• Protea

    Att förnya sitt svenska pass vid dubbelt medborgarskap (UK)

    Ja jag var tvungen att fixa ett intyg om 'non aquisition of british citizenship' nar jag sokte nytt pass senast (Kostade ca £75 for en stampel!) men jag ar ju bara svensk och som du sa sa far ni ju ha dubbelt medborgarskap.... Later valdigt knepigt. Finns det inte nagon 'help line' dar du kan fa hjalp?

    Jag soker alltid nytt pass i Sverige nu - kostar 400 sek dar och ca 1400 sek om man soker pa ambassaden. Nar jag fick sonen var vi ju dock tvungna att soka pa ambassaden i London da han bara ar svensk medborgare och inte kunde ta med honom hem till Sverige utan pass!

  • Protea

    Jag undrar om de kan ha ratt pa polisstationen.....inte bryr sig UK om om du har avsagt dig ditt svenska medborgarskap? Det ar val Sverige som ska veta det? Eller tanker jag helt fel nu?

  • Protea

    £75 per certifikat, nar jag sokte nytt pass forra sommaren sa hittade jag ratt dokument pa natet, skrev ut och fyllde i sjalv allt som behovdes, skickade ivag det och de satte endast en stampel och signatur och skickade tillbaka det och tog £75! Detta vart 5e ar!!

  • Protea
    YokohamaNr2 skrev 2011-05-26 10:53:18 följande:
    Ja löjligt dyrt för ett papper, jag är glad att jag var lite seg med att skriva ur mig från Sverige så att jag inte behöver det, passet är dyrt nog att förnya genom ambassaden
    Precis, darfor gor jag det alltid i Sverige nar vi ar dar pa semester!
  • Protea
    evaoregon skrev 2011-05-26 15:49:13 följande:
    Jo, om det funkar i Sverige så blir det ju mycket billigare.  Har du haft några problem med att förnya passet i Sverige?  Jag känner tyvärr flera utlandsbosatta om haft en massa strul när de velat förnya pass åt sig själva och sina barn i Sverige.  I en del fall har de inte fått något pass alls.  Rynkar på näsan
    Jag sokte nytt pass i lilla Katerineholm, jag har bott utomlands sedan 1993 och hade med mig det dar 'certficate of non acquisicion of british citizenship' plus alla andra papper ifyllda. hade aven med mig ett utdrag fran polisens hemsida vad man behover ha med sig om det skulle bli nagra problem. Det var hur enkelt som hellst, tog 10 minuter och sedan kunde jag valja att hamta passet hos dom eller pa ambassaden i London.

    Jag brukar alltid gora sa, att jag tar med mig en utskrift av hemsidan sa de inte kan saga nagot annat!
  • Protea
    Protea skrev 2011-05-26 17:20:37 följande:
    Jag sokte nytt pass i lilla Katerineholm, jag har bott utomlands sedan 1993 och hade med mig det dar 'certficate of non acquisicion of british citizenship' plus alla andra papper ifyllda. hade aven med mig ett utdrag fran polisens hemsida vad man behover ha med sig om det skulle bli nagra problem. Det var hur enkelt som hellst, tog 10 minuter och sedan kunde jag valja att hamta passet hos dom eller pa ambassaden i London.

