• Äldre 25 May 15:49
    16702 visningar
    39 svar
    39
    16702

    Att förnya sitt svenska pass vid dubbelt medborgarskap (UK)

    Jag är amerikansk och svensk medborgare.  Jag har inte förnyat mitt pass i Sverige, men väl här i USA.  Jag behövde bara ta en kopia på mitt papper om när jag blev amerikansk medborgare (2003) och det var ju efter att Sverige tillät dubbla medborgarskap.

    Jag tror att de kan ha haft fel på polisstationen.  Var det en väldigt liten polisstation?  Jag skulle försöka igen och då med en större polisstation där man är van vid att utlandsbosatta ansöker om pass.  Det är inte första gången som jag har hört om svenskar som haft strul med passansökan i Sverige.  En väninna till mig fick veta på en polisstation i Värmland att hon borde kontakta svenska ambassaden i Stockholm Flört för hjälp!

  • Äldre 25 May 18:53
    #5

    Hur har det gått?  För oss som även är amerikanska medborgare gäller "Om amerikanskt medborgarskap förvärvats före den 1 juli 2001 krävs bevis från Migrationsverket att det svenska medborgarskapet återvunnits."  Det låter mer logiskt, tycker jag.

  • Äldre 26 May 15:47
    #13
    MamaPapa skrev 2011-05-26 01:14:23 följande:
    Nu var jag på svenska konsulatet och som tur är verkar det ha räckt med personbevis, körkort och gamla utgångna svenska passen. Får se om vi försöker förnya dem i Sverige i augusti igen. Det var på en stor polisstation - Södertälje- så där borde de vara vana vid dubbla medborgarskap. Tycker det borde räcka med certifikatet som visar vi fick det brittiska 2007.... Ska kanske försöka mig på att skriva till Home Office.... men inte har jag lust att betala 75 pund!
    Mysko att de inte har bättre koll i Södertälje.  Eftersom man får ha två medborgarskap så borde det ju räcka att visa upp att man blev medborgare efter den 1 juli 2001.  Prova med en annan polisstation eller så kan du kanske ansöka på ambassaden i London?
  • Äldre 26 May 15:49
    #14
    Protea skrev 2011-05-26 10:57:38 följande:
    Precis, darfor gor jag det alltid i Sverige nar vi ar dar pa semester!
    Jo, om det funkar i Sverige så blir det ju mycket billigare.  Har du haft några problem med att förnya passet i Sverige?  Jag känner tyvärr flera utlandsbosatta om haft en massa strul när de velat förnya pass åt sig själva och sina barn i Sverige.  I en del fall har de inte fått något pass alls.  Rynkar på näsan
  • Äldre 26 May 15:50
    #15
    Lilli77 skrev 2011-05-26 14:31:59 följande:
    Jag ar i Sodertalje i vintras och ville fornya mitt pass. Har bott utomlands i 11 ar men har ingen annan nationalitet. De sa samma sak till mig och vagrade fornya mitt pass. De ville ha papper fran alla lander jag bott i... Fick lite panik och ringde ambassade som sa att jag alltid kan fixa pass hos dem och att inga papper behovs.

    Min pappa pratade tom med chefen for polisstationen som vidholl att de verkligen behover alla dessa papper... Sa jag ringde till Solna. Berattade att jag bor utomlands och ville fornya mitt pass, fragade vad de behovde. Bara mitt pass svarade dom sa jag akte dit istallet och det loste sig. Sa prova Solna eller City nasta gang!
    Det låter ju som om Södertälje är ett ställe att undvika!
  • Äldre 27 May 06:15
    #19
    Protea skrev 2011-05-26 17:20:37 följande:
    Jag sokte nytt pass i lilla Katerineholm, jag har bott utomlands sedan 1993 och hade med mig det dar 'certficate of non acquisicion of british citizenship' plus alla andra papper ifyllda. hade aven med mig ett utdrag fran polisens hemsida vad man behover ha med sig om det skulle bli nagra problem. Det var hur enkelt som hellst, tog 10 minuter och sedan kunde jag valja att hamta passet hos dom eller pa ambassaden i London.

    Jag brukar alltid gora sa, att jag tar med mig en utskrift av hemsidan sa de inte kan saga nagot annat!
    Vad är det för utdrag som du hittat på polisens hemsida?  Jag hittar bara detta som ju inte är till mycket hjälp. 

    " Ansökan av svensk medborgare som är bosatt utomlands

    Uppgifterna i de register Polisen kontrollerar vid ansökan är begränsade. För de personer som är avregistrerade från folkbokföringen i Sverige gallras uppgifterna efter en viss tid. Därför rekommenderas du att kontakta passexpeditionen i förväg för att få besked om vilka handlingar du ska ta med dig. Viss information finns även på webbplatsen www.swedenabroad.se."


     


    http://www.polisen.se/sv/Service/Pass-och-id-kort/Fakta-om-pass-och-nationellt-id-kort/


  • Äldre 27 May 15:52
    #21
    Protea skrev 2011-05-27 09:27:25 följande:
    Jag hade med mig informationene fran ambassaden i londons hemsida da det ar dar jag bor och har verkar det viktiga vara det dar intyget att jag inte blivit britt. Jag hade aven giltigt svenskt pass, personbevis fran skatteverket. Jag trodde i min enfald att det alltid var sa enkelt att soka pass! Det enda de var intresserade av i Katrineholm var att jag hade intyget att jag inte var Britt. Plus att jag gift mig i Sverige och det var anmalt till skatteverket och det var ju darfor jag ville ha nytt pass.
    Det är synd att vi inte alla är nära Katrineholm när vi är i Sverige och kan fixa pass där.  Flört  Polisstationerna borde få information om vad som behövs när utlandssvenskar söker pass i Sverige.  Det borde vara samma överallt och inte enklare att ansöka i Katrineholm och Solna än i Södertälje.  Det här att man ska kontakta den enskilda passexpeditionen i förväg för att få veta vilka handlingar man behöver låter mycket konstigt, tycker jag.
  • Äldre 28 May 16:11
    #23
    Protea skrev 2011-05-28 10:38:14 följande:
    Ja det ar inte ofta man hor att man har tur som bor nara Katrineholm!!!

    Jag haller fullstandigt med, jag mejlade nagon pa polisens informationsavdelning och fragade innan och fick da samma svar som pa hemsidan till ambassaden sa jag hade nog det mejlet med mig ocksa men det var inte fran Katrineholms polisstation for jag visste inte om jag skulle soka dar eller i Eskilstuna innan jag akte till Sverige!

    Det kanske kan funka om man mejlar med polisen innan och far bekraftat vad man ska ha med sig (inte pa polisstationen utan deras centrala information) och sa tar man med sig detta mejl.
    Jo, det kan nog funka.  Tack för tipset!
  • Äldre 23 Jul 07:56
    #25
    heter skrev 2011-07-23 00:48:58 följande:
    Hur kan de neka en svensk medborgare att få ett nytt pass? Jag fattar det inte men har nu hört om flera stycken som det hänt. Visserligen amerikanska medborgare men i alla fall. Om man har ett svenskt pass och befinner sig i Sverige så borde man väl bara kunna kliva in på en polisstation och få ett nytt pass eller är det inte så enkelt för att man har dubbla medborgarskap? Hur vet polisen ens att man har det om man bara går in med det svenska och inte låtsas om det andra passet?
    Man kan ju se i registret att personen inte längre bor i Sverige och då kommer det frågor om man blev medborgare i sitt "nya" land innan det var tillåtet för svenskar att ha dubbla medborgarskap.
  • Äldre 23 Jul 16:26
    #27
    heter skrev 2011-07-23 14:41:52 följande:
    Aha. Men det gäller inte om man fortfarande är skriven i Sverige också eftersom att det säkert syns i deras register att man är skriven där?
    Om man planerar att bo utomlands i längre än ett år så ska man skriva ut sig.

    www.skatteverket.se/privat/folkbokforing/flytta/flyttatillfransverige/flyttautomlands.4.18e1b10334ebe8bc80001591.html
  • Äldre 24 Jul 04:58
    #29
    heter skrev 2011-07-23 17:07:05 följande:
    Fast man får inte skriva ut sig om man är i Sverige mer än 52 eller om det var 54 dagar om året. Men skitsamma för den stora frågan är om man får ett nytt pass som en "vanlig" svensk fast man har dubbla medborgarskap och är skriven i Sverige?
    Man har rätt att ha dubbla medborgarskap så man borde helt klart få ett nytt svenskt pass utan problem, men det verkar vara en del som har problem med att förnya sina svenska pass ändå.
Svar på tråden Att förnya sitt svenska pass vid dubbelt medborgarskap (UK)