• Äldre 24 May 22:46
    16746 visningar
    39 svar
    39
    16746

    Att förnya sitt svenska pass vid dubbelt medborgarskap (UK)

    Blir lite långt.....

    Vi är bosatta i UK sedan snart 11 år och skaffade brittiskt medborgarskap för dryga 3 år sedan (av olika anledningar, bla att kunna rösta, för att vår son var född här och aldrig bott i Sverige m.m). Man får ju sedan 2001 ha dubbla medborgarskap och vi skaffade också brittiska pass.

    För något år sedan gick våra svenska pass ut. Samtidigt så ändrade ambassaden reglerna så man inte längre kunde förnya på konsulaten utan måste åka ner till London, dels för att ansöka och dels för att hämta ut. Så det kändes lite bökigt eftersom vi hade haft relativt nära till konsulatet i Manchester.

    Hursomhelst, vi tågade därför in på den lokala polisstationen som utfärdar pass när vi var på semesterbesök i Sverige. Hade personbevis och pass och formulär för sonen ifyllt. Men sedan visade det sig när vi var framme vid disken att nej, det räckte inte - vi var tvungna att ha något brev från Home Office som säger att vi inte avsagt oss vårt svenska medborgarskap när vi blev brittiska medborgare.

    Men hur får man ett sånt? Jag menar, det var ju efter 2001 vi blev medborgare och det visar ju vårt certifikat vi fick när vi blev medborgare. Räcker inte det?

    Någon annan med dubbla medborgarskap som förnyat sitt svenska pass hemma i Sverige? Vad behövde ni för papper?

    Det vart så krångligt att vi struntade i det. Så nu har vi bara brittiska pass och det har funkat alldeles utmärkt eftersom det är EU pass också. Ända tills vi nu ska registrera vår nyfödda - konsulatet var lite tveksamma till hur det skulle gå då vi inte har svenska pass.... Men vi har tagit personbevis som styrker det svenska medborgarskapet och har svenska körkort som ID handling, så håller tummarna det räcker imorgon.... 

  • Svar på tråden Att förnya sitt svenska pass vid dubbelt medborgarskap (UK)
  • Äldre 26 May 01:14
    #6

    Nu var jag på svenska konsulatet och som tur är verkar det ha räckt med personbevis, körkort och gamla utgångna svenska passen. Får se om vi försöker förnya dem i Sverige i augusti igen. Det var på en stor polisstation - Södertälje- så där borde de vara vana vid dubbla medborgarskap. Tycker det borde räcka med certifikatet som visar vi fick det brittiska 2007.... Ska kanske försöka mig på att skriva till Home Office.... men inte har jag lust att betala 75 pund!

  • Äldre 26 May 18:12
    #18
    Lilli77 skrev 2011-05-26 14:31:59 följande:
    Min pappa pratade tom med chefen for polisstationen som vidholl att de verkligen behover alla dessa papper... Sa jag ringde till Solna. Berattade att jag bor utomlands och ville fornya mitt pass, fragade vad de behovde. Bara mitt pass svarade dom sa jag akte dit istallet och det loste sig. Sa prova Solna eller City nasta gang!
    Protea skrev 2011-05-26 17:20:37 följande:
    Jag brukar alltid gora sa, att jag tar med mig en utskrift av hemsidan sa de inte kan saga nagot annat!
    Jättebra tips!! Tackar!

    Ja, Södertälje verkar ju inte vara nåt att hänga i granen direkt ....  
  • Äldre 31 Jul 10:07
    #37
    Ragnar skrev 2011-07-31 00:32:27 följande:

    Mitt problem verkar vara att jag inte kan få något personbevis eller liknande från Island. Här finns det bara födelsebevis inte personbevis och eftersom jag är född i Sverige kan jag inte få ett födelsebevis härifrån. Jag kan få ett boendebevis på att jag är skriven på en adress på Island men där framkommer inte om jag är svensk eller islänsk medborgare.
    Skulle jag inte lyckas få ett pass i Sverige får jag i västa fall ordnat ett genom ambassaden när jag kommer hem igen (även om det kostar nästan en halv månadslön) eller ansöker om islänskt medborgarskap vilket inte bör ta mer än 3 månader att få och hoppar över det där med ett svensk pass helt och hållet..


    När vi skulle söka samordningsnummer till vår son som är född i UK så behövde vi ett personbevis för att bevisa att vi som föräldrar var svenska medborgare. Våra svenska pass hade gått ut och vi hade bara brittiska. Så vi beställde ett personbevis från skattemyndigheten - det finns olika typer av personbevis. Det vi beställde hade syfte "anställning" och där står det att man är svensk medborgare även om man är skriven utomlands. Vi tog det plus de utgångna passen med till ambassaden och så fick vi samordningsnummer till sonen.

    På så sätt borde du få fram bevis på att du är svensk medborgare. Sedan har de på passexpeditionen ju den här  "irriterande ovanan" att vilja se att man inte är, eller är, medborgare i landet man bor i men också att man inte avsagt sig sitt svenska medborgarskap. Jag fattar fortfarande inte vitsen med det eftersom Sverige tillåter dubbelt medborgarskap ändå. Visst borde det gå att få fram ett sådant - men här i UK kostar det typ 75 pund som någon skrev ovan.

    Precis som du säger så är det superkrångligt och dyrt att skaffa svenska pass om man bor utomlands. Därför har vi bara våra brittiska pass nu - så mycket enklare.

     
Svar på tråden Att förnya sitt svenska pass vid dubbelt medborgarskap (UK)