• Äldre 26 May 15:17
    154774 visningar
    1460 svar
    1460
    154774

    Baby led weaning

    Hej, undrar om det finns några som kör med BLW här?

    Dottern blir 6 månader snart och jag hade då tänkt börja med smakportioner. Än så länge har hon bara ammats. Är nyfiken på BLW-metoden och vill gärna köra på det (trots att jag är säker på att omigivningen kommer tjata och stressa om att hon inte äter tillräckligt osv...suck!). Tänker att det allra bästa ju ändå måste vara att få utvecklas i sin naturliga takt, utan trugande och matande... i alla fall så länge hon växer och mår bra! Skrattande

    Vet att man kan ge typ grönsaker osv i bitar, men hur stora bitar? De måste ju vara greppvänliga, men ändå är jag rädd att hon ska sätta i halsen. Hur gör ni?
    Tips på bra grejer att börja med?

  • Svar på tråden Baby led weaning
  • Äldre 1 Jun 20:44
    #11

    åh vad kul att det finns fler!
    Min batting har fått bitar potatis, sötpotatis och palsternacka att äta själv. Det är ju lite läskigt. Men vi provade med mos först, det totalratades. Bitarna jobbar han med, är superintresserad och försöker och försöker. Roligast är vattenflaskan.
    Han får ju inte i sig så mycket, men jag hoppas att han snart ska hajja grejen. Tänkte ge han lite banan imorn så får vi se hur det går, att suga på äpple är ju verkligen en hit, men med banan så borde det ju tom komma ner lite i magen?

    Min första blev gödd på traditionellt vis, men han satt också som en liten fågelunge. Vi får se, skriv alla tips ni har, jag är taggad!

  • lolo21
    Äldre 1 Jun 20:49
    #12

    Stor tass! Min Lova är snart 5 mån och efter 6 mån blir det BLW!

  • Rosa30
    Äldre 1 Jun 20:58
    #13

    Mitt första barn fick en del mat som hon kunde hålla själv, mest för att hon var så nyfiken och tyckte det var så roligt. Då visste jag inget om BLW, och det blev ju mycket puré också. Nu med andra barnet så har jag tänkt köra mer med saker hon kan hålla själv, men det blir puré också, om man kör alltför strikt kan det nog gå lite för långsamt....bra saker att äta själv:
    päron
    melon
    banan
    kiwi (finns de som är jätteallergiska, så ge väldigt lite första gångerna)
    mango
    mjukt kokta rotfrukter i stavar
    majskrokar (inte så mycket näring direkt, men kul att mumsa på)
    Sen när de blir lite äldre: brödbitar, helst lite segare bröd som inte smular

  • Äldre 1 Jun 21:08
    #14

    Hade inte hört talas om BLW förrän för några månader sedan. Dottern är 1,5 år nu och vi  började försöka med smakportioner när hon var 5 månader, men oftast gick det bara i ett par skedar sen vägrade hon, efter någon månad märkte vi att hon ville äta själv och sedan dess har hon i princip vägrat bli matad och bara ätit själv.
    Hon har alltid ätit ganska dåligt, men med tanke på att det verkligen inte går att mata henne så har jag aldrig ens tänkt på något annat. har faktiskt inte heller fått många kommentarer om det, mer än att det måste vara så praktiskt att hon äter själv. Och oftast är det det, ja

    Det mesta som är mjukt tyckte jag funkade. Hon älskade även riktigt mör oxfilé redan från början men det är lite svårare kanske.
    Välkokta grönsaker blir mjuka och bra, broccoli, morötter.
    Även apelsin att sitta och suga på var en favorit
    Majskrokar är bra att suga på, de smälter i munnen och blir inte så mycket kvar av, mer än att det verkar tilltala och vara roligt
    och sen alla tips du fått ovan
    Frukt gillade hon faktiskt inte alls från början utan det tog flera månader innan hon ville ha något av dem, testa och testa igen

  • cruz
    Äldre 1 Jun 21:23
    #15

    Vi körde BLW med minstingen. Det är det bästa vi har gjort! Jag var nojig i början över att han skulle sätta i halsen, men risken att sätta i halsen är inte större än för ett äldre barn. Snarare mindre eftersom spädbarn sitter mer stilla än tex två-åringar (i alla fall var det så med mina barn).

  • cruz
    Äldre 1 Jun 21:27
    #16

    Smörgåsrån har vi också gett. Däremot var vi försiktiga i början med korv och liknande som kan vara salt. Nu som 1.5 åring äter sonen allt, även salt mat som pizza och sushi-ris. Han ska promt ha det som vi äter .

  • Äldre 2 Jun 13:32
    #17

    kom hit:    www.familjeliv.se/Forum-3-20/m57536040.html

    Vi är några där. Vår familj har kört med det hela i snart en månad och gossen fullkomligt älskar det. Man kommer väldigt snabbt på vad och hur man kan anpassa det man själv gör. Här kommer tips:

    minimajs
    majs på kolv skorna i 2-3 cm skivor
    alla rotgrönsaker och grönsaker som man kan koka och rosta i ugnen typ: morot, motatis, paprika, sötpotatis, palsternacka och sånt.
    frukter beskriva ovan (lämnar lite skal ibland så det är lättare att hålla)
    äppelbitar (kokta eller i ugnen så de är lite mjukare
    plommon och pärsikor som man delar och tar bort kärnan.
    bröd med dipper eller mosad avokado, kikärtsdipp, leverpastej, mjukost.
    oststavar

    Rätter att anpassa:
    lax i ugnen
    kycklingklubbor i ugnen
    stora pastagrejer
    köttfärsbiffar (fast i vänligare greppformat)
    taccos med tortilla
    omelett
    ungspannkaka
    blodpudding
    wokade frönsaker och nudlar
    klibbigt ris

    Jag var lite rädd för det här med att sätta i halsen innan jag började men det är så coolt att se hur de stora bitarna kommer ut och bara små korn på tungan sväljs ner.

  • Äldre 2 Jun 13:33
    #18

    eller så hänger jag här ;)

  • 1969
    Äldre 2 Jun 13:52
    #19

    Har kört BLW med lillen (och med store men då "ofrivilligt"), grymt lättsamt!

    Enligt boken så är det ingen risk att de sätter i halsen så länge de intar maten själva och sitter upprätt i matsol, inte i babysitter alltså.

    Boken (inte så jättemycket konkret, men bra grundinfo)
    www.bokus.com/bok/9780091923808/baby-led-weaning/

    Forum
    www.babyledweaning.com/forum/viewforum.php

    Något min lille gillade var matiga tjockpannkakor som jag stekte på låg värme i liten panna. Vanlig pannkakssmet på ett ägg med mosade grönsaker och lite bakpulver. Blev liksom fluffiga, skars i avlånga bitar.

    Sen har lille alltid älskat ris, kokar jasminris lite för mycket, mosar något och rullar till bollar, med lite smör på fingrarna så det inte fastnar. Jättegott  

  • Äldre 2 Jun 14:00
    #20

    Ååh blir så glad när jag ser nya inlägg här!
    Ska kolla in den andra sidan med.

    Funderar lite, nu i början är jag ju lite försiktig med tanke på magen. Har fått för mig att ris kan vara lite tufft mot små magar, är det ändå en bra grej att börja med? Är jag kanske lite väl nojig? :P

Svar på tråden Baby led weaning