• Äldre 26 May 15:17
    154828 visningar
    1460 svar
    1460
    154828

    Baby led weaning

    Hej, undrar om det finns några som kör med BLW här?

    Dottern blir 6 månader snart och jag hade då tänkt börja med smakportioner. Än så länge har hon bara ammats. Är nyfiken på BLW-metoden och vill gärna köra på det (trots att jag är säker på att omigivningen kommer tjata och stressa om att hon inte äter tillräckligt osv...suck!). Tänker att det allra bästa ju ändå måste vara att få utvecklas i sin naturliga takt, utan trugande och matande... i alla fall så länge hon växer och mår bra! Skrattande

    Vet att man kan ge typ grönsaker osv i bitar, men hur stora bitar? De måste ju vara greppvänliga, men ändå är jag rädd att hon ska sätta i halsen. Hur gör ni?
    Tips på bra grejer att börja med?

  • Svar på tråden Baby led weaning
  • Äldre 2 Jun 21:29
    #21

    jag prövade idag och det går SUPER
    Han gapar och är väldigt positiv.
    Jag kokade  morötter och broccoli ..
    Vågar dock ännu inte ge så stora bitar
    Han har lite svårt att få tag i dom så jag stoppade in i munnen med jämna mellanrum (fick hjälpa lite ju)
    och det gick så bra!!!    Kokta morötterna delade sig lätt när han satt och sög på dom :)

    ris hade jag inte vågat ge, tänk om de klumpar sig så de fastnar?

  • Äldre 2 Jun 21:33
    #22

    Vad innebär blw?

  • Äldre 2 Jun 21:39
    #23
    Blå damcykel skrev 2011-06-02 21:33:20 följande:
    Vad innebär blw?
    se.babycenter.com/baby/startingsolids/babyledweaning/
  • Äldre 2 Jun 21:41
    #24

    Finns det ett speciellt namn!!??
    Mina barn har nästan ätit allt själva. De är storätare (åtminstone som små) och har suttit med vid bordet sedan de föddes. När de varit mellan 5,5 och 6,5 månad har de börjat sträcka sig efter vår mat och har då fått smaka. HELA frukter och grönsaker tycker jag funkar bättre än bitar (de får inte i halsen lika lätt). Hel kokt potatis, hela äpplen mm mm. när de haft svårt att sönderdela har vi faktiskt hjälpt dem att tugga maten

    Men att introducera maten precis på 6 mån dagen är ju inte att ge mat efter bebisens behov eller önskemål!!??

  • Äldre 2 Jun 21:45
    #25

    Är den enda skillnaden att barnet inte får äts med sked o får det som stavar?? Så gör väl alla mer eller mindre i perioder ?? Är det något annat flummigt budskap eller är "det" hela grejjen??


    Ett barn ska jag ha när jag blir stor med smala ben o mjuka skor....
  • Äldre 2 Jun 21:46
    #26

    Aldrig hört talas om och håller mig även fortsättningsvis till den traditionella purén. Men alltid kul att lära sig nåt nytt.

  • 1969
    Äldre 2 Jun 22:29
    #27
    straw2008 skrev 2011-06-02 21:45:20 följande:
    Är den enda skillnaden att barnet inte får äts med sked o får det som stavar?? Så gör väl alla mer eller mindre i perioder ?? Är det något annat flummigt budskap eller är "det" hela grejjen??
    Näe, finns egentligen inte alls något som säger att det "ska" vara plockmat. Kan lika gärna vara mos och ätas med sked så klart. Det "flummiga" budskapet går i huvudsak ut på att bebisar med fördel kan introduceras för mat utan särskilt mycket hjälp och att de främst bör ha bröstmjölk/ersättning som huvudföda så länge de vill.
    skånegås skrev 2011-06-02 21:41:00 följande:
    Men att introducera maten precis på 6 mån dagen är ju inte att ge mat efter bebisens behov eller önskemål!!??
    Finns inget i BLW-konceptet som säger att man ska börja just vid 6 månader, tvärtom så börjar man när bebisen visar intresse.

    För alla dem som tänker att man egentligen "borde" servera si och så mycket puré vid si och så tider från si och så ålder (påeldat från både barnmatsproducenter och BVC) så kan det faktiskt vara rätt skönt att ha lite stöd i att göra på ett annat sätt. Men visst, jättekul att ironisera över...
  • Äldre 3 Jun 09:15
    #28

    grodan81
    Nej det kan hända, men eftersom jag ville helamma i 6 mån och det har gått problemfritt har jag liksom inte tänkt testa innan dess. Så när jag väl börjar erbjuda får vi väl se om hon är redo eller ej, är hon inte det så är det ingen brådska. Har väl bara inte sett någon anledning att börja tidigare.

  • Äldre 3 Jun 09:17
    #29

    Grejen med blw vad jag fattat är väl att man inte ska mata barnet, utan att barnet ska få bestämma takten på avvänjandet själv. Iaf om man lyssnar till ordet är det ju så.

  • Äldre 3 Jun 10:00
    #30

    ja grejen är att det är barnet som ska styra HELT! man ska lite på barnet vad det gäller dess tillvänjning av mat. och inte bli stressad över hur mycket som åker ner eller inte och då motstå inpulsen att "hjälpa till". det heter ju bebisstyrd tillvänjning väl på svenksa och det betyder just det att bebisen ska styra. då är det inte plockbitarna i sig som utgör konceptet. hevar man in massa skedar mellan det bebisen själv äter är dte ju inte riktigt filosofin kring blw som används utan då rör det sig ju bara om att barnet också får plockmat.

    Plockmat är den variant på mat man måste ha för att utföra baby led weaning för att det är det som bebisen kan ta själv. VIll man blanda pure,mos och plock så gör man ju det men då är det inte riktigt blw så att säga. Enligt författaren, som jag tror myntat begreppet, så måste man låta skeden stanna laddad utanför munnen för att bebisen själv ska kunna föra in den i så fall.

    Inget hindrar väl att man ger både plockmat och skeda pureer om man vill det så som man blandar olika metoder gällande allt möjligt här i världen men då är det inte riktitigt baby led så att säga.

    " The key difference between BLW and traditional weaning, when you think about it, is in the order that children learn to eat. With a puree, they learn to swallow first and then chew, which works fine until they meet a lump. With BLW, the babies learn to chew first and swallowing might come some time later.


    It’s ‘baby-led’ in the sense that you let them do what they need to do while they’re learning, and as the parent you resist the urge to get wound up in knots about how much they’re eating, whether they like the food you thought they’d like and whether it’s smushed into the nearest curtain. The main thing is… it’s all good clean (messy) fun." (från forumet babyledweaning.com)

Svar på tråden Baby led weaning