter ett bandpass och jag trodde uppritkigt jag skulle dö :)
 • Likask­eptisk­somför­r
  Mån 28 nov 2011 00:47
  Jordgubbssmak skrev 2011-11-27 23:39:07 följande:
  Ja, jag kanske ska ta mått på lite fler ställen, det kan kanske bli en tröst ibland :)

  Det är inte så att jag "promenerar lite" på det där jäkla bandet :) jag kör 5 min uppvärmning och sen 45 min där jag kontrollerar pulsen var 5 min, jag varierar mellan att ha lutning och lite lugnare tempo eller mindre lutning och snabbare hastighet och håller ständigt min puls mellan 135-160 så det är vid flera tillfällen ganska nära min (inte personligt utprovade men schablon framräknade) maxpuls. Jag väger för mycket och är i för dålig form för att klara längre pass på en crosstrainer, jag körde ett tag på den bara för att prova, efter ett bandpass och jag trodde uppritkigt jag skulle dö :)
  Ex. Överarm, bröst, midja, höfter, lår och vader så har du tillräckligt. Mät dig efter toalettbesök och innan frukost, dvs. det första du gör på morgonen (dock inte oftare än 1 ggr/ vecka). 

  Nu trodde jag inte att det handlade om någon söndagspromenad heller;). Men testa att köra så mycket som du orkar på en crosstrainer och när du inte orkar mer går du över till bandet och kör en omgång till där. Du får både lite variation och kommer dessutom motiveras utav förbättringen på crosstrainern. 
 • Mån 28 nov 2011 13:01

  Nu när du prata om mätning som kom jag ihåg att jag i våras när jag trodde jag nått högsta vikt ever, 117 kg. (vilket sedan visade sig att det inte var utan att jag lyckades lägga på lite till över sommaren...) så mätte jag mig. Har letat nu som bara den här och hittade pappret! Så mätte allt igen och nog var det stor skillnad på många mått! :) Ska hålla reda på det där pappret nu och mäta ibland.

  Super bra att du peppa mig med träningen idag så frångick jag mitt vanliga pass och tänkte på dig, jag började på crosstrainern, fy f*n!! Efter två minuter kändes rumpan och benen som bly, efter 4 så trodde jag mitt hjärta skulle sprängas, brevid mig började en gubbe i 70 års åldern träna på högre nivå än mig..usch usch usch!!
  Jag pressa till 5 min sen gick jag av, körde 25 min cykel och 25 min löpband och sen,...avsluta jag med 10min crosstrainer till!! =) Jag är jättenöjd nu och helt stel i rumpan!

 • Likask­eptisk­somför­r
  Mån 28 nov 2011 13:46
  Jordgubbssmak skrev 2011-11-28 13:01:03 följande:
  Nu när du prata om mätning som kom jag ihåg att jag i våras när jag trodde jag nått högsta vikt ever, 117 kg. (vilket sedan visade sig att det inte var utan att jag lyckades lägga på lite till över sommaren...) så mätte jag mig. Har letat nu som bara den här och hittade pappret! Så mätte allt igen och nog var det stor skillnad på många mått! :) Ska hålla reda på det där pappret nu och mäta ibland.

  Super bra att du peppa mig med träningen idag så frångick jag mitt vanliga pass och tänkte på dig, jag började på crosstrainern, fy f*n!! Efter två minuter kändes rumpan och benen som bly, efter 4 så trodde jag mitt hjärta skulle sprängas, brevid mig började en gubbe i 70 års åldern träna på högre nivå än mig..usch usch usch!!
  Jag pressa till 5 min sen gick jag av, körde 25 min cykel och 25 min löpband och sen,...avsluta jag med 10min crosstrainer till!! =) Jag är jättenöjd nu och helt stel i rumpan!
  Kul! Det måste kännas väldigt motiverande om inte annat! 

  Bra jobbat! Mycket handlar om att du är ovan och att du inte riktigt hittat metoden för att pressa dig själv, det kommer efterhand. Som du ser orkar man också mer än man tror, även om man känner sig spyfärdig. Den känslan man har efter ett bra pass är väldigt värdefull, både sett till viktnedgång men också för att upprätthålla träningen i syfte för välbefinnande. Riktigt bra jobbat!
 • Tis 29 nov 2011 08:35

  Håller på och skriva ner vad jag äter nu och ska INTE ge upp, du får gärna kika nästa måndag om du vill?

 • Likask­eptisk­somför­r
  Tis 29 nov 2011 10:52
  Peecock skrev 2011-11-29 08:35:41 följande:
  Håller på och skriva ner vad jag äter nu och ska INTE ge upp, du får gärna kika nästa måndag om du vill?
  Absolut! Några frågor; 

  -Räknar du kcalintag?
  -Skriver du upp allting direkt när du äter det?

   
 • Tis 29 nov 2011 14:40

  Jag räknar inte kalorierna. Bara vad och hur mycket / vikt 

  Lilla boken ligger i köket och jag skriver upp direkt när jag ätit. 

 • Likask­eptisk­somför­r
  Tis 29 nov 2011 14:51
  Peecock skrev 2011-11-29 14:40:16 följande:
  Jag räknar inte kalorierna. Bara vad och hur mycket / vikt 

  Lilla boken ligger i köket och jag skriver upp direkt när jag ätit. 
  Du räknar andelen gram av varje livsmedel du använder menar du? Vill du räkna kcalintag? 

  Okej, det är bra!  
 • Tis 29 nov 2011 20:34

  Jag har räknat / livsmedel ja. Förutom frukten kom jag på nu... Där har jag bara räknat st. Det är verkligen en ögon öppnare att skriva upp allt. Insåg inte hur mycket frukt jag trycker i mig.

 • Lör 3 dec 2011 08:37

  Hej..? Jag igen...:/
  Nu är jag lite nere och undrar över en ny sak. Kan det vara så att det anta kalorier jag räknat fram att jag ska äta för att gå ner ett kg i veckan inte stämmer? Jag ska vad jag förstår äta 1512 kcal om dagen, det gör jag nästan aldrig, utan snittar på runt 1000. De dagar jag ligger på runt 900 så står jag stilla eller går ner något gr de dagar jag ätit det jag "får" så går jag upp 0,5-1 kg! Förra veckan vägde jag 106,2 (lördagen 26) denna veckan har jag pendlat upp o ner mellan 105,9 (tosrdagen) till 106,9 (idag)

  Jag VET att jag skrivit upp allt och räknat, jag har ätit 1440 kcal en dag och i går åt jag 16 för mycket! Alla andra dagar har legat runt 900-1000. Ska jag verkligen behöva g¨å upp ett kg om jag ätit så mycket som jag "ska"?
  Kan det vara fel antal kcal som räknats fram för viktminskning?

  F*n vad segt det är att försaka och anstränga sig hela veckan och sen ha gått upp eller stå stilla :(

  Ska till läkaren i ett annat ärende på måndag, funderar på att höra om viktminksningshjälp som t.ex Xenical, operation vill jag helst undvika.

Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...