    Jag brukar alltid gora sa, att jag tar med mig en utskrift av hemsidan sa de inte kan saga nagot annat!
    Jag hade med mig informationene fran ambassaden i londons hemsida da det ar dar jag bor och har verkar det viktiga vara det dar intyget att jag inte blivit britt. Jag hade aven giltigt svenskt pass, personbevis fran skatteverket. Jag trodde i min enfald att det alltid var sa enkelt att soka pass! Det enda de var intresserade av i Katrineholm var att jag hade intyget att jag inte var Britt. Plus att jag gift mig i Sverige och det var anmalt till skatteverket och det var ju darfor jag ville ha nytt pass.
  • Protea
    evaoregon skrev 2011-05-27 15:52:02 följande:
    Det är synd att vi inte alla är nära Katrineholm när vi är i Sverige och kan fixa pass där.  Flört  Polisstationerna borde få information om vad som behövs när utlandssvenskar söker pass i Sverige.  Det borde vara samma överallt och inte enklare att ansöka i Katrineholm och Solna än i Södertälje.  Det här att man ska kontakta den enskilda passexpeditionen i förväg för att få veta vilka handlingar man behöver låter mycket konstigt, tycker jag.
    Ja det ar inte ofta man hor att man har tur som bor nara Katrineholm!!!

    Jag haller fullstandigt med, jag mejlade nagon pa polisens informationsavdelning och fragade innan och fick da samma svar som pa hemsidan till ambassaden sa jag hade nog det mejlet med mig ocksa men det var inte fran Katrineholms polisstation for jag visste inte om jag skulle soka dar eller i Eskilstuna innan jag akte till Sverige!

    Det kanske kan funka om man mejlar med polisen innan och far bekraftat vad man ska ha med sig (inte pa polisstationen utan deras centrala information) och sa tar man med sig detta mejl.
  • Protea
    Ragnar skrev 2011-07-27 01:28:20 följande:
    Någon som varit bosatt i ett annat nordiskt land och haft problem med att förnya sitt pass i Sverige? Jag bor nämligen på Island och hade tänkt skaffa ett nytt pass när jag är i Sverige i Augusti eftersom det är så förskräckligt dyrt att göra det genom ambassaden.
    Trodde att det inte var mer än att ta med ett personbevis, mitt islänska körkort som legitiomation då det gäller inom hela EU (trots att Island inte är med i Eu), mitt gamla pass (som gick ut nu i Juni)  och gå in på en passexpedition och be om ett nytt pass. Är det något mer som kanske kan behövas?
    For att vara pa sakra sidan mejla polisen och fraga vad som behovs, skriv sedan ut mejlet och ta med dig om de skulle borja strula. Hur reser du forresten hem utan pass?
  • Protea
    Ragnar skrev 2011-07-30 00:45:10 följande:
    Man behöver inget pass för att resa inom norden och mitt körkort räcker som legitimation för flygbolaget om jag bara ska flyga inom norden.

    Annars har jag nu ägnat två dagar åt att försöka få tag i ett personbevis eller annat där det kommer fram att jag är svensk medborgare och det går inte att få på Island. Inte ens svenska ambassaden i Reykjavik kan ordna det och även de tyckte det var väldigt märkligt att få ett bevis på att man är svensk medborgare från ett annat land. Så jag får hoppas på att ett svenskt personbevis räcker. Det står förvisso på mitt islänska körkort att jag är svensk medborgare. Någon svensk legitimation har jag inte haft på många år, mer än passet. Men det skulle tydligen räcka med att ta med en förälder eller syskon till passexpeditionen som kan intyga att det är jag.
    Funderar starkt på att ansöka om islänskt medborgarskap i höst. Det är alltid problem varje gång jag måste ha något med svenska myndigheter att göra. Här är allt så mycket enklare trots att jag inte ens är islänsk medborgare.
    Aha, jag visste inte att kortkort fungerade.

    Att man ska behova id kort har jag aldrig hort. Jag bor i England och jag tar med mig gamla passet, bersonbevis fran Sverige (dar star ju min address) och sa ett dokument fran England dar det star att jag inte blivit brittisk medborgare.

    Jag skulle hur som hellst mejla polisen, titta pa deras hemsida angaende pass for att hitta ratt aadress, och fraga vad som kravs. Sen at du med detta mejl om det nu skulle bli nagot strul.

    Jag har aldrig haft problem men vissa i den har traden har haft onodigt strul.
Svar på tråden Att förnya sitt svenska pass vid dubbelt medborgarskap (UK